0:13 Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Γιάννης Καλλιάνος: «Δύναμη μου ο Θεός, η οικογένεια μου και η αγάπη του κόσμου»

Γιάννης Καλλιάνος: «Δύναμη μου ο Θεός, η οικογένεια μου και η αγάπη του κόσμου»

Είναι νέος, ωραίος, με πτυχίο μαθηματικού και κάθε μέρα… κρεμόμαστε από τα χείλη του. Όχι τόσο λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, όσο για τις γνώσεις του πάνω στη μετεωρολογία.

Του Σταύρου Ζαγκανά


“Έχω φάει εκατομμύρια πισώπλατα μαχαιρώματα στη ζωή μου, από ανθρώπους που δεν άντεχαν ότι προχωρούσα, εκτός συστημάτων και πετύχαινα τους στόχους μου”.


Ο Γιάννης Καλλιάνος, ο 36χρονος με καταγωγή από το Δρέπανο της Αργολίδας και υποψήφιος ξανά με τη ΝΔ στοn Νότιο Τομέα Αθήνας, ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, κάνει καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας, έχει μεγάλη αγάπη sτο τραγούδι και -το κυριότερο;- διαθέτει φοβερή αίσθηση του χιούμορ. Αυτό θα το διαπιστώσετε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του μετεωρολόγου και τι σου αρέσει σε αυτή;

Η δουλειά του μετεωρολόγου άλλοτε είναι εύκολη και άλλοτε είναι δύσκολη. Έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν. Αυτό σημαίνει ότι, αν έχουμε ήπια άνοιξη ή καλοκαίρι και εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, τότε η πρόγνωση είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση, αν έχεις βέβαια την κατάλληλη εμπειρία και γνώση. Αν όμως αναμένεται μία σοβαρή καιρική μεταβολή (για παράδειγμα μια ψυχρή εισβολή, ένας πολύ ισχυρός καύσωνας, μια σοβαρή επιδείνωση με ισχυρές καταιγίδες ή ακόμα και περίοδοι πολύ ισχυρών ανέμων), τότε η πρόγνωση αποκτά μια ιδιαίτερη δυσκολία για δύο λόγους, πρώτον γιατί, όταν έχουμε μια βίαιη μεταβολή του καιρού, δεν είναι πάντα εύκολο σε τοπικό επίπεδο να εντοπίσεις σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και, δεύτερον, διότι, αν υπάρξει κάποια ακραία επιδείνωση του καιρού, τότε θα πρέπει ένας μετεωρολόγος να εντοπίσει έγκαιρα και αναλυτικά την καιρική εξέλιξη ώστε να μην υπάρξουν άνθρωποι που θα απειληθεί η ζωή τους.

Σε αυτή τη δουλειά μου αρέσει το ρίσκο που υπάρχει, η αγωνία της επιτυχίας της πρόγνωσης και εντέλει η αποδοχή από τους πολίτες ότι κάνω καλά τη δουλειά μου. Εξετάσεις δίνω ως μετεωρολόγος κάθε μέρα εδώ και 15 χρόνια, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι πλέον είμαι πολύ έμπειρος, πολύ διαβασμένος στο συγκεκριμένο αντικείμενο και επομένως έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου για το γεγονός ότι καθημερινά πρέπει να ενημερώσω σωστά εκατομμύρια ανθρώπους μέσω της τηλεόρασης. Άλλωστε, επιτυχημένος μετεωρολόγος είναι αυτός που καταφέρνει να «δαμάζει» τον καιρό και όχι όταν ο καιρός εκθέτει τον μετεωρολόγο.

Τι ώρα ξυπνάς κάθε μέρα;

Αναλόγως ποια θα είναι αυτή η μέρα. Αν για παράδειγμα δεν έχω πάρα πολύ νωρίς κάποια εργασία ή κάποιο ραντεβού, θα ξυπνήσω κατά τις 8.30 με 9.00. Άλλοτε όμως ξυπνάω πολύ νωρίτερα λόγω των υποχρεώσεων που έχω. Όπως και να έχει, όμως, κάθε βράδυ δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμηθώ πριν από τις 4.00 μετά τα ξημερώματα. Αυτό συμβαίνει διότι από τις 11 το βράδυ και μετά επικρατεί μια σχετική ηρεμία στο σπίτι λόγω του ότι η γυναίκα μου και το παιδί μας έχουν κοιμηθεί και επομένως έχω άπλετο χρόνο μπροστά μου για να οργανώσω την επόμενη μέρα, να διαβάσω για το διδακτορικό μου, να προετοιμαστώ για την πρόγνωση της επόμενης μέρας, να διαβάσω για τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή, να ετοιμάσω τους λόγους μου στη Βουλή, να οργανώσω το ημερολόγιό μου για τις συναντήσεις των επόμενων ημερών, να μελετήσω την επικαιρότητα σε ό,τι αφορά την πολιτική ώστε να εμφανιστώ σε κάποιο κανάλι, αλλά και για να δω προσωπικά τα αιτήματα δεκάδων πολιτών οι οποίοι ψάχνουν λύσεις στα προβλήματά τους. Δεν είναι καθόλου εύκολο το πρόγραμμά μου, δουλεύω με μεγάλη ένταση, με πολύ άγχος και με το στροφόμετρο του εγκεφάλου μου στα κόκκινα. Έτσι έχω συνηθίσει να κάνω από μικρός, θέλω δηλαδή το μυαλό μου να δουλεύει στα όριά του και πολλές φορές και να τα ξεπερνάει, και όχι να το έχω ήρεμο και κοιμισμένο. Επίσης είμαι της άποψης ότι ο άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πράγματα είναι καταδικασμένος στη στασιμότητα.

Κάνεις δουλειές στο σπίτι;

Όσο μπορώ κάνω, ναι. Θα βάλω ένα πλυντήριο πιάτων, αρκετές φορές θα μαζέψω τα πράγματα τα οποία έχει αφήσει το παιδί στο πάτωμα και γενικότερα, επειδή είμαι λάτρης της τάξης και εκνευρίζομαι όταν στο σπίτι επικρατεί μια χαοτική κατάσταση και λόγω του ότι η γυναίκα μου τρέχει όλη μέρα με τον μπέμπη μας, όπως είναι λογικό θα φτιάξω εγώ τα πράγματα αργά το βράδυ ώστε την επόμενη μέρα να επικρατεί μια σχετική τάξη. Επίσης, χωρίς να ξέρω να μαγειρεύω ιδιαίτερα, κάθε βράδυ ετοιμάζω το φαγητό μου, χωρίς να απασχολήσω καθόλου τη γυναίκα μου, που μπορεί να είναι μία σαλάτα με τόνο, μία σαλάτα με σολομό ή αυγά βραστά, έτσι για κάτι γρήγορο, γιατί τρώω υγιεινά λόγω του ότι τους τελευταίους επτά μήνες ακολουθώ και ένα πρόγραμμα διατροφής και έχω χάσει ήδη 13 κιλά.

Μαγειρεύεις; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;

Ειδικεύομαι στις εξαιρετικές σαλάτες, οι οποίες δεν είναι μία απλή χωριάτικη ή μια απλή σαλάτα λάχανο – καρότο. Φτιάχνω σαλάτες με 10-15 υλικά, που πραγματικά αν τις έχεις μπροστά σου ασχολείσαι μόνο με αυτές και δεν τρως τίποτα άλλο.

Βγαίνεις το βράδυ; Πώς διασκεδάζεις;

Δεν βγαίνω ιδιαίτερα τα βράδια. Είμαι τόσο πολύ κουρασμένος από το καθημερινό μου πρόγραμμα, που αυτό που μόνο με ευχαριστεί είναι να πάω για ένα φαγητό με την οικογένειά μου ή να προσκαλέσω φίλους μου στο σπίτι για να πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να καθίσουμε να συζητήσουμε δίπλα στο τζάκι. Πλέον, στα 44 μου, έχω απομυθοποιήσει πλήρως τα νυχτερινά κέντρα, τα club, τα μπουζούκια και τις έντονες βραδιές διασκέδασης, πλέον δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Αυτό που θέλω είναι να έχω τον γιο μου αγκαλιά και να παίζουμε ώστε να ξεκουράζω και λίγο τη γυναίκα μου, που τραβάει μεγάλο ζόρι με το παιδί.

Θυμάσαι πότε μέθυσες τελευταία φορά;

Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, δεν έχω φτάσει ποτέ στο σημείο να μη βλέπω μπροστά μου από το μεθύσι. Επειδή ακριβώς δεν πίνω ιδιαίτερα αλκοόλ, το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι κάποιες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, φορές όταν ήμουνα 20 χρόνων που είχα πιει 3-4 ποτήρια κρασί με αποτέλεσμα απλά να χαλαρώσω. Όχι, δεν έχω μεθύσει ποτέ, δεν ξέρω πως νιώθει κάποιος όταν μεθάει και δεν με απασχόλησε ποτέ να το μάθω. Δεν με απασχόλησε ποτέ, διότι πίστευα ότι μπορώ να περάσω καλά και χωρίς το αλκοόλ. Ποτέ δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που για να διασκεδάσουν χρειάζεται πρώτα να μεθύσουν. Βέβαια δεν κρίνω κανέναν, διότι δεν ξέρεις ποτέ για κάποιον ποιος είναι ο τρόπος που θέλει να διασκεδάσει ή πώς ακριβώς αισθάνεται στη ζωή του. Όλοι μας έχουμε προβλήματα, η λύση είναι να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να παλέψουμε να τα λύσουμε άμεσα. Σε αυτό δεν θα βοηθήσει το αλκοόλ ούτε τα ναρκωτικά. Εγώ πέρασα, περνάω και θα συνεχίσω, πρώτα ο Θεός, να περνάω καλά με τους φίλους μου έχοντας δίπλα μου ένα απλό ποτήρι κρασί ή πολλές φορές ακόμα και μία σόδα. Ούτε έχω μεθύσει ούτε έχω δοκιμάσει ποτέ ακόμα και το πιο ήπιο ναρκωτικό. Πρέπει να ανήκω στο 0,1% του πληθυσμού (γέλια).

Πόσο χρόνο σπαταλάς την ημέρα στα social media;

Γύρω στη μισή ώρα τη μέρα σπαταλάω στα social media, για να ποστάρω δημοσιεύσεις που έχουν να κάνουν με τη δουλειά μου ή με την πολιτική, ώστε να ενημερώσω τους ακόλουθούς μου σε Instagram, Facebook και Twitter. Καλώς ή κακώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα ούτε να πληρώνω ανθρώπους για να επεξεργάζονται τα social media μου ούτε βέβαια και να πληρώνω ολόκληρες εταιρείες για να μου ποστάρουν φωτογραφίες με σκοπό να ανεβάζουν τους ακολούθους μου. Όλοι οι ακόλουθοί μου είναι πραγματικοί, δεν έχω πληρώσει ποτέ για να αυξηθούν και ειλικρινά το θεωρώ τουλάχιστον ανούσιο να ασχολείται άλλος με τα δικά μου social media, ειδικά στη φάση που βρίσκομαι. Τώρα, αν ήμουν υπουργός ή πρωθυπουργός, προφανώς και δεν θα είχα τον χρόνο. Επομένως, έχω μέσα στη μέρα μου έστω και 10, 20 ή 30 λεπτά για να ασχοληθώ εγώ με αυτά. Το πολύ πολύ να χρειαστεί να κάνω κάποια χορηγούμενη δημοσίευση στο Facebook, για να δουν περισσότεροι άνθρωποι τις δράσεις μου σε ό,τι αφορά στις πολιτικές μου δραστηριότητες.

Facebook ή Instagram; Τι προτιμάς;

Όλα τα προτιμώ. Όλα βοηθούν στο να καταλαβαίνει ο κόσμος πώς βοηθάς την κοινωνία με την ιδιότητα του βουλευτή. Παντού ποστάρω τα ίδια πράγματα, για να είναι ενήμεροι όλοι για όλες μου τις δράσεις.

Τι μουσικής ακούς; Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

Ακούω κυρίως έντεχνα, ελαφρολαϊκά και λαϊκά και πάντα ελληνική μουσική. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ξένα κομμάτια τα οποία μου αρέσουν, τα οποία είναι κυρίως μπαλαντοειδής rock. Είναι πολλά τα κομμάτια που μου αρέσουν γενικότερα από την ελληνική μουσική, αλλά κυρίως επειδή έχω και κάποια σχέση με αυτήν, υπό την έννοια ότι έχω ιδιαίτερα ακουστικό αυτί και μου αρέσει να τραγουδώ. Θα σου πω ποιος είναι ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης. Είναι ο Αντώνης Βαρδής, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, αλλά άφησε τεράστια παρακαταθήκη πίσω του.

Ποιος θα ήταν πρωταγωνιστής σε μία ταινία για τη ζωή σου;

Δεν ξέρω ποιος μπορεί να ήταν πρωταγωνιστής, αυτό θα μας το έλεγε ο σεναριογράφος ή ο σκηνοθέτης. Όμως ο πρωταγωνιστής της ταινίας θα ξεκίναγε από το μηδέν, από μία απλή και ταπεινή οικογένεια δύο δημοσίων υπαλλήλων, που με πολλές οικονομικές δυσκολίες θα κατάφερνε να πάρει τρία πτυχία, που δεν θα είχε δίπλα του συστήματα, κομματικούς μηχανισμούς, επιχειρηματίες, «τζάκια», πατέρα υπουργό, πελατολόγια από συγγενείς πολιτικούς και που, χωρίς τη βοήθεια κανενός, παρά μόνο των φίλων που τον αγαπάνε για το έργο που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια (είτε ως πολιτικός είτε ως μετεωρολόγος), θα κατάφερνε να φτάσει σε ένα σημείο. Πιστεύω πολύ στον Θεό, και αυτός είναι που μου δίνει τη δύναμη καθημερινά για να προχωρήσω. Αυτός, η οικογένειά μου και οι χιλιάδες των πολιτών που με ψήφισαν, που με αγαπούν και με στηρίζουν. Έχω φάει εκατομμύρια πισώπλατα μαχαιρώματα στη ζωή μου, μαχαιρώματα από ανθρώπους που δεν άντεχαν ότι προχωρούσα, μαχαιρώματα από ανθρώπους που δεν άντεξαν να βλέπουν πως ένας άνθρωπος εκτός συστημάτων καταφέρνει και πετυχαίνει τους στόχους τους. Και συνεχίζω να τρώω μαχαιρώματα. Δεν με απασχολεί καθόλου, αν σταματάς σε κάθε σκυλί που γαβγίζει για να του εξηγήσεις, τότε έχεις φάει πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσες να τον αξιοποιήσεις για να βελτιωθείς και να προχωρήσεις μπροστά. Είναι αρκετοί οι «φίλοι» μου που μου έκοψαν την καλημέρα από τότε που βγήκα βουλευτής. Εγώ θα χαιρόμουν απίστευτα, εκείνοι δεν το άντεξαν. Σέβομαι λοιπόν την επιστήμη που υπηρετώ, σέβομαι απόλυτα την ιδιότητα του βουλευτή και μάχομαι καθημερινά για να λύνω τα προβλήματα των πολιτών του Νότιου Τομέα της Αθήνας όπου και εκλέγομαι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ποτέ πίσω.

Πιστεύεις σε θεωρίες συνωμοσίας;

Όχι, δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας. Κάθε γεγονός που οι συνωμοσιολόγοι επιθυμούν να το παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο, έχει τη λογική εξήγησή του, αλλά και την επιστημονική του τεκμηρίωση. Απεχθάνομαι τους συνωμοσιολόγους, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα και ζουν στον κόσμο τους. Οι περισσότεροι, δε, δεν έχουν κάποια επιστημονική επάρκεια, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται εύκολα από τέτοιες θεωρίες διαφόρων τυχοδιωκτών και να τις πιστεύουν.

Τι θα έκανες αν κέρδιζες στο λαχείο 10.000.000 ευρώ;

Δεν ξέρω τι ακριβώς θα έκανα, πάντως θα παρείχα στην οικογένειά μου όλα όσα χρειαζόταν για να μην της λείψει τίποτα και θα βοηθούσα οικονομικά τους γονείς μου, τον αδελφό μου, τα πεθερικά μου ή τους φίλους μου, για να μη λείψει τίποτα και σε εκείνους. Στη συνέχεια θα έκανα ενδεχομένως κάποιες επενδυτικές κινήσεις και πολλά από τα χρήματά μου θα τα έδινα σε ανθρώπους που έχουν πραγματικές ανάγκες, ώστε να πάψουν τα μάτια τους να είναι θλιμμένα. Σίγουρα όμως θα συνέχιζα να είμαι ο ίδιος άνθρωπος.

Ποια αταξία θυμάσαι από παλιά;

Έβγαινα μικρός στη γειτονιά μου και χτυπούσα τα κουδούνια του κόσμου. Επίσης κρυβόμουν σε σκοτεινά μέρη τα βράδια στο σπίτι και τρόμαζα τον αδελφό μου.

Αν το χόμπι γίνεται επάγγελμα, παραμένει χόμπι;

Παραμένει χόμπι, ναι! Είμαι σίγουρος γι αυτό!

Αν έχεις κενό μίας ώρας, τι κάνεις;

Αν είμαι στο σπίτι, θα παίξω με τον γιο μου και θα καθίσω με τη γυναίκα μου να μιλήσουμε. Αν δεν είμαι στο σπίτι, θα πάρω με βιντεοκλήση για να μιλήσω στον μπέμπη μας.

Καλλιάνος

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Σύλληψη 50χρονου επειδή ξυλοκόπησε άγρια τον 21χρονο γιο του

Χανιά: Καταγγελίες φωτιά για αλλοίωση στοιχείων στην υπόθεση με το γηροκομείο – κολαστήριο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας