23:14 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Γαλλία: Σύλληψη δημοσιογράφου με την κατηγορία διαρροής μυστικών εθνικής ασφάλειας

Γαλλία:  Σύλληψη δημοσιογράφου με την κατηγορία διαρροής μυστικών εθνικής ασφάλειας

Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος συνελήφθη από τη αστυνομία με αφορμή ένα δημοσίευμα του 2021, το οποίο έγραφε ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνταν από την Αίγυπτο για τη στόχευση και τη δολοφονία αμάχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της δημοσιογράφου Αριάν Λαβριλό στις 19 Σεπτεμβρίου και αργότερα την έθεσε υπό κράτηση. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η δημοσιογράφος ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας για έκθεση σε κίνδυνο θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Η Διεθνής Αμνηστία της Γαλλίας καταδίκασε τη σύλληψη. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμνηστίας. «Το να τίθεται υπό αστυνομική κράτηση μια δημοσιογράφος επειδή κάνει τη δουλειά της, και μάλιστα επειδή αποκαλύπτει πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία του Τύπου και το απόρρητο των πηγών».

Η Λαβριλό στο δημοσίευμα του 2021 χρησιμοποίησε διαρρεύσαντα διαβαθμισμένα έγγραφα για να ισχυριστεί ότι οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποίησαν τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για να βομβαρδίσουν και να σκοτώσουν λαθρέμπορους στα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης μεταξύ 2016 και 2018. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γαλλικές δυνάμεις εμπλέκονται σε «τουλάχιστον 19 βομβιστικές επιθέσεις» κατά αμάχων.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε από την Disclose, έναν γαλλικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η Disclose δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές υπό την προεδρία τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν «ενημερώνονταν συνεχώς» για τις εξελίξεις από το προσωπικό «πολλών στρατιωτικών υπηρεσιών», αλλά ότι οι ανησυχίες τους αγνοήθηκαν.

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Disclose αναγνώρισε ότι το άρθρο περιείχε μυστικά εθνικής ασφάλειας, αλλά δήλωσε ότι τα μοιράζεται «στο όνομα μιας θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας: του δικαιώματος στην πληροφόρηση».

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν στη Γαλλία καθώς πλήθος κόσμου ζητούσε την απελευθέρωση της δημοσιογράφου.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας