10:47 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Γ. Οικονόμου: Στις πρωτόγνωρες συνθήκες το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά

Γ. Οικονόμου: Στις πρωτόγνωρες συνθήκες το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά

“Ό,τι μέτρο έχει πάρει η Κυβέρνηση αυτή, έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό στο να περιορίσει -δεν είπαμε ποτέ ότι θα το μηδενίσουμε- το “αποτύπωμα” της κρίσης στη ζωή των ανθρώπων”, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου στον Ρ/Σ Real Fm.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνει από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη, ότι απέδωσαν τα μέτρα για τη βενζίνη, το πετρέλαιο και για πετρέλαιο θέρμανσης, ότι λειτουργεί το “καλάθι του νοικοκυριού” και ότι θα λειτουργήσει και η κάρτα αγοράς από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε 2,5 εκ. νοικοκυριά, σε 8,5 εκ. δυνητικούς δικαιούχους, να έχουν μια επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην καθημερινότητα.

“Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αν μειώσεις οριζόντια το Φ.Π.Α. σε κάποια αγαθά θα μεταφερθεί αυτή η μείωση απευθείας στον καταναλωτή, για μια σειρά από λόγους”, συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

“Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Eurogroup, αλλά και η διεθνής εμπειρία λέει ότι με δεδομένο ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, καλό θα είναι τα μέτρα να είναι όσο τον δυνατόν καλύτερα στοχευμένα. Έχουμε μεγαλώσει την περίμετρο, ούτως ώστε να συμπεριλάβει 8,5 εκ. δικαιούχους. Το μέτρο αυτό έχει μηδενικό δημοσιονομικό “αποτύπωμα. Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ως Κυβέρνηση στο παρελθόν, γιατί δεν αξιοποιούμε τα φορολογικά εργαλεία σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών ή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτή η κάρτα αγορών θα είναι απευθείας ενίσχυση στον καθένα”, υπογράμμισε.

“Όποιος λέει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, ή ο Φ.Π.Α. σε μια σειρά από τρόφιμα, πρέπει ταυτόχρονα να έρθει και να πει, ότι αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, που θα λείψουν από τα δημόσια ταμεία, από πού θα τα βρει. Θα βγει να δανειστεί με τα επιτόκια, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά; Θα βάλει καινούργιους φόρους; Θα ξανααυξήσει τον ΕΝΦΙΑ; Θα καταργήσει κάποιες μόνιμες μειώσεις φόρων, που κάναμε εμείς στο παρελθόν; Θα επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης;”, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα είπε ότι η ανεργία δεν μειώθηκε 5,5-6 μονάδες γιατί η κυβέρνησης έδινε επιδόματα, αλλά γιατί μείωσε φόρους, μείωσε ασφαλιστικές εισφορές και γιατί ήμασταν πρωταθλητές στις επενδύσεις στην Ευρώπη και θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια.

“Η επιχειρηματικότητα, η οικονομία, η ανάπτυξη, παράγουν πλούτο τον οποίο η Κυβέρνηση κατανέμει δίκαια και αποτελεσματικά με βάση τη συγκυρία που έχουμε. Από την άλλη πλευρά, βρεθήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει. Το ζήτημα είναι να παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Να μην φορτώνει χρέη στις επόμενες γενιές”, τόνισε.

Και σημείωσε: “Δεν είπαμε ότι η ελληνική κοινωνία τρώει με “χρυσά κουτάλια”, αλλά βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που η Γερμανία, για παράδειγμα, στην οποία ο πληθωρισμός ήταν ταμπού, έχει 12% πληθωρισμό και η Ελλάδα έχει 8,5%. Σχεδόν όλη η Ευρώπη έχει διψήφιο πληθωρισμό και όλοι σπεύδουν να βρουν τρόπους για το πώς θα τον αναχαιτίσουν. Η οικονομία μας και η ανάπτυξή μας μας επιτρέπει στο να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους για να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη, προκειμένου να περιορίσουμε το “αποτύπωμα” της ακρίβειας στη ζωή των ανθρώπων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση, καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος περνά δύσκολα στο να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Από την άλλη, όμως, έχουμε μια χώρα που δεν βγάζει κόσμο σε ανεργία, αντιθέτως βάζει κόσμο στην παραγωγική διαδικασία”.

Για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι κάλπαζε η οικονομία στην Ευρώπη, στον κόσμο “και η Ελλάδα όχι απλώς κρατούσε ομπρέλα, είχε απλώσει τέντα ο κ. Τσίπρας εδώ”.

Και πρόσθεσε: “Φυτοζωούσε η χώρα με τα επιδόματα την περίοδο που θα μπορούσε να τρέχει, την περίοδο που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κάλπαζε. Σήμερα στην Ευρώπη καλπάζει ο πληθωρισμός. Σήμερα παρά το γεγονός ότι είναι δυσμενές το διεθνές περιβάλλον, η οικονομία της χώρας πάει καλά και αναπτύσσεται με διπλάσιους και τριπλάσιους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε στο πλευρό των πλέον ευάλωτων”.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, δήλωσε πως είναι αλήθεια ότι η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει πολύ ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία και τόνισε πως η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει, ούτε ετεροκαθορίζει τη στρατηγική της στις διμερείς της σχέσεις ή τις επιδιώξεις της σε σχέση με άλλες χώρες.

“Η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, την πρόνοιά της για να υπάρχει σταθερότητα και ευρύτερη ανάπτυξη στην περιοχή μας, τον ηγετικό της ρόλο ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και στην περιοχή, σχεδιάζει την πολιτική της πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό το γνωρίζουν και το ζυγίζουν καλά, ανεξαρτήτως του τι άλλο συμβαίνει τριγύρω και οι χώρες με τις οποίες συζητάμε”, ανέφερε και τόνισε πως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό ουσιαστικά, αλλά και με βαρύ συμβολικό φορτίο.

“Αναρωτιέμαι, σήμερα που πραγματοποιείται η επίσκεψη αυτή, πώς αισθάνονται εκείνοι που είχαν γράψει τα χίλια μύρια όσα, όταν για λόγους καιρικών συνθηκών είχε αναβληθεί η επίσκεψη πριν από είκοσι ημέρες. Θυμούμαστε τον θόρυβο που είχε γίνει από διαφόρους”, πρόσθεσε.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε πως πάντοτε σε κάποιο επίπεδο και με κάποια κανάλια συνομιλούσαμε, συνομιλούμε και οφείλουμε να συνομιλούμε ανεξαρτήτως του πώς είναι το κλίμα και το αν γίνονται συζητήσεις ή υπάρχουν επαφές στο ανώτατο επίπεδο.

“Είναι καλό να συνομιλούμε οι χώρες μεταξύ μας, είναι καλό να συνομιλούμε με τους Τούρκους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι τρέφουμε αυταπάτες ή ότι πολύ περισσότερο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την οποιαδήποτε υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε δικαιώματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα εδώ και πάρα-πάρα πολύ καιρό, ούτε τρομοκρατείται ούτε πανικοβάλλεται από οτιδήποτε προβάλλει η απέναντι πλευρά. Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση και με την πολυσχιδή εξωτερική πολιτική και διπλωματία μας, αλλά και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ενίσχυση που κάναμε με μεγάλες συμμαχίες με ευρωπαϊκές χώρες, με την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν ενισχύσει το γεωπολιτικό μας “αποτύπωμα”, χωρίς δυστυχώς να το αποδέχονται όλοι αυτό”, ανέφερε.

Και σημείωσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει εθνική εξαίρεση στη διάσταση αυτή. Ούτε φέτος ψήφισε τις δαπάνες του Προϋπολογισμού. Η χώρα είναι επαρκώς προετοιμασμένη, πάντοτε σε ετοιμότητα, θωρακισμένη για να είναι παράγοντας νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή και για να μην μπορεί κανείς ούτε να την πανικοβάλει, ούτε να την εκφοβίζει, ούτε να την τρομοκρατεί με οτιδήποτε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλβανία – Κυρ. Μητσοτάκης: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω στην επίλυση των ζητημάτων που σας αφορούν

Μητσοτάκης: «Τιμή μου που βρίσκομαι στη Χειμάρρα με τους ομογενείς»

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας