11:30 Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
eReportaz

Live:

Γαλλία: Καταδίκη 6 εφήβων για τον ρόλο τους στον αποκεφαλισμό του δασκάλου, Σαμιουέλ Πατί, από ισλαμιστή εξτρεμιστή

Γαλλία: Καταδίκη 6 εφήβων για τον ρόλο τους στον αποκεφαλισμό του δασκάλου, Σαμιουέλ Πατί, από ισλαμιστή εξτρεμιστή

Γαλλικό δικαστήριο ανηλίκων καταδίκασε την Παρασκευή έξι εφήβους για το ρόλο τους στον αποκεφαλισμό του δασκάλου, Σαμιουέλ Πατί, από ισλαμιστή εξτρεμιστή που συγκλόνισε τη χώρα το 2020.

Ο δάσκαλος δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του το 2020, αφού έδειξε στην τάξη καρικατούρες με τον Μωάμεθ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης. Ο δράστης, ένας νεαρός Τσετσένος που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Το δικαστήριο έκρινε πέντε από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι ήταν 14 και 15 ετών κατά τη στιγμή της επίθεσης, ένοχους για την παρακολούθηση του δασκάλου και την αναγνώρισή του από τον δράστη.

Ένας άλλος κατηγορούμενος, 13 ετών τότε, κρίθηκε ένοχος για το ότι είπε ψέματα σχετικά με τη συζήτηση στην τάξη σε ένα σχόλιο που επιδείνωσε την οργή του διαδικτύου εναντίον του δασκάλου.

Οι έφηβοι -όλοι μαθητές στο σχολείο του Πατί- κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν ότι ο δάσκαλος θα έπεφτε θύμα δολοφονικής επίθεσης.

Σε όλους επιβλήθηκαν σύντομες ποινές φυλάκισης ή φυλάκιση με αναστολή, ενώ υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στο σχολείο ή στην εργασία τους κατά τη διάρκεια της αναστολής τους με τακτικές ιατρικές εξετάσεις.

Αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να μιλήσουν. Κάποιοι είχαν κατεβασμένα τα κεφάλια καθώς άκουγαν τις ετυμηγορίες. Ένας φάνηκε να σκουπίζει δάκρυα.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν την ταυτότητα των κατηγορουμένων σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία για τους ανηλίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών 76 τεμένη ύποπτα για ενθάρρυνση του εξτρεμισμού

Σε συναγερμό η Ευρώπη για συνεργούς του φανατικού ισλαμιστή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας