5:38 Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Γιατί ο Χατζηδάκης κήρυξε υποχρεωτική τη ΣΣΕ σε τουρισμό και επισιτισμό

Γιατί ο Χατζηδάκης κήρυξε υποχρεωτική τη ΣΣΕ σε τουρισμό και επισιτισμό

Τι σημαίνει για τους περίπου 400.000 εργαζομένους. Έντονες αντιδράσεις από κατηγορίες εργοδοτών!

Η κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη μπορεί να προκάλεσε αίσθηση και να έδειξε πυγμή, αλλά στην πραγματικότητα πέρα από την κατοχύρωση των εργαζόμενων έρχεται να απαντήσει στην τεράστια έλλειψη προσωπικού στους συγκεκριμένους κλάδους αλλά και στη μεγάλη παραβατικότητα πλήθους επιχειρήσεων, επιβραβεύοντας έμμεσα τους εργοδότες που τηρούν την εργατική νομοθεσία.

Η σύμβαση αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους και οι αντιδράσεις ήταν έντονες από ορισμένες κατηγορίες εργοδοτών που πίεζαν για εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες προκειμένου να συνεχίσουν να αυθαιρετούν. Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής.
Στη σύμβαση που είχαν υπογράψει η ΠΟΕΕΤ (εργαζόμενοι) με τις ΠΟΕΣΕ (εστιάτορες και συναφή επαγγέλματα), ΟΕΖΕ (επαγγελματοβιοτέχνες ζαχαροπλαστικής) και ΓΣΕΒΕΕ προβλέπονται αυξήσεις αλλά και ενίσχυση των εισαγωγικών μισθών.
Έτσι, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αμείβεται κάτω από τα 713 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης, ο εισαγωγικός μισθός στον κλάδο των delivery καθορίζεται στα 890 ευρώ.

Κατηγορίες

Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρεται ότι ο βασικός μισθός για τον αρχιμάγειρα είναι 964,42 ευρώ, για τον μπάρμαν 761,64 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο των σερβιτόρων προσδιορίζεται σε 67,39 ευρώ. Επιπλέον, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο εργαζόμενος χορηγούνται επιδόματα γάμου 10% στον βασικό μισθό, εποχικής απασχόλησης επίσης 10%, ανθυγιεινής εργασίας 10%, επίδομα ταμία 5% και τουριστικής εκπαίδευσης από 6% έως 15% ανάλογα με το πτυχίο.

Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021-2023» έχει διάρκεια ισχύος από 22.2.2021 έως 22.2.2023. Αφορά εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ-φουντ κ.ά., με ειδικότητες -μεταξύ άλλων- μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κ.λπ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έβαλε πλαφόν στο ρεύμα όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία

Η Ρωσία αθέτησε εξωτερικό χρέος για πρώτη φορά από το 1918

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας