6:30 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Φρανς Τίμερμανς: «Το 2050 θα δίνουμε μάχη για νερό και φαγητό εξαιτίας της κλιματικής κρίσης»

Φρανς Τίμερμανς: «Το 2050 θα δίνουμε μάχη για νερό και φαγητό εξαιτίας της κλιματικής κρίσης»

Ο Φρανς Τίμερμανς, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για το κλίμα και το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μιλώντας στην εκπομπή «The Global Conversation» του Euronews δήλωσε πως “αν αποτύχουμε και εννοώ αν αποτύχουμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τα εγγόνια μας  θα πρέπει να παλέψουν με άλλους ανθρώπους για λίγο νερό και για λίγο φαγητό. Αυτή είναι η σκοτεινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε”.

Ο Φρανς Τίμερμανς δήλωσε επίσης πως δεν είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της   διάσκεψης για το Κλίμα . «Έχουμε ακόμη πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Στη διάσκεψη για το κλίμα, προσπάθησα να δείξω πως αυτή η υπόθεση είναι απολύτως προσωπική για καθενάν από εμάς. Όχι μόνο για μένα και τον εγγονό μου. Όλοι έχουμε αγαπημένα πρόσωπα, παιδιά ή οικογένεια που θα υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να αναλάβουμε δράση» δήλωσε επισημαίνοντας τις δυσκολίες που συνάντησε η τελική συμφωνία «Νομίζω πως είναι πάντα δύσκολο να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ. Όμως αυτή τη φορά ήμασταν πιο φιλόδοξοι σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος μέχρι όλες οι χώρες να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και παγιωμένες αντιλήψεις. Η διατύπωση που χρησιμοποίησε η βρετανική προεδρία για τον άνθρακα ενόχλησε ορισμένες χώρες παραγωγής άνθρακα. Έτσι, έπρεπε να το αναδιατυπώσουμε. Το νόημα παράμενε το ίδιο όμως χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές λέξεις. Όμως και πάλι, όλοι γνωρίζουν την πικρή αλήθεια για τον άνθρακα και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Μιλώντας για  την άνοδο των τιμών της ενέργειας και  τον Nord Stream 2 ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να περάσουν από τον άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως η αλήθεια είναι πως ορισμένες χώρες δεν μπορούν να το κάνουν με μια κίνηση. Θα χρειαστούν φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή ενέργειας. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ορισμένα από αυτά τα έργα. Αλλά δεν θέλουμε να εγκλωβιστούν στο φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Θα διασφαλίσουμε ότι η νομοθεσία μας εξυπηρετεί τον στόχο. Θέλουμε να υπάρξει μετάβαση από τον άνθρακα μέσω του φυσικού αερίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις χώρες που το χρειάζονται».

Τέλος μιλώντας για την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ποιο είναι το κόστος της μετάβασης. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος της μη μετάβασης θα είναι πραγματικά τεράστιο. Ο ανθρώπινος πόνος θα είναι μεγάλος, εφόσον δεν αλλάξουμε νοοτροπία. Φυσικά η μετάβαση θα είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι δίκαιη. Πρέπει να φροντίσουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι τους ζητάμε να συνεισφέρουν σε μια δίκαιη , συλλογική προσπάθεια. Επίσης όσοι μπορούν πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα. Η ενεργειακή φτώχεια δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή».

Διαβάστε ακόμη

Η κλιματική κρίση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η πανδημία στην ατζέντα Βαρθολομαίου

COP26: Επιτεύχθηκε συμφωνία – Ελπίδα για την σωτηρία του πλανήτη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας