15:21 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Γερμανική κυβέρνηση: Tο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι "κατεχόμενο"

Γερμανική κυβέρνηση: Tο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι "κατεχόμενο"

Μετά από ερώτηση της βουλευτού Σ. Νταγκντελέν, βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke),  η γερμανική κυβέρνηση απαντά -αν και το απέφευγε- ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι “κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου”.

Συγκεκριμένα η ερώτηση ετέθη από την κ. Νταγκντελέν ως εξής: “Συνιστά η συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου παραβίαση του διεθνούς δικαίου λαμβάνοντας υπόψιν ότι, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το Ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Ιουλίου 1974 που εκδόθηκε κατόπιν της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο καθώς και με το Ψήφισμα 367 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 12ης Μαρτίου του 1975 μετά τη μονομερή ανακήρυξη του “Oμόσπονδου Tουρκικού Kράτους;”.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το διαρκές ερώτημα που θέτει εδώ και καιρό η βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν για την κατάσταση στην Κύπρο, όπως ανέφερε η ίδια στο ελληνικό πρόγραμμα της DW.

Προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών Κάτια Κόιλ από τους Πρασίνους, στην απάντησή της εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης προς την Σεβίμ Νταγκντελέν κάνει αυτή τη φορά ευθαρσώς λόγο για “παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, κάτι που δεν είχε σε παρόμοια ερώτησή της προς την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο (SF_23-02-0292). Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να κατονομάσει την κατοχή ως “αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κράτη της ΕΕ δεν θα αναγνωρίζουν ρωσικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε κατεχόμενα εδάφη

Κύπρος: Τουρκικά πλοία στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής (Βίντεο)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας