More

  Φοροδιαφυγή μαμούθ στο «Μεγάλη Βρετανία»

  Ιταλικοί χειροποίητοι καναπέδες, σπάνια έργα τέχνης, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, βελούδινες κουρτίνες και θαυμάσιες αντίκες των οίκων Christie’s και Sotheby’s δημιουργούν αίσθηση πολυτέλειας στους πελάτες της «Μεγάλης Βρετανίας». Όμως το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που μετέβη στο κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος στις 25 Μαΐου του 2011, δεν επιζητούσε μία άνετη και χλιδάτη διαμονή. Οι «ράμπο» διαπίστωσαν, ότι για τα πανάκριβα έπιπλα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του ξενοδοχείου, που ανήκει στην εταιρεία «LAMPSA», δεν είχαν εκδοθεί φορολογικά παραστατικά. Σύμφωνα με το πόρισμά τους, που αποκαλύπτει το e-reportaz, το ύψος της φοροδιαφυγής φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ!

  Ο πανάκριβος εξοπλισμός ανήκει στη διαχειρίστρια του ξενοδοχείου εταιρεία, η οποία φέρει την επωνυμία «STARWOOD ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ». Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, από τον έλεγχο στο ξενοδοχείο διαπιστώθηκε, ότι η ελεγχόμενη απέγραφε ως «περιουσιακά στοιχεία τρίτων» το σύνολο σχεδόν των επίπλων και λοιπού εξοπλισμού, το οποίο η εταιρεία χρησιμοποιούσε για να καλύψει τις πάγιες λειτουργικές της ανάγκες. Στην ερώτηση των ελεγκτών, με ποια λογική βρίσκονταν τα έπιπλα στο ξενοδοχείο, οι υπεύθυνοι απάντησαν, ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά τον εξοπλισμό με τον οποίο λειτουργεί το ξενοδοχείο και έχουν παραχωρηθεί από τη «STARWOOD». Ωστόσο δεν βρέθηκαν φορολογικά παραστατικά, που θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί για τη χρήση τους.

  «Δάνεισε» εξοπλισμό 7,7 εκατ. χωρίς τιμολόγια

  Η «STARWOOD ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ», η οποία παλαιότερα έφερε την επωνυμία «GIGA ΕΛΛΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», έχει ως μετόχους τις εταιρείες α) «GIGA INTERNATIONAL MANAGEMENT B.V.» που εδρεύει στην Ολλανδία και την β) «GIGA ITALY» με έδρα το Μιλάνο. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2001 υπεγράφη νέα σύμβαση διαχείρισης μεταξύ της «LAMPSA GREEK HOTELS S.A.» και «GIGA INTERNATIONAL MANAGEMENT B.V.», με την οποία η δεύτερη των συμβαλλόμενων εταιρεία αναλάμβανε τη διαχείριση του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

  Η «LAMPSA», η οποία αποτελεί έμμεση θυγατρική της «STARWOOD», ανέλαβε την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου με τα ποιοτικά στάνταρ της δεύτερης των συμβαλλόμενων. Όμως, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, από τη σύμβαση αυτή, δεν προκύπτει, ότι η παραχώρηση των επίπλων και λοιπού εξοπλισμού έγινε σε εκπλήρωση αυτής της συμβατικής υποχρέωσης. Όπως σημειώνεται στη σύμβαση, απόσπασμα της οποίας περιλαμβάνεται στο πόρισμα, «ο ιδιοκτήτης θα επιπλώσει και θα εγκαταστήσει εντός του ξενοδοχείου ιδία δαπάνη».

  Με τον τρόπο αυτό η διαχειρίστρια εταιρεία προμηθεύτηκε κατά τις χρήσεις του 2002 και 2003 εξοπλισμό συνολικής αξίας 7.688.927 ευρώ, τον οποίο και διέθεσε εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου εταιρεία, ώστε να λειτουργήσει. Δεν εξεδόθησαν στοιχεία διακίνησης, ενώ κατά τις χρήσεις διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια εταιρεία είχαν έδρα στον ίδιο χώρο. Ο εξοπλισμός απογράφεται στο βιβλίο της «STARWOOD» ως πάγια συγκεντρωτικά χωρίς όμως να μνημονεύει πού αυτά βρίσκονται. Ακόμη, ως έσοδα της «STARWOOD» καταγράφονται και οι μισθοί δύο ατόμων που χρησιμοποιεί ως προσωπικό και οι οποίοι πληρώνονται από τη «LAMPSA».

  Έτσι, οι επιθεωρητές κατέγραψαν σε βάρος της «STARWOOD» παραβάσεις για μη έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών συνολικούς ύψους 10 εκατ. ευρώ! Συγκεκριμένα, 1.645.715,33 ευρώ για το 2003, 2.070.333,65 ευρώ για το 2004, 2.003,203,99 ευρώ για το 2005, 1.992,499,05 ευρώ για το 2006, 1.932.136,71 ευρώ για το 2007 και 367.172,30 ευρώ για το 2008.

  [prettyPhoto type=”link” link_color=”#000000″ class=”” title=”” link=”https://www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2013/06/65.jpg” gallery=””]Έγγραφο 1[/prettyPhoto] [prettyPhoto type=”link” link_color=”#000000″ class=”” title=”” link=”https://www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2013/06/83.jpg” gallery=””]Έγγραφο 2[/prettyPhoto] [prettyPhoto type=”link” link_color=”#000000″ class=”” title=”” link=”https://www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2013/06/9.jpg” gallery=””]Έγγραφο 3[/prettyPhoto] [prettyPhoto type=”link” link_color=”#000000″ class=”” title=”” link=”https://www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2013/06/112.jpg” gallery=””]Έγγραφο 4[/prettyPhoto]

  Τι υποστήριξε το ξενοδοχείο

  Από την πλευρά της η διαχειρίστρια του ξενοδοχείου εταιρεία «STARWOOD», υποστήριξε, ότι δεν υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης του εξοπλισμού, διότι ήταν συμβατική υποχρέωση. Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου του 2011 με υπόμνημά της σημειώνει, ότι «ουδεμία σύμβαση μισθώσεως εξοπλισμού έχει συναφθεί μεταξύ της εταιρείας μας και της αντισυμβαλλομένης μας εταιρείας ΛΑΜΨΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Α.Ε. Αντιθέτως η παροχή του προς χρήση εξοπλισμού από την εταιρεία μας, αποτελεί συμβατική της υποχρέωση στο πλαίσιο της σύμβαση μακροχρόνιας διαχειρίσεως που έχει υπογραφεί μεταξύ μας».

  14

  15

   

  Όμως, οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ είναι κατηγορηματικοί στο πόρισμά τους ως προς την παράβαση: «Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η παραχώρηση των παραπάνω επίπλων και λοιπού εξοπλισμού έγινε σε εκπλήρωση συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας ”STARWOOD ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ” προς την εταιρεία “ΛΑΜΨΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Α.Ε.” ή ότι υπάρχει συμβατικός δεσμός ως προς τη χρησιμοποίηση από την τελευταία του πάγιου εξοπλισμού της πρώτης, ο οποίος δεσμός να συνίσταται στην παραχώρηση της χρήσης του εξοπλισμού αυτού, για την καλύτερη διεξαγωγή των εργασιών της, δεδομένου ότι καμία τέτοια σύμβαση δεν είχε γνωστοποιηθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών ή οποιοδήποτε άλλο συμφωνητικό παραχώρησης του εν λόγω εξοπλισμού».

  Το πόρισμα έχει σταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία και θα βεβαιώσει το πρόστιμο, που συνήθως είναι αντίστοιχο με την παράβαση, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία έχει καταθέσει ένσταση. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι τέτοια πρόστιμα είναι εξοντωτικά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τις εταιρείες στο λουκέτο και τους εργαζομένους τους στην ανεργία. Και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη οι αρμόδιοι, αναζητώντας μία λύση που και τα δικαιώματα του Δημοσίου θα διασφαλίσει, αλλά και δεν θα οδηγήσει σε αφανισμό τις επιχειρήσεις.

   12

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Έλεν Πέιτζ: Η πρωταγωνίστρια του Juno ανακοίνωσε ότι είναι τρανς και ονομάζεται Έλιοτ

  Η πρωταγωνίστρια των ταινιών Juno και Inception, γνωστή παλαιότερα ως Έλεν Πέιτζ, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι τρανς και άλλαξε το μικρό του όνομα σε...

  Τζουντ Λο: Στα γυρίσματα του “Contagion” μας είχαν πει ότι η πανδημία θα συνέβαινε

  Ακόμη και ο πιο αρχάριος υπέρμαχος της θεωρίας συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου, σίγουρα θα μπορεί να σας διηγηθεί πως πριν το τραγικό γεγονός των...

  Απεβίωσε ο πρώτος αστυνομικός από κορωνοϊό – Ήταν 50 ετών και πατέρας δύο παιδιών

  Η Ελληνική Αστυνομία μετρά την πρώτη της απώλεια από κορωνοϊό αφού απεβίωσε σήμερα ένας 50χρονος αστυνομικός πατέρας δύο παιδιών. Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν διασωληνωμένος, στο...

  Τραμπ τέλος. Ο υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία εκλογικής απάτης

  Τελείωσε επίσημα και κάθε ελπίδα του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει με νομικά μέσα το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών μετά τις δηλώσεις του υπουργού...

  Ιωάννινα: Έφυγε από την ζωή η γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα του Άουσβιτς

  Μία «ζωντανή μαρτυρία» του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, «σιώπησε» σήμερα σε ηλικία 96 χρόνων. Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα από τα κολαστήρια του...