21:51 Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Γερμανικές υπηρεσίες κατά Τούρκων πρακτόρων: Βαθιά διείσδυση

Γερμανικές υπηρεσίες κατά Τούρκων πρακτόρων: Βαθιά διείσδυση

Η εσωτερική μονάδα πληροφοριών της Γερμανίας, το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), έγραψε στην έκθεσή της για το 2021 ότι η Τουρκία ασκεί δραστηριότητες επιρροής και κατασκοπείας στη Γερμανία, και περιέλαβε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ευρήματα.

Η Τουρκία στους «βασικούς παράγοντες»

Στην έκθεση 361 σελίδων που ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φίσερ (Nancy Faeser) και τον Πρόεδρο της BfV Τόμας Χάλντενβανγκ  (Thomas Haldenwang), η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, περιλαμβάνονται στους «κύριους παράγοντες» που προσπαθούν να ασκήσουν κατασκοπεία και να επηρεάσουν δραστηριότητες στη Γερμανία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του BfV, Τόμας Χάλντενβανγκ  είπε ότι οι τουρκικές μονάδες πληροφοριών και ασφάλειας πραγματοποιούν δραστηριότητες παρακολούθησης, έρευνας ή διείσδυσης στη Γερμανία, ιδιαίτερα εκείνων με τουρκική καταγωγή, και επεσήμανε ότι στην έκθεση μετέφεραν αναλυτικά τις αξιολογήσεις τους για το θέμα.

 

Εκλογικό σενάριο: «Παρακολουθούμε όλες τις ενδείξεις»


Ο Χάλντενβανγκ  είπε ότι εξέτασαν ένα πιθανό σενάριο στο οποίο η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στη Γερμανία και να κλιμακωθούν οι εντάσεις στην τουρκική κοινωνία στη Γερμανία πριν από τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το επόμενο έτος στην Τουρκία.

 

«Είμαστε σε διάλογο με τους Τούρκους εταίρους μας. Θα ακολουθήσουμε όλες τις σχετικές ενδείξεις στο πλαίσιο της εργασίας μας, την οποία πραγματοποιούμε με προοπτική 360 μοιρών και παρακολουθούμε και τους τουρκικούς οργανισμούς. Θα πάρουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα».

 

«Θα προσπαθήσουμε να μην μεταφερθούν στη Γερμανία»

 

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φίσερ, από την άλλη πλευρά, είπε, «Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις πολύ στενά, όπως με όλες τις συγκρούσεις» και τόνισε ότι συνεχίζονται οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Δηλώνοντας ότι παρακολουθούν στενά τις συγκρούσεις στην Τουρκία και τους προβληματισμούς τους για τη Γερμανία, η Φίσερ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες για αυτό το θέμα βρίσκονται στο επίκεντρο των γερμανικών πληροφοριών και ότι οι δραστηριότητες παρακολούθησης διεξάγονται πολύ έντονα, προσθέτοντας: «Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις στην Τουρκία δεν μεταφέρονται εδώ στη Γερμανία».

 

Έμφαση στη «σοβαρή απειλή»

 

Στην έκθεση του 2021 του BfV, αναφέρθηκε ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ξένων δυνάμεων σταδιακά απέκτησαν «δύσκολο» χαρακτήρα και ότι «αποτελούσαν σοβαρή απειλή» για τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Στην έκθεση, η οποία αναφέρει ότι οι τουρκικές μονάδες πληροφοριών και ασφάλειας , συμπεριλαμβανομένης της MIT, είναι μεταξύ των κεντρικών στοιχείων της τουρκικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, «Αυτές είναι οι πληροφορίες που παρέχονται στην τουρκική κυβέρνηση, τον πρόεδρο και το κόμμα του AKP, για την εφαρμογή του τις πολιτικές της κυβέρνησης, τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας και των πολιτικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων Παρέχει υπηρεσίες με σκοπό την παροχή υπηρεσιών» ορίζεται.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΠΗΓΗ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας