More

  Φυγάς στη Σερβία με «όχημα» το Άγιο Όρος;

  Άφαντος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παραμένει ο, υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος για διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης, Χρήστος Παππάς.

  Του Δημήτρη Μπελδέκου

  Ο πρώην βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού μορφώματος, αν και για πολλούς αποτελούσε «το alter ego του αρχηγού», φαίνεται σταδιακά να διαχώρισε τη θέση του από την ηγετική ομάδα της ΧΑ μετά την αποτυχία της τελευταίας να εισέλθει στη Βουλή το καλοκαίρι του 2019. Μέχρι τότε, όμως, αποτελούσε (μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη) όχι μόνο το Νο2 της οργάνωσης, αλλά και άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλοί τον θυμούνται στο πλάι του αρχηγού της ΧΑ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η στενή προσωπική και πολιτική αυτή σχέση επισφραγίστηκε και με κουμπαριά, καθώς ο Χρήστος Παππάς «έβαλε λάδι» στην κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία.

  Το δεξί χέρι

  Παρά την κοινή πορεία των δύο, πρέπει να τονιστεί ότι η οικογένεια Παππά είχε και η ίδια έντονες αναφορές στον εθνικιστικό και ακροδεξιό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας του Χρήστου Παππά, Ηλίας, φέρεται να είχε προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς της 21ης Απριλίου, αλλά και με τον ίδιο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο Ηλίας Παππάς ήταν αξιωματικός του πυροβολικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου προσχώρησε στο στρατόπεδο του Ναπολέοντος Ζέρβα και διακρίθηκε δίνοντας σκληρές μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Εν συνεχεία, ανέλαβε επικεφαλής του 2ου Γραφείου του ΓΕΣ, θέση που του επέτρεψε να έχει αποφασιστικής σημασίας επαφή με τη Χούντα του Παπαδόπουλου και μάλιστα σταδιακά να γίνει δεξί του χέρι.

  Έτσι, ο Νίκος Μιχαλολιάκος εκμεταλλεύτηκε τη σχέση του με τον Ηλία και τον Χρήστο Παππά, ώστε να επανέλθει κοντά στην ηγετική ομάδα της 21ης Απριλίου, καθώς στο μεταξύ οι σχέσεις του με τον Παπαδόπουλο είχαν κάπως διαρραγεί μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Με άλλα λόγια, η οικογένεια Παππά έγινε η γέφυρα επικοινωνίας τού Μιχαλολιάκου με το παλιό ακροδεξιό κατεστημένο, πράγμα αναγκαίο ούτως ώστε ο τελευταίος να αναδειχθεί ως φυσική συνέχεια του καθεστώτος, μπολιασμένος επιπροσθέτως με τις αρχές του ριζοσπαστικού εξτρεμισμού. Ως αναγνώριση όλων των παραπάνω ο Αρχηγός της ΧΑ τοποθέτησε τον Χρήστο Παππά επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του το 2012, ενώ τον Ηλία Παππά στην τελευταία –τιμητική- θέση.

  Europol

  Πού βρίσκεται, όμως, ο εξαφανισμένος Χρήστος Παππάς; Αυτό τον γρίφο, προσπαθούν να λύσουν πολύπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Στην ειδική ομάδα που έχει σχηματιστεί, συμμετέχουν, μάλιστα, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ. Ταυτόχρονα, έχουν ενημερωθεί για το ένταλμα σύλληψης η Europol, η Eurojust και οι Αρχές σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας μας. Στην αρχή, μάλιστα, κύκλοι της ΕΛΑΣ πίστευαν ότι η παράδοση του Χρήστου Παππά ήταν θέμα ημερών, και ότι η εξαφάνισή του έγινε για συμβολικούς λόγους, πράγμα που είχε κάνει και κατά την προφυλάκισή του το 2013. Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Περικλής Σταυριανάκης, δικηγόρος του καταζητούμενου πλέον Παππά, με δηλώσεις του ανέφερε ότι ο εντολέας του «εξαφανίστηκε καθώς δεν θεωρεί δίκαιη την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και γιατί πιστεύει ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα τον αθωώσει», τονίζοντας, όμως, ότι δεν γνωρίζει το μέρος που έχει διαφύγει.

  Εκτιμήσεις

  Οι εκτιμήσεις για το πού κρύβεται ο Χρήστος Παππάς είναι πολλές και διαφορετικές. Αρχικά ακούστηκε το σενάριο ότι διέφυγε στην ευρύτερη περιοχή των ορεινών χωριών του νομού Ιωαννίνων, μέρος από το οποίο κατάγεται. Εκεί, άλλωστε, φέρεται να κρυβόταν και το 2013 πριν παραδοθεί και προφυλακιστεί. Ένα δεύτερο σενάριο τον ήθελε να έχει διαφύγει στην Αλβανία και συγκεκριμένα τη Βόρεια Ήπειρο, καθότι σύμφωνα με πηγές από την πόλη των Ιωαννίνων, περιβάλλεται από ένα μικρό αλλά πιστό αριθμό Βορειοηπειρωτών. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται πολύ δύσκολος ο εντοπισμός του, καθώς αφενός η συνεργασία με τις αλβανικές Αρχές είναι αρκετά δύσκολη και αφετέρου γιατί στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας η εχεμύθεια αποτελεί έμφυτο χαρακτηριστικό.
  Μία τρίτη εκδοχή σας αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» . Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Χρήστος Παππάς φέρεται να διέφυγε στη Σερβία μέσω… Αγίου Όρους. Φήμες αναφέρουν ότι εισήλθε στο Άγιο Όρος ντυμένος ιερομόναχος, φέροντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Εν συνεχεία, κατευθύνθηκε προς την αιρετική Μονή Εσφιγμένου, που ως γνωστόν δεν θεωρείται επίσημη μονή της Αθωνικής Πολιτείας, καθώς οι μοναχοί της δεν αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το εν λόγω σενάριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς τόσο ο Χρήστος Παππάς όσο και όλη η ηγετική ομάδα της ΧΑ είχαν παραδοσιακά σχέσεις με συγκεκριμένες μονές του Αγίου Όρους, αλλά και με άλλους μοναχούς που έχουν έντονη σχέση με ρωσικούς και σερβικούς παράγοντες. Εν συνεχεία, και αφού διέμεινε για κάποιες μέρες εντός της μονής, με τη βοήθεια ακροδεξιών στοιχείων φέρεται να φυγαδεύτηκε στη Σερβία όπου παραμένει ακόμα και σήμερα.
  Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε τις προνομιακές σχέσεις που φέρονται να είχαν Έλληνες παραστρατιωτικοί, που συμμετείχαν μάλιστα στη σφαγή της Σεμπρένιτσα, με τον ευρύτερο κύκλο του Χρήστου Παππά και οι οποίοι φρόντισαν (σύμφωνα πάντα με τις φήμες) να τον φέρουν σε επαφή με Σέρβους παραστρατιωτικούς.

  Σχέδιο

  Σε κάθε περίπτωση, η διαφυγή του πρώην βουλευτή κάτω από τη μύτη των Αρχών, καταδεικνύει το γεγονός ότι το σχέδιό του ήταν οργανωμένο, καλά σχεδιασμένο και κυρίως ότι ο ίδιος είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος για όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ζώντας στην παρανομία. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, απαιτεί ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων που θα τον στηρίζει οικονομικά, αλλά κυρίως επιχειρησιακά, ώστε να διαφύγει της σύλληψης.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

  Γεωργιάδης για lockdown:Τέλος στην πώληση ειδών ένδυσης – υπόδησης από σούπερ μάρκετ, υπό εξέταση τα βιβλιοπωλεία

  Γ. Βαρουφάκης προς Μητσοτάκη: Πανάκριβη η επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς για το ελληνικό Δημόσιο

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο μαμούθ σε 17χρονη για παραβίαση των μέτρων

  Πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ επέβαλαν αστυνομικοί σε 17χρονη στη Θεσσαλονίκη, μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Όπως κατήγγειλε ο άνεργος πατέρας της στον Focus FM, η...

  Super League: Ντέρμπι κορυφής στο «Κλεάνθης Βικελίδης» – Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής

  Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ξεχωρίζει στην 10η αγωνιστική της Super League, καθώς οι δύο ομάδες βρίσκονται στην κορυφή. Οι...

  Πέτσας στην εκπομπή του Αυτιά, για κορωνοϊό: Δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πρώτα θα ανοίξει η εκπαίδευση 

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε πριν από λίγο στον Γιώργο Αυτιά λέγοντας πως η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας λίγο πριν...

  Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Έπεται συνάντηση με Ζέρβα και Τζιτζικώστα

  Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο, το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο και...

  Η  καμπάνια της Κέιτ Μίντλετον είναι η “απάντηση” στην άτυχη εγκυμοσύνη της Μέγκαν

  Το παλάτι "απαντά" για την αποβολή της Μέγκαν Μαρκλ μέσω της καμπάνιας της  Κέιτ Μίντλετον μετά από  δημόσια αποκάλυψή της πρώτης  για την άτυχη...