21:49 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Γ. Μανιάτης στο eReportaz: Την Κυριακή ψηφίζουμε νέο Κίνημα με νέα ηγεσία, για να βγούμε από τη στασιμότητα της ΔΗΣΥ και το πολιτικό τέλμα των Τσίπρα και Μητσοτάκη

Γ. Μανιάτης στο eReportaz: Την Κυριακή ψηφίζουμε  νέο Κίνημα με νέα ηγεσία, για να βγούμε από τη στασιμότητα της ΔΗΣΥ και το πολιτικό τέλμα των Τσίπρα και Μητσοτάκη

«Κυριακή 12 Νοέμβρη ψηφίζουμε μεγάλη δημοκρατική παράταξη, νέο Κίνημα με νέα ηγεσία, για να βγούμε από τη στασιμότητα της ΔΗΣΥ και το πολιτικό τέλμα των Τσίπρα και Μητσοτάκη», αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσα από την συνέντευξή του στο eReportaz ο υποψήφιος για την ηγεσία του Νέου Προοδευτικού Φορέα Γιάννης Μανιάτης λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.


Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα

Γιατί να σας εμπιστευτεί ο ψηφοφόρος του Κεντροαριστερού χώρου και να σας ψηφίσει; 

Γιατί πρέπει επιτέλους στην πολιτική να επιλέγουμε με κριτήρια ζωής και κοινωνίας. Ανθρώπους που να έχουν καταγράψει στον επαγγελματικό και το δημόσιο βίο τους με συγκεκριμένο τρόπο πώς μπορούν να στηρίξουν μια κοινωνία που έχει βαθιά ανάγκη από αλήθεια και προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο άλμα φυγής από τη στασιμότητα της παράταξης και της χώρας. Χωρίς συμβιβασμούς και ημίμετρα, με συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με σφυγμό κι αίσθηση κοινωνίας να συμπορευτούμε με την κοινωνία της κρίσης, για την Ελλάδα της Παραγωγής. Να εφαρμόσουμε και στο δημόσιο βίο αυτό που ονομάζω «ΑΣΕΠ της πολιτικής». Να επιλέξουμε το νέο επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με κριτήρια κομματικών μηχανισμών. Η σφραγίδα του καθενός μας στη μέχρι τώρα προσπάθεια να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να στηρίξουμε την πατρίδα μας στα δύσκολα, μαζί με το μεγάλο όραμα της Ελλάδας της Παραγωγής νέου εθνικού πλούτου και νέων θέσεων εργασίας, να αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια επιλογής της νέας ηγεσίας της παράταξής μας.

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου φορέα; Ποια είναι τα μηνύματα που στέλνετε; 

Διεκδικώ την αρχηγία γιατί οι νέες εποχές φέρνουν νέες προκλήσεις που απαιτούν γνώση, εμπειρία, δυνατότητα διαπραγματευτικής αποτελεσματικότητας, σύνθεση, καινοτομία πολιτικής σκέψης, όραμα και αξιόπιστο, ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Το νέο προοδευτικό Κίνημα χρειάζεται μία νέα ηγεσία και πιστεύω ότι πληρώ τις προϋποθέσεις. Τα μηνύματά μου αφορούν στις αρχές και τις αξίες του νέου κινήματος. Αφορούν στην ανάπτυξη μέσω νέων πηγών πλούτου κι όχι της υπερφορολόγησης.

Συγκεκριμένα αναφέρομαι στα εξής:

α) Αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δις €/χρόνο στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και μαζί με τη συνολικότερη ενεργειακή μας διπλωματία, θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά τη χώρα,

β) αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που μπορεί να προσελκύει 15 δις € επενδύσεις το χρόνο,

γ) σύγχρονο επιτελικό Κράτος Project Manager, με αντικειμενική αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα,

δ) Το πρόγραμμα «Νέα Γενιά» που στηρίζεται σε ένα σύγχρονο, απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο μετασχηματίζεται σε διεθνές κέντρο σπουδών και συνεργάζεται άμεσα με την κοινωνία και την αγορά και αυξάνει κατά 2% το ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, θεσμοθετούνται φορολογικά κίνητρα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Θέλω να μου κατονομάσετε τρεις γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσετε ως χώρος ευρύτερα σε περίπτωση που σας δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσετε ξανά;

Ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος με πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, κοινωνική λογοδοσία και αξιολόγηση όλων των στελεχών με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο, συνιστούν τα πρώτα βήματα για την αποκοματικοποίηση του κράτους και τη μετεξέλιξή του από ένα δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό σε μια σύγχρονη αναπτυξιακή υποδομή που σέβεται τον πολίτη και τους φόρους του και προσελκύει επενδυτές με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιας Διοίκησης, μαζί με την ηθική και μισθολογική επιβράβευση των αποδοτικότερων δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν κριτήρια και πλαίσιο για την κοινωνικοποίηση του κράτους και όχι την κρατικοποίηση της κοινωνίας.

Ένα κράτος, το οποίο θα μας κοστίζει κατά ένα δισεκατομμύριο το χρόνο λιγότερο. Να κάνουμε πραγματικότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υπέρ του πολίτη, όπως έπραξα και με την e-Πολεοδομία, όπου περιόρισα τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα την κρατά ανενεργή.

Δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η επίλυση του μεγάλου θέματος των κόκκινων δανείων σε στεγαστικά κι επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Δυνατότητα πρώτης επιλογής από τον δανειολήπτη πριν παρέμβει το κερδοσκοπικό fund, εξατομίκευση των δόσεων του δανείου με βάση το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση, επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών ώστε να δίνεται κίνητρο και να μην αισθάνονται οι «πράσινοι» δανειολήπτες αδικημένοι. Ενώ τέλος η άμεση προώθηση  όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν τα δάνεια στη χώρα και τις καταθέσεις στο εξωτερικό, να αντιμετωπισθούν με την αυστηρότητα που απαιτείται.

Τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση η διαμόρφωση ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος που θα ισχύει για τουλάχιστον μια δεκαετία στο οποίο το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων, των επιστημόνων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών, χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση το 35-40%, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδική πρόνοια για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας με ασφαλιστική απαλλαγή τα πρώτα 5 χρόνια και ειδικά κίνητρα στους εργοδότες που προσλαμβάνουν καινούριο εργαζόμενο.

Είστε υπέρ της διατήρησης των πολιτικών σχηματισμών που ήδη υπάρχουν υπό την ομπρέλα ενός μεγαλύτερου φορέα ή στηρίζετε την διάλυση όλων των σχημάτων και την δημιουργία ενός νέου και μοναδικού κόμματος; Ποια είναι η θέση σας για τις κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού; Πρέπει να ενοποιηθούν μετά τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού;

Είμαι ξεκάθαρα υπέρ ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος κι όχι ενός αθροίσματος επιμέρους κομμάτων και κινήσεων. Επίσης, η θέση μου είναι υπέρ της ενοποίησης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, όπου θα αναλάβει επικεφαλής ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. Δεν νοείται ένα Κίνημα, ένας αρχηγός, αλλά δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ερώτηση για το ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα: από τα Αριστερά προς το Κέντρο; Κέντρο μόνο; Ή από το Κέντρο και λίγο Αριστερά;  Εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας ιδεολογικά; 

Το νέο Κίνημα που θα προκύψει θα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Θα αρχίζει από το μεταρρυθμιστικό κέντρο και θα φτάνει στις παρυφές της ριζοσπαστικής αριστεράς, μακρυά από ιδεοληψίες και ξεπερασμένες απόψεις ενός παλαιοκομματικού πολιτικού προσωπικού. Το Κίνημά μας αντιπροσωπεύει τους σημερινούς μη προνομιούχους, τους περιθωριοποιημένους άνεργους, τη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη, τους απειλούμενους από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενους και αγρότες, τους μικρομεσαίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκεται υπό την απειλή του πελατειακού κράτους και της μετανάστευσης. Το νέο Κίνημα είναι Κίνημα αξιών, είναι Κίνημα πολιτών, ένα Κίνημα που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα και θα κάνει πράξη την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Την Κυριακή 12 Νοέμβρη ψηφίζουμε μεγάλη δημοκρατική παράταξη, νέο Κίνημα με νέα ηγεσία, για να βγούμε από τη στασιμότητα της ΔΗΣΥ και το πολιτικό τέλμα των Τσίπρα και Μητσοτάκη.

 

 

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας