More

  Φως στο τούνελ το εμβόλιο της Pfizer: Η άποψη των επιστημόνων, ο ερχομός στην Ελλάδα και η άνοδος στα χρηματιστήρια

  Η Pfizer  είχε κάνει γνωστό πως το εμβόλιο θα παραχθεί στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

  Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και την BioNTech SE αποδείχθηκε καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό σε Covid-19 σε μια κεντρική μελέτη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην κούρσα των εμβολίων που μπορούν να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.
  Την είδηση έκανε γνωστή ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της εταιρίας, Αλβέρτος Μπουρλάς, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

  Τι έδειξε η ανάλυση της Pfizer

  Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις δύο ομάδες των ατόμων που μετείχαν στις δοκιμές -εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο και εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo)- προέκυψε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

  Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από την Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλλει ωστόσο, καθώς η ασφάλεια και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται

  Πώς υποδέχτηκαν οι επιστήμονες τα νέα

  Ως «σπουδαία νέα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα το εμβολίου ο Αντονι Φαούτσι, ο οποίος μάλιστα μιλώντας στο CNN, δεν απέκλεισε να βγει το εμβόλιο στην αγορά ως το τέλος του έτους.

  Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ κάνει λόγο για ένα εμβόλιο που «θα αλλάξει την κατεύθυνση της πανδημίας» εκφράζοντας την αισιοδοξίας τους γι’ αυτή την εξέλιξη.

  Μαγιορκίνης: Φως στο τούνελ της πανδημίας

  Με χαρά «υποδέχτηκε» τα νέα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

  «Φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα είναι τεράστιες. Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις, η ανακοίνωση του εμβολίου μάς δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως όσα ζούμε τώρα. Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

  Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, απάντησε στο ερώτημα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα.

  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό όλων των κρατών μελών διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρίες που τα αναπτύσσουν και τα παράγουν. Η συμφωνία με την Pfizer και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η τέταρτη αυτού του είδους. Η χώρα μας συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, εξηγώντας πως τις επόμενες ημέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Pfizer και της Ε.Ε. για την προμήθεια του εμβολίου. Όπως είπε, το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης και από τη στιγμή που θα την πάρει από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. θα ξεκινήσει η διάθεσή του.

  Πόσες δόσεις του εμβολίου θα μοιραστούν σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

  Όπως ανέφερε το Bloomberg, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι έτοιμες να λάβουν τις πρώτες δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό. Pfizer και BioNTech έχουν, ήδη, συνάψει συμφωνία για 100 εκατομμύρια δόσεις με τις ΗΠΑ και διπλάσιες με την ΕΕ, με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων. Τα 200 εκατ. εμβόλια που θα δοθούν στην ΕΕ θα μοιραστούν στις 27 χώρες μόλις ξεκινήσει η προμήθειά του, κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί το πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

  Αναλυτικά, η Pfizer θα μοιράσει ως εξής τα πρώτα εμβόλια:

  Ε.Ε.: 200 εκατ. δόσεις (οψιόν: 100 εκατ.)
  Ιαπωνία: 120 εκατ. δόσεις
  ΗΠΑ: 100 εκατ. δόσεις (οψιόν: 500 εκατ.)
  Ηνωμένο Βασίλειο: 30 εκατ. δόσεις
  Να σημειωθεί ότι Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος και 1,3 δισ. Το 2021.

  Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα υπογραφεί συμβόλαιο για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων. «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Τwitter, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί».

  Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα

  Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

  «Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Τέλος ανέφερε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca.

  Πάνω από 100 εμβολιαστικά κέντρα ετοιμάζονται στην Ελλάδα

  Ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα, έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται στη χώρα μας πάνω από 100 εμβολιαστικά κέντρα. Κι αυτό γιατί το εμβόλιο του κορονοϊού θα γίνεται μόνο σε αυτά τα (υπό κατασκευή) ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.

  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα μπορούμε να το παραλάβουμε μόνοι μας όπως γίνεται με τα αντιγριπικά εμβόλια.

  Ο τρόπος με τον οποίο παράγεται, διακινείται και χορηγείται αυτό το εμβόλιο είναι πολύ διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε ως τώρα.

  Δεν θα πωλείται στα φαρμακεία, δεν θα διατίθεται, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να αποθηκευτεί εκεί, χρειάζεται ειδικά ψυγεία.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνει η κυβέρνηση και επικαλείται το Mega μέσα στο πρώτο σύντομο διάστημα μετά τις γιορτές θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου (για τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες).

  Κι εν συνεχεία, από το Πάσχα θα έρθουν επιπλέον δόσεις για τον γενικό πληθυσμό.

  Τι ανακοίνωσαν τα δύο εργαστήρια και τα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα
  «Αποτελεσματικό κατά 90%» είναι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 9/11 τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

  Οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ έκαναν λόγο για σημαντικό νέο, ενώ ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

  Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με τη σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

  Η Φάση 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

  Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

  «Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

  «Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19» προσθέτει.

  Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν τη δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

  Εκρηκτική άνοδος λόγω εμβολίου της Pfizer και ομολόγων

  Ράλι κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο του κορονοϊού και της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

  Το θετικό κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά υποστηρίχθηκε και από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να είναι για πρώτη φορά αρνητική.

  Εκρηκτική άνοδο 26,99% κατέγραψαν οι τράπεζες, οδηγώντας την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων.

  O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 655,50 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλα κέρδη 11,46%.

  Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2020.

  Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 657,88 μονάδες (+11,87%).

  Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

  Η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε από μεγάλη αύξηση και της αξίας των συναλλαγών η οποία ανήλθε στα 120,19 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 100.982.466 μετοχές.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 12,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 7,22%.

  Με κέρδη έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+29,89%), της Εθνικής (+29,18%), της Alpha Bank (+28,96%), της Eurobank (+26,17%), της Πειραιώς (+18,93%) και της Coca Cola HBC (+18,30%).

  Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+26,99%), των Τροφίμων (+18,03%), του Εμπορίου (+14,65%) και του Πετρελαίου (+14,23%).

  Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 32.770.881 και 23.498.837 μετοχές, αντιστοίχως.

  Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 16,104 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 12,205 εκατ. ευρώ.

  Ανοδικά κινήθηκαν 112 μετοχές, 17 πτωτικά και 8 παρέμειναν σταθερές.

  Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Aegean Airlines +29,89% και Εθνική +29,18%.

  Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ευρωσύμβουλοι -11,54% και Κλωστήρια Ναυπάκτου -9,52%

  Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

  ΤΙΤΑΝ: 11,9800 +9,31%

  ΑΔΜΗΕ: 2,3150 +5,23%

  ALPHA BANK: 0,5370 +28,96%

  AEGEAN AIRLINES: 3,4550 +29,89%

  VIOHALCO: 3,0950 +7,47%

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 6,1500 +5,85%

  ΔΕΗ: 5,4900 +8,50%

  COCA COLA HBC: 23,5600 +18,30%

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 1,4380 +6,68%

  ΕΛΠΕ: 4,7800 +15,18%

  ΕΘΝΙΚΗ: 1,1855 +29,18%

  ΕΥΔΑΠ: 6,7600 +1,20%

  EUROBANK: 0,3900 +26,17%

  ΕΧΑΕ: 2,9000 +13,73%

  LAMDA DEVELOPMENT: 5,6600 +12,08%

  MOTOR OIL: 9,1050 +13,81%

  JUMBO: 14,9100 +12,36%

  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: 10,1400 +3,79%

  ΟΛΠ: 18,2000 +5,08%

  ΟΠΑΠ: 8,0350 +10,07%

  ΟΤΕ: 13,1000 +5,48%

  ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 0,8356 +18,93%

  ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 9,3000 +6,53%

  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 12,000 +5,45%

  FOURLIS: 3,7500 +16,64%

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Η αλήθεια πίσω από τα τεστ: Ένας στους δέκα με κορωνοϊό

  Ρώσοι για εμβόλιο: Είμαστε και εμείς εδώ

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Α. Σκέρτσος: Πανέτοιμη η Ελλάδα για το πράσινο πιστοποιητικό

  Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%, κι αν συμπεριληφθούν και τα self tests, είναι κάτω κι από το 1%. Αυτό δήλωσε ο...

  Eν ενεργεία στρατιωτικοί προκαλούν με κείμενό τους εκ νέου αντιδράσεις στην γαλλική κοινωνία

  «Για την επιβίωση της χώρας μας»: Έτσι δικαιολογούν το κείμενο που δημοσίευσαν χθες στο περιοδικό «Valeurs actuelles» εν ενεργεία γάλλοι στρατιωτικοί. Με το κείμενό...

  Τραγωδία: 42χρονος αστυνομικός έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην Κυψέλη

  Τραγωδία με πολλά ερωτηματικά εκτυλίχθηκε την Τρίτη στην περιοχή της Κυψέλης. Αστυνομικός έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας,...

  Νετανιάχου προς Χαμάς: «Το αίμα είναι στα χέρια τους, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα»

  Σε οξύτατους τόνους ήταν το διάγγελμα του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα κατά ισραηλινών εδαφών που...

  Λαμία: Το είδαμε και αυτό – Γιατρός σε Εμβολιαστικό Κέντρο έλεγε στους πολίτες να μην εμβολιαστούν!

  Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι άνθρωποι που πήγαν να κάνουν το εμβόλιο στο ΚΥ Λαμίας το απόγευμα της Τρίτης, όπου τελικά η διαδικασία...