Γιάννα Αγγελοπούλου: Greek drama 2021

Γιάννα Αγγελοπούλου: Greek drama 2021

Του Βαγγέλη Παππά

Όχι, το έτος δεν είναι 2004 και πρωθυπουργός δεν είναι ο Κώστας Σημίτης. Όχι, κανείς ή σχεδόν κανείς δεν την αποκαλεί πλέον «πλούσια σκύλα» (σύμφωνα πάντα με το δικό της βιβλίο «Mygreekdrama»). Το δράμα της πάλαι ποτέ πρώτης κυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είναι ότι οι καιροί τα έφεραν έτσι, που αναγκάστηκε να ξεχάσει το παθιασμένο της φλερτ με τον προοδευτικό χώρο και να επιστρέψει ξανά στις «βάσεις» της κάπου στην κεντροδεξιά.

Το δικό μας «δράμα» συναντάται στο γεγονός, πως η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου μπορεί να ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», όμως είμαστε ήδη αρκετά ταλαιπωρημένοι για να αντέξουμε περαιτέρω αδιαφάνεια και σκάνδαλα όμοια με αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακροβατώντας επιδέξια μεταξύ προόδου και συντηρητισμού, διαθέτοντας την κατάλληλη ιδεολογική ευελιξία κατάφερε να παραμείνει μια σταθερή διακομματική επιλογή. Ήτοι και πιο απλουστευμένα «Οι κυβερνήσεις πέφτουν, όμως η αγάπη για τη Γιάννα μένει». Στο κοντινό παρελθόν μπορεί να έκλεινε ραντεβού με τον Μπιλ Κλίντον στον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα όμως στέκει αγέρωχη στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και δηλώνει «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη μιας τόσο σημαντικής για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα υπόθεσης. Όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο».

Το καλό είναι πως μετά Αγγελοπούλου εποχής τα αγγλικά του πρώην πρωθυπουργού βελτιώθηκαν αρκετά, ωστόσο το κακό είναι πως οι συμβάσεις έργων που προχώρησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το αμφιλεγόμενο σύστημα ασφαλείας καθώς και οι (παχυλές;) αμοιβές στελεχών της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιούργησαν πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων που απασχολούν μέχρι σήμερα την κοινή γνώμη και συνάμα αποτελούν βαρίδια γύρω από το πρόσωπό της.
Βέβαια, στο πλαίσιο της πρόσφατης ομιλίας της στην πρώτη ολομέλεια της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε πως «υπάρχει μηχανισμός και ήδη διαθέτουμε σχέδιο για πόρους και χορηγίες», αναδεικνύοντας το ότι μέχρι στιγμής ο ελληνικός λαός μάλλον δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη. «Ο σκοπός αυτής της γιορτής είναι να μας βοηθήσει να δούμε τι έγινε χωρίς να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αφήγημα, μία πλευρά της ιστορίας», ανέφερε για το διακύβευμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Πρόσθεσε δε, ότι κύριο μέλημα είναι να κάνουμε τον κόσμο να θυμηθεί, να στοχαστεί ή να μάθει για πρώτη φορά την πλευρά των γεγονότων της πραγματικής γενναιότητας και αυτοθυσίας, να δοθούν τα πάντα για την πατρίδα, για την ελευθερία. Το πιο σημαντικό, να μας βοηθήσουν να δούμε που είμαστε, τι θέλουμε να πετύχουμε. Θέλουμε να είμαστε οι μίζεροι και κατατρεγμένοι ή θεωρούμε ότι έχουμε τα στοιχεία και τις δυνατότητες ακόμα και να υπερέχουμε;».

Αναμφίβολα, η επέτειος είναι μια καλή ευκαιρία για να μας κάνει να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας. Όμως, μέχρι στιγμής οι κινούμενες μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο δηλώσεις δείχνουν ότι το νόημα έχει χαθεί. Οι εκφάνσεις της πολιτικής θέλουν τη Γιάννα Αγγελοπούλου στο προσκήνιο, όμως μένει να δούμε αν η επέτειος θα μας φέρει πιο κοντά και θα τονώσει το καταρρακωμένο εθνικό φρόνημα ή αν θα αποτελέσει στασίδι για τους «διανοούμενους» της μεγαλοαστικής τάξης, που θα κενολογήσουν πάνω στο αίμα και την αυτοθυσία ανθρώπων που –ούτως η αλλιώς – δεν ταυτίζονται μαζί τους.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

Σχόλια