7:40 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Το γεωτρύπανο φεύγει. Έρχονται σκάφη με δύο ρομπότ για έρευνες

Το γεωτρύπανο φεύγει. Έρχονται σκάφη με δύο ρομπότ για έρευνες

Αναχώρησε για την Λεμεσό το σκάφος πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Saipem 12000, το οποίο την περασμένη βδομάδα εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία να προσεγγίσει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και κατευθύνεται προς στο Μαρόκο, όπου αναμένεται να φθάσει τις 9 Μαρτίου, για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης γεώτρησης.

Στο μεταξύ, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν στη Λεμεσό δύο ερευνητικά σκάφη, που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για την συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το φθινόπωρο.

Γερμανικό ερευνητικό ζήτησε άδεια από την Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα “Millyet” αναφέρει στην ιστοσελίδα της, σε άρθρο υπό τον τίτλο “Άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο”, ότι γερμανικό πλοίο ζήτησε άδεια από την Άγκυρα κι όχι από την Ελλάδα ή την Κύπρο, προκειμένου να διεξάγει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου μέχρι την Κρήτη, γεγονός που θα προκαλέσει την οργή Αθήνας και Λευκωσίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η “Millyet” αναφέρει ότι το πλοίο “Maria S. Merian” που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας, ζήτησε άδεια από τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου και για το λόγο αυτό η Άγκυρα εξέδωσε σχετικές NAVTEX για μια περιοχή 580 χλμ. μήκους και 25 χλμ. πλάτους ,σε ένα πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο, από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης). Επίσης, εκδόθηκε δεύτερη NAVTEX από την Τουρκία για τη θαλάσσια περιοχή 25 χλμ. νοτίως της Κρήτης.

Η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι εξαιτίας των ΝΑVTEX που εκδόθηκαν από την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα για τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, εμποδίζεται το ιταλικό γεωτρύπανο SAIPEM 12000 να διεξάγει έρευνες, με αποτέλεσμα Ελλάδα και Κύπρος να κάνουν παράπονα προς την Γερμανία και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το γερμανικό ερευνητικό πλοίο θα διεξάγει έρευνες σχετικά με τη θερμότητα, την αφαλάτωση και το νερό.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας