14:53 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Folli Follie: Σε 23 μέρες «σβήνει» η μεγάλη απάτη αν δεν υποβάλλουν εγκλήσεις όσοι έχασαν τα λεφτά τους…

Folli Follie: Σε 23 μέρες «σβήνει» η μεγάλη απάτη αν δεν υποβάλλουν εγκλήσεις όσοι έχασαν τα λεφτά τους…

Στο «καλάθι των αχρήστων» κινδυνεύει να πεταχτεί το μέγα σκάνδαλο των Folli Follie, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων να βγει… λευκή περιστερά.

Χωρίς να έχει την παραμικρή συνέπεια για την τεράστια χρηματιστηριακή απάτη, η οποία στήθηκε σε βάρος των χιλιάδων ιδιωτών μετόχων μειοψηφίας, των θεσμικών επενδυτών, όπως επίσης και κατά του Δημοσίου, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Των οικονομικών θυμάτων δηλαδή της διαχρονικής και εκτεταμένης παραποίησης των λογιστικών καταστάσεων της αμαρτωλής εταιρείας.
Με ιδρυτή και βασικό μέτοχο τον 75χρονο σήμερα Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τη σύζυγό του Καίτη σε ρόλο «σιδηράς» επόπτριας και με δεξί τους χέρι, τον 48χρονο γιο τους, Τζώρτζη.

Πλέον, όλοι όσοι περιπλανήθηκαν και έχασαν τα λεφτά τους στη Folli Follie, έχουν μόνο μία και τελευταία επιλογή. Αν τουλάχιστον θέλουν να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να μη δώσουν την ευχέρεια στην οικογένεια Κουτσουλιούτσου να τους λοιδορεί, συνεχίζοντας η ίδια την ανέμελη ζωή της…

Το χρονικό περιθώριο για να κινηθεί η ποινική διαδικασία για τους εμπλεκόμενους στην απάτη των Folli Follie εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου. Στις 23 μέρες που απομένουν μέχρι τότε, θα πρέπει οι επενδυτές που έπεσαν θύματα να υποβάλουν έγκληση, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

Η υποβολή των εγκλήσεων, που είναι μια απλή διαδικασία, θα πρέπει να γίνει στο γραφείο της αρμόδια τέταρτης Ανακρίτριας, καθώς εκείνη έχει αναλάβει να «τρέξει» την υπόθεση. Μετά από το πόρισμα-φωτιά του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που της έχει επιδοθεί πριν από περίπου έναν χρόνο…

Με βάση τους πολυσυζητημένους, νέους ποινικούς κώδικες, που προβλέπουν πολύ ελαστικότερη αντιμετώπιση για το οικονομικό έγκλημα, η υπόθεση των Folli Follie συγκαταλέγεται σε εκείνες οι οποίες διώκονται μόνο κατ’ έγκλιση από τους παθόντες.

Έτσι, αν όσοι έχουν υποστεί ζημιά δεν ζητήσουν τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων της χρηματιστηριακής απάτης, τότε απάτη με τα Folli δεν υφίσταται…Συνεπώς, η επιβεβλημένη προανάκριση για τα αποδιδόμενα κακουργήματα στο πόρισμα Δραγάτση, δεν έχει νόημα ύπαρξης. Πρωτίστως η οικογένεια Κουτσολιούτσου, αλλά και οι άλλοι εμπλεκόμενοι θα βγουν «αθώοι του αίματος».

Κάτι που σαφώς θα μετρήσει ιδιαίτερα και στα επόμενα σκέλη της όλης υπόθεσης, που αφορούν αδικήματα πλαστογραφίας, χειραγώγησης μετοχών, αλλά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ως απόρροια του μεγάλου οικονομικού «βάθους» που έχει το σκάνδαλο των Folli Follie.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η καταληκτική προθεσμία
Έγκυρες νομικές πηγές αναφέρουν, ότι όλοι όσοι υπέστησαν οικονομική ζημιά θα πρέπει να ζητήσουν τις ποινικές διώξεις, κάτι που θα πάψει να ισχύει μετά από τις 31 Οκτωβρίου. Στη διενέργεια εγκλήσεων υπάγονται άπαντες οι μέτοχοι των Folli. Aνάμεσά τους, οι ιδιώτες που έχουν ακόμη μετοχές, αλλά και εκείνοι που πούλησαν με ζημιά μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου. Η υποβολή έγκλησης στην αρμόδια Ανακρίτρια είναι αναγκαία, ακόμη και για εκείνους που ήδη έχουν κάνει αναφορές ,στο πλαίσιο της έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Σαφώς, ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και από την πλευρά του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων, που έχει ζημιωθεί από την αμαρτωλή Folli Follie. Και συνεπώς Ράνια Αικατερινάρη που έχει το διοικητικό «τιμόνι» του υπερταμείου οφείλει να πράξει τα δέοντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος οφείλουν να κινηθούν και οι διοικητικοί υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων που ζημιώθηκαν από τις μετοχικές τους θέσεις στη Folli Follie.

Πρόκειται για ταμεία που βρίσκονται τώρα στην «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ (όπως είναι το ΤΑΥΤΕΚΩ – Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας) αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν και από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Και στην περίπτωση αυτή, ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά και η στάση που θα τηρήσει η κινεζική Fosun, που μπήκε, μάλλον ανορθόδοξα στη Folli και έχασε κάπου 110 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί αν οι Κινέζοι θα θελήσουν την ποινική δίωξη των υπευθύνων για το σκάνδαλο, ή όχι. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, θα είναι ακόμη μια ανορθόδοξη πρακτική τους…

Γύρω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για την υπόθεση των Folli οι «νεόδμητοι» ποινικοί κώδικες (ερμηνείες, χρονοδιαγράμματα, απαιτήσεις για τους ζημιωθέντες) φαίνεται να υπάρχει μια ιδιότυπη «συνωμοσία σιωπής». Η οποία, αν δεν σπάσει, θα έχει ως μεγάλη ωφελημένη την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Όλες οι κινήσεις της οποίας είναι αριστοτεχνικά σχεδιασμένες, εξ αρχής.

Έτσι εξηγούνται ο πολύτιμος χρόνος που κέρδισε, όταν «έσκασε» η υπόθεση και όλα όσα ακολούθησαν μέχρι να έρθουν οι νέοι κώδικες, που σαφώς «προικοδοτούν» με σημαντικά πλεονεκτήματα την οικογένεια των βασικών μετόχων. Όχι μόνο να αποφύγουν το δρόμο για τη φυλακή, αλλά και για να υποστηρίξουν ότι το σκάνδαλο των Folli το «φιλοτέχνησαν»…αόρατες δυνάμεις που θα πρέπει να αναζητηθούν στο επιχειρηματικό υπερπέραν.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το σκάνδαλο των Folli Follie «μεταφράζεται» σε απώλειες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, για τους μετόχους μειοψηφίας και τους ομολογιούχους της εταιρείας, η οποία είχε αναγάγει σε… επιστήμη την πλαστογράφηση των οικονομικών στοιχείων και την συνακόλουθη παραπλάνηση των επενδυτών. Οι απώλειες αυτές είναι 15 φορές μεγαλύτερες, σε σύγκριση με την καταγεγραμμένη υπεξαίρεση των 100 εκατ. ευρώ (33,5 δισ. δραχμές τότε) από την Τράπεζα Κρήτης του «χρυσοδάκτυλου» Γιώργου Κοσκωτά.

Πριν αρχίσει να αποκαλύπτεται η υπόθεση της αμαρτωλής Folli Folli (αρχές Μαΐου του 2018) στην εταιρεία, η οποία βρισκόταν και στον επιφανή δείκτη των 25 μεγάλων της αγοράς, υπήρχαν περί τους 8.200 ιδιώτες μέτοχοι. Όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής είχαν απομείνει κάπου 2.600 μέτοχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κατάθεση ομαδικής αγωγής κατά της Folli Folie

Το πόρισμα Δραγάτση για τις ζημιές σε Δημόσιο και Ταμεία

Στο πόρισμα Δραγάτση, γίνεται εμπεριστατωμένη αναφορά στην απάτη που έχει συντελεστεί και σε βάρος του Δημοσίου. Κάτι το οποίο απορρέει από τις 643.887 μετοχές της Folli, οι οποίες τον Ιανουάριο του 2018 μεταβιβάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο χαρτοφυλάκιο του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για μετοχές που «κληροδοτήθηκαν» από την εποχή των ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) όταν αυτά ενσωματώθηκαν πρo επταετίας στα Folli Follie, δημιουργώντας έτσι το FFGroup.

Το υπερταμείο πήρε πάνω του τις μετοχικές συμμετοχές του Δημοσίου(που αφορούσαν και θέσεις σε 15 ΔΕΚΟ) στο πλαίσιο των μνημονικών δεσμεύσεων και προκειμένου να βελτιώσει τα κρατικά οφέλη. Στην περίπτωση των Folli όμως, τα πράγματα ήρθαν ανάποδα, μετά από την αποκάλυψη των πλαστογραφημένων οικονομικών καταστάσεων. Με τη βοήθεια των οποίων η εισηγμένη εταιρεία συντηρούσε τη χρηματιστηριακή της «βιτρίνα», που θρυμματίστηκε με πάταγο.

Στο ξεκίνημα του 2018, το μετοχικό «πακέτο» των Folli που κατείχε το υπερταμείο είχε χρηματιστηριακή αξία 12,349 εκατ. ευρώ.
Όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, η μετοχή βρέθηκε να είναι στα 4,8 ευρώ, με συνέπεια το ίδιο αυτό μετοχικό «πακέτο» να «αξίζει» 3,09 εκατ. ευρώ και οι ζημιές να ανέρχονται στα 9,259 εκατ. ευρώ. Μπορεί μάλιστα να διευρυνθούν κι άλλο, σε περίπτωση που η μετοχή δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στο «ταμπλό», όπως είναι σφόδρα πιθανό…

Πέραν όμως της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως είναι το πλήρες όνομα του Υπερταμείου, εκτεθειμένοι στη Folli Follie βρέθηκαν και φορείς της κοινωνικής ασφάλισης, που αγόρασαν μετοχές των Folli και έχασαν.

Το πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση αφορά όμως μια συγκεκριμένη χρονική διαδρομή για τη Folli που ξεκινά με αφετηρία τον Απρίλιο του 2017, όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της ετήσιας χρήσης του 2016. Τα οποία όπως και αυτά του 2017 έχουν αποδειχθεί απατηλά.

Ενώ για τα προηγούμενα χρόνια, οι όποιες λαθροχειρίες είναι υπό εξέταση, καθώς τα πρώτα ευρήματα που έχουν υπάρξει από τον έλεγχο της Alvarez & Marsal δείχνουν ότι η ιστορία της απάτης ξεκινά από το 2001 ή και προγενέστερα.

Στην επίμαχη περίοδο της έρευνας Δραγάτση, εντοπίστηκαν ασφαλιστικά ταμεία, οι «καθαρές» αγορές των οποίων (αγορές μείον πωλήσεις) εκτιμάται ότι ήταν στις περίπου 104.000 μετοχές των Folli Follie.

Πέραν των ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ , αγορές μετοχών φέρεται να έγιναν και από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις αυτές ανάγονται στο πλαίσιο της διαχείρισης των διαθεσίμων, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Folli κατείχε περίοπτη θέση στο δείκτη των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πριν αποκαλυφθεί ότι ο θησαυρός ήταν σκέτοι άνθρακες…

Σε σύγκριση με το κόστος κτήσης, τα ταμεία έχασαν από τις μετοχές των Folli Follie περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας