11:18 Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Γαλλία: Καθαρή σύνδεση μεταξύ γαλλικής ακροδεξιάς και Ρωσίας

Γαλλία: Καθαρή σύνδεση μεταξύ γαλλικής ακροδεξιάς και Ρωσίας

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει διαμορφώσει μια ειδική σχέση με το ρωσικό καθεστώς, καθώς τα δύο κόμματα ήρθαν σταδιακά πιο κοντά σε θέματα πολιτικής, γεωπολιτικής και αξιών, αναφέρει κοινοβουλευτική έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Η εξεταστική επιτροπή για τις ξένες παρεμβάσεις στη γαλλική πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική ζωή ξεκίνησε από το Rassemblement National (RN) της Λεπέν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του κόμματός της για να εξετάσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Η έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψαν το Mediapart και το franceinfo υποβλήθηκε σε ψηφοφορία από τα μέλη της επιτροπής από την εισηγήτρια της Αναγέννησης Κονστάνς Λε Γκρίπ την Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επιβεβαίωσαν στη EURACTIV κοινοβουλευτικές πηγές προσκείμενες στο θέμα, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, πρώην Εθνικό Μέτωπο (τώρα Rassemblement National) και μια «σύγκλιση» με τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Ρωσική ρητορική

Σύμφωνα με την έκθεση, το Rassemblement National είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένο με τη ρωσική ρητορική».

Η θέση της Λεπέν και του κόμματός της για την Κριμαία είναι σύμφωνη με τη ρωσική, ανέφερε η Λε Γκριπ, επισημαίνοντας ότι η Λεπέν αποκάλεσε την Κριμαία «ρωσική» παρά τη δυτική συναίνεση στο θέμα.

Η θέση της Λεπέν «επαναλήφθηκε κατά την ακρόασή της από την εξεταστική επιτροπή, [η οποία] υιοθετεί λέξη προς λέξη την επίσημη γλώσσα του καθεστώτος Πούτιν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι «οι τίτλοι του ρωσικού Τύπου ήταν στην ευχάριστη θέση να επαναλάβουν [αυτόν] τον ισχυρισμό», γεγονός που δείχνει ότι η Λεπέν και το κόμμα της είναι ένας «αποτελεσματικός δίαυλος μετάδοσης» της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Η έκθεση υπενθυμίζει την αντίθεση της Λεπέν στην απόφαση του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ να ακυρώσει την πώληση στρατιωτικών σκαφών (πλοίων, ελικοπτέρων) το 2015, περίπου ένα χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας με δημοψήφισμα μαριονέτας.

Ωστόσο, η έκθεση αναγνωρίζει «μια άμβλυνση της φιλορωσικής στάσης του Rassemblement National και της κ. Λεπέν» από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Επισημαίνονται επίσης τα ταξίδια στη Ρωσία, την κατεχόμενη Κριμαία και το Ντονμπάς αξιωματούχων του Rassemblement National πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών Τιερί Μαριάνι και Φιλίπ Ολιβιέ.

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής παρατήρησης, η πρώην ευρωβουλευτής Ελέν Λαπόρτ, νυν αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εξήρε το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2020 στη Ρωσία, το οποίο επέτρεψε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία ως «μάθημα δημοκρατίας».

Το ρωσικό δάνειο

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ακροάσεων, τα μέλη της επιτροπής αναζήτησαν, ειδικότερα, αν το δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το Εθνικό Μέτωπο το 2014 από ρωσική τράπεζα θα μπορούσε να επηρεάσει τις θέσεις του κόμματος. Η Λεπέν το αρνείται, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηματοδότηση εκτός Ευρώπης.

Η έκθεση θεωρεί ότι η Λεπέν ήταν «όλο μισόλογα για το τι θυμόταν» και «όχι πολύ περίεργη να μάθει» για την προέλευση των κεφαλαίων – μια άποψη που συμμερίζονται αρκετά μέλη της επιτροπής με τα οποία επικοινώνησε η EURACTIV.

Μετά από έλεγχο εγγράφων από την Tracfin, την Εθνική Επιτροπή Λογαριασμών Εκλογικής Εκστρατείας και τις υπηρεσίες οικονομικής πληροφόρησης, ο εισηγητής επισημαίνει ότι δεν δόθηκε καμία εγγύηση από το Εθνικό Μέτωπο (FN) στον δανειστή – αντίθετα με τη συνήθη πρακτική. Ως εκ τούτου, η αναδιάταξη της αποπληρωμής του δανείου συνιστά «οριστικό και ουσιαστικό πλεονέκτημα».

Η έκθεση διερωτάται επίσης «για τα κίνητρα πίσω από τη χορήγηση αυτών των δανείων από τα ρωσικά ιδρύματα στο FN και στη συνέχεια στο RN, όταν το κόμμα έχει επανειλημμένα δείξει την υποστήριξή του και την εγγύτητά του στις ρωσικές αρχές». Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης τις ψήφους των ευρωβουλευτών του RN που «συστηματικά» ευθυγραμμίζονται με τη φιλορωσική θέση.

Μετά τις πρώτες διαρροές στον Τύπο την Πέμπτη, η Λεπέν κατήγγειλε «μια πολιτική δίκη» και μια «ανέντιμη και εντελώς πολιτικοποιημένη» έκθεση, στην οποία «δεν υπάρχει τίποτα» ουσιαστικό, ανέφερε το το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων . Οι βουλευτές του RN στην επιτροπή ψήφισαν επίσης «κατά» της έκθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση κάνει λόγο για ρωσική επιρροή σε πολιτικά πρόσωπα από διαφορετικές πολιτικές πλευρές και για «προνομιακή» σχέση μεταξύ του ρωσικού καθεστώτος και του RN της Λεπέν.

Αυτό εξηγείται κυρίως από την «ισχυρή σύγκλιση των απόψεων με τη ρωσική κυβέρνηση σε ορισμένες πολιτικές αξίες και γεωπολιτικά ζητήματα». Η έκθεση περιγράφει μια «στρατηγική πολιτικής και ιδεολογικής προσέγγισης» που «δομήθηκε και επιταχύνθηκε» όταν η Λεπέν εξελέγη πρόεδρος του FN το 2011.

Εκτός από τη γαλλική περίπτωση, η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι επηρεάζει και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα. Στην Ιταλία, η Lega του Ματέο Σαλβίνι (επίσης συνδεδεμένη με το ID) είναι το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα που έχει σφραγίσει συμφωνία «συνεργασίας» με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές αν η συμφωνία έχει τερματιστεί, καθώς προέβλεπε σιωπηρή ανανέωση, και επομένως θα μπορούσε να εξακολουθεί να ισχύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μαρίν Λεπέν και πρώην ευρωβουλευτές του κόμματός της κατηγορούνται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ περίπου από τους ευρωπαϊκούς πόρους

Για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν η ήττα της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές αποτελεί μια «νίκη»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας