More

  Game of Thrones: Η γλώσσα που μαθαίνουν 1,2 εκατ. άνθρωποι

  Ποιος είναι ο δημιουργός των φανταστικών γλωσσών που ακούγονται στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά και ποια απ’ αυτές διδάσκεται έχοντας αξιοσημείωτη ανταπόκριση, μέσω πλατφόρμας online εκμάθησης.

  “Ντρακάρις!” λέει η Ντενέρις Ταργκάριεν στον Ντρόγκον, τον νεαρό δράκο της, διατάζοντάς τον να φτάσει φωτιά σε έναν εχθρό της, που καταλήγει να καίγεται ζωντανός.

   Αυτή η σκηνή του τρίτου κύκλου του Game of Thrones είναι πλέον θρυλική για τους φανατικούς της σειράς και κομβική για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η Ντενέρις πρόκειται να πάρει υπό τον έλεγχό της έναν στρατό 8.000 σκλάβων ανταλλάσσοντας έναν από τους δράκους της, με τον έμπορο των σκλάβων και αρχηγό του εν λόγω στρατού να την προσβάλει, νομίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει την γλώσσα του, τα βαλυριανά.

  Η Ντενέρις όμως αρχίζει ξαφνικά να μιλάει με άνεση την γλώσσα, με την ανταλλαγή να είναι απλά ένα τέχνασμα. “Ντρακάρις” σημαίνει “φωτιά δράκου” και ο έμπορος γίνεται ψητός. “Kesy tubi jemot dāervi tepan” λέει αργότερα στους σκλάβους, δηλαδή “σήμερα σας δίνω την ελευθερία σας”.

  Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται περίεργα αλλά όλες οι φράσεις που λέγονται στα βαλυριανά – μια γλώσσα που έχει πολλές διαλέκτους σε διάφορες περιοχές του κόσμου του GoT- είναι γλωσσολογικά σωστές.

  Ο άνθρωπος που δημιούργησε τις γλώσσες του GoT

  Δημιουργήθηκαν από τον γλωσσολόγο Ντέιβιντ Τζ. Πέτερσον, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για περισσότερες από 50 γλώσσες, κυρίως για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Έφτιαξε τα βαλυριανά σαν μια πραγματική γλώσσα σχεδόν από το μηδέν, με γραμματική και κανόνες. Το μόνο που είχε ως βάση ήταν μερικές λέξεις και προτάσεις που ο συγγραφέας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν είχε συμπεριλάβει στα βιβλία του “Ένα τραγούδι πάγου και φωτιάς” στα οποία στηρίζεται η σειρά, όπως “Βάλαρ μοργκούλις” (Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν) και “Βάλαρ ντοχαέρις” (όλοι οι άνδρες πρέπει να υπηρετούν).

  Ο Πέτερσον δημιούργησε επίσης και μια άλλη φανταστική γλώσσα που ακούγεται στο GoT. Τα ντοθράκι, τα οποία μιλούσε ο Καλ Ντρόγκο και η φυλή του. Ο γλωσσολόγος ανέπτυξε πρώτα αυτή τη γλώσσα, ανταποκρινόμενος σε έναν online διαγωνισμό από τους παραγωγούς της σειράς, πριν αυτή κάνει πρεμιέρα.

  Κέρδισε και αργότερα του ζητήθηκε να δημιουργήσει τα βαλυριανά. Σήμερα τα ντοθράκι έχουν περίπου 4.000 λέξεις και τα βαλυριανά περίπου 2.000.

  Δημοφιλής πλατφόρμα online εκμάθησης συμπεριέλαβε στα μαθήματά της τα υψηλά βαλυριανά, την αριστοκρατική διάλεκτο της γλώσσας που μιλάει η Ντενέρις. Μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα μαθήματα παρακολουθούν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι μάλιστα πολύ δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από αυτών που μιλάνε παραδοσιακές γλώσσες όπως τα ιρλανδικά και τα σκωτικά γαελικά.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Δολοφονία Φλόιντ: Το 63% των ΗΠΑ εναντίον του Τραμπ για την αντίδρασή του στις διαδηλώσεις

  Η πλειονότητα των Αμερικανών συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο άοπλου Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης...

  Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες και σήμερα

  Λίγες νεφώσεις που στη συνέχεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε όλη την...

  Επιβεβλημένη η κάλυψη των κενών στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων

  Κατά τους περασμένους μήνες λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων περιορίστηκαν οι μετακινήσεις των οικογενειών στους παιδιάτρους με συνέπεια να δημιουργηθούν κενά στην...

  Εκκλησίες: Από τους 50 πιστούς το όριο πάει στους 100

  Νέα δεδομένα και για τις Εκκλησίες δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας, Νίκης Κεραμεώς και Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Συγκεκριμένα με την νέα ΚΥΑ...

  Επίθεση στην 34χρονη: Άλλο άτομο έδωσε την εντολή, άλλο έριξε το βιτριόλι

  Οι αστυνομικοί που ερευνούν την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της άτυχης 34χρονης Ιωάννας προσανατολίζονται πλέον με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους στο...