6:21 Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Φόβοι για τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Φόβοι για τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ορατός “πολύ μεγάλος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης” κατά της επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ στην οποία συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτερη βρετανική πηγή.

Η ομάδα που προκαλεί περισσότερο ανησυχία είναι μια θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, ή ISIS-K,όπως ανέφερε  η πηγή.

Το είδος των επιθέσεων για τις οποίες είναι γνωστό ότι διεξάγουν είναι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως μέσω ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου ή γιλέκο με εκρηκτικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες επειδή δεν έχουν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας τους, αλλά πρέπει να βασίζονται στους Ταλιμπάν για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Τις τελευταίες ημέρες, υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, εξέφρασαν ανησυχία για την απειλή για την ασφάλεια των στρατευμάτων που συμμετέχουν στην προσπάθεια εκκένωσης.

Το ISIS-K, που ιδρύθηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν το 2015, είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν και οι δύο ομάδες έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα. Αρχικά επανδρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν, όχι από την Αφγανική ομάδα, αλλά έκανε επιδρομή και στις τάξεις των Αφγανών Ταλιμπάν.

Το “Χορασάν” είναι ένα παραδοσιακό όνομα για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας και της Νότιας Ασίας στην οποία ανήκει το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον βρετανό ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας Τσάρλι Γουίντερ, η πιθανότητα για επίθεση του ISIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι υπαρκτή. Όπως αναφέρει η τρομοκρατική ομάδα ανέφερε 19 φορές περισσότερες επιθέσεις τον Ιούνιο φέτος από ό, τι πέρυσι – αλλά τις τελευταίες 11 ημέρες η δραστηριότητά της έχει πέσει απότομα.

Ο Γουίντερ, ανώτερος ερευνητής στο ICSR, δήλωσε ότι οι “θυγατρικές” του ISIS τείνουν να υποχωρούν για έναν από τους δύο λόγους: ή βρίσκονται σε “κατάσταση επιβίωσης” ή σχεδιάζουν κάτι.

Ένας λογαριασμός στο Twitter για ένα σύστημα ανάλυσης συγκρούσεων που συνιδρυτής είναι ο Γουίντερ, αναφέρει ότι είναι “απίθανο” η σιωπή της ομάδας να εξηγηθεί με τη μετάβαση σε “λειτουργία επιβίωσης”, δεδομένου του πόσο ενεργοί ήταν το τελευταίο διάστημα. “Σε αυτή τη βάση, είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί” ιδανικοί “στόχοι που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή”.

Διαβάστε ακόμα:

Αφγανιστάν: Χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν

Αεροπειρατεία σε ουκρανικό αεροσκάφος στην Καμπούλ – Άγνωστοι το μετέφεραν στο Ιράν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας