18:19 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Γερμανία: Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Γερμανία: Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Από το 1994 το ελληνικό κοινοβούλιο έχει καθιερώσει να τιμάται επίσημα η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το 1919, την ίδια ημέρα, ξεκινά η δεύτερη και τελική φάση εκκαθάρισης του ελληνισμού του Πόντου από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αποτρόπαια εγκλήματα που οδηγούν στον εκτοπισμό των Ελλήνων του Πόντου, προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα ακολούθησαν λίγα χρόνια αργότερα και για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Η γερμανική βουλή με ψήφισμά της το 2016 ενέκρινε ιστορικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την περίοδο 1915-1916 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παραδεχόμενη επίσης τις ευθύνες του Γερμανικού Ράιχ την εποχή εκείνη.

Δεν έχει προχωρήσει όμως ακόμη σε ένα αντίστοιχο ψήφισμα και για τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπως έχουν πράξει κοινοβούλια άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η βουλή της Σουηδίας το 2010. Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση απευθύνουν από την πλευρά τους εκκλήσεις για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Ως Γενοκτονία για να επουλωθούν οι πληγές»

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Τουρκίας στην Μπούντεσταγκ και βουλευτής των Πρασίνων, Μαξ Λουκς, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα σε δηλώσεις του προς την DW.

«Ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί βιωμένη πραγματικότητα στην Τουρκία. Ο ιστορικός πόνος που υπέστησαν οι Πόντιοι, ο οποίος επισφραγίστηκε από μια εκδίωξη που είχε νομιμοποιηθεί από τη διεθνή κοινότητα, απέχει πολύ από το να αποτελεί κομμάτι της συλλογικής μνήμης στη σημερινή Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως συμπληρώνει ο Γερμανός βουλευτής, με εμπειρία σε θέματα γερμανο-τουρκικών σχέσεων, «οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν ωμή βία και εκδιώχθηκαν. Αναγκαστικές εκτοπίσεις, εξισλαμισμός, «τουρκοποίηση» ταυτοτήτων και οικογενειακών ιστοριών. Mόνο όταν το εύρος αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου της ιστορίας αντιμετωπιστεί ως Γενοκτονία, μπορούν να επουλωθούν οι πληγές που υπάρχουν μέχρι σήμερα».

Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλείστηκε από την 20άδα του Παναθηναϊκού ο Ακαϊντίν μετά την ανάρτησή του για τη γενοκτονία των Ποντίων

Τσίπρας για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Στηρίζουμε την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και αλήθειας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας