3:43 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Φόβοι για νέο Τσέρνομπιλ στην Βόρεια Ευρώπη. Η Λιθουανία προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα

Φόβοι για νέο Τσέρνομπιλ στην Βόρεια Ευρώπη. Η Λιθουανία προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα

O πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Άστραβετς (γνωστός ως BelAes στη Λευκορωσία) είναι ένα κοινό εγχείρημα της Λευκορωσίας με την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom της Ρωσίας.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Λευκορωσίας, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λιθουανία – και 50 χλμ. από την πρωτεύουσα Βίλν

Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε η πρώτη αλυσιδωτή αντίδραση σε έναν από τους αντιδραστήρες τύπου VVER-1200 και διατηρήθηκε στο ελάχιστο ελεγχόμενο επίπεδο ισχύος στο πλαίσιο των πολλών δοκιμών που πρόκειται να υποβληθεί προτού τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ξεκινήσει να προμηθεύει με ρεύμα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο έτος.

Στο πυρηνικό αυτό πρότζεκτ αντιτίθενται σθεναρά οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία κυρίως αφού ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται 50 χλμ. από την πρωτεύουσα Βίλνιους και θεωρείται από καταβολής του μεγάλη απειλή για την ασφάλεια.

Ένας εκπρόσωπος μάλιστα του Υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας, ο κ. Μιντάουγκας Μπαγιαρούνας, την Πέμπτη (03/12), σε δηλώσεις του στη Δημόσια Ραδιοφωνία της Λιθουανίας, κάλεσε τους συμπατριώτες του να προμηθευτούν τρόφιμα σε περίπτωση ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Άστραβετς
Ο ίδιος ανέφερε, το εξής: «Συνιστούμε στον πληθυσμό να δημιουργήσει ένα απόθεμα βασικών προϊόντων για τρεις ημέρες», κάνοντας  λόγο για συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, δημητριακά, λαχανικά, ελαιόλαδο, ζάχαρη και νερό.

Η Κυβέρνηση της Λιθουανίας επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει πως ο λευκορωσικός πυρηνικός σταθμός δεν είναι ασφαλής και  ότι το έργο κατασκευάστηκε κατά παράβαση των διεθνών απαιτήσεων για την πυρηνική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης 

Γερμανία: 23.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού – 432 θάνατοι εντός  24 ωρών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας