21:22 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Γιατί οι τρομοκράτες ισλαμιστές αποκεφαλίζουν τα θύματά τους

Γιατί οι τρομοκράτες ισλαμιστές αποκεφαλίζουν τα θύματά τους

Σοκ προκάλεσε η νέα τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι στο προάστιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ με τον ισλαμιστή τρομοκράτη που αφού μαχαίρωσε έναν καθηγητή γυμνασίου κατόπιν τον αποκεφάλισε. Η αιτία; Σύμφωνα με το Reuters, ο καθηγητής φέρεται να είχε δείξει μέσα στην τάξη του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ πιθανότατα παρόμοια ή αυτά του περιοδικού Charlie Hebdo σε ένα μάθημα που είχε κάνει σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο αποτροπιασμό είναι η πράξη του αποκεφαλισμού μετά την ειδεχθή δολοφονία.

Γιατί όμως οι ισλαμιστές τρομοκράτες εφαρμόζουν αυτή την ειδεχθή τακτική; Σε πολλές κουλτούρες, μεταξύ των οποίων και η δυτική, ο αποκεφαλισμός θεωρείται ένας μη ατιμωτικός θάνατος. Στη Ευρώπη για παράδειγμα ο αποκεφαλισμός χρησιμοποιήθηκε συχνά ως ένας γρήγορος και ανώδινος τρόπος εκτέλεσης, όπως η γκιλοτίνα στη Γαλλική Επανάσταση σε σχέση με την αγχόνη για παράδειγμα όπου ο άνθρωπος που εκτελείται υποφέρει για ώρα.

Ο αποκεφαλισμός και το Κοράνι 

Δεν ισχύει όμως αυτή η άποψη για το το Ισλαμικό Κράτος που “αρέσκεται” να αποκεφαλίζει τους ομήρους Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι πολλοί και σχετίζονται μ με την προπαγάνδα που επιδιώκουν οι τζιχαντιστές και με ερμηνείες λόγων που περιέχονται στο Κοράνι.
Το Κοράνι, στο Κεφάλαιο 47, αναφέρει πως “όταν αντιμετωπίζετε απίστους στο πεδίο της μάχης, χτυπήστε τους στο κεφάλι μέχρι να τους τσακίσετε εντελώς”. Αν και θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί μεταφορά (π.χ. εξάλειψη δύναμης), αρκετοί ιερείς του μουσουλμανισμού μεταφράζουν αυτά τα λόγια κυριολεκτικά και “προτείνουν” τον αποκεφαλισμό των απίστων. Η τακτική των αποκεφαλισμών χρησιμοποιήθηκε από την Αλ Κάιντα όπως για παράδειγμα το 2002, όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Ντάνιελ Περλ αποκεφαλίστηκε στο Πακιστάν. Τα μέλη της Αλ Κάιντα βιντεοσκόπησαν τον αποκεφαλισμό του και μετέδωσαν το βίντεο σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά ακολούθησαν πολλοί ακόμη αποκεφαλισμοί που πάντα βιντεοσκοπούνταν και μεταδίδονταν από τα μέσα της Αλ Κάιντα. Στη συνέχεια, η Αλ Κάιντα αποκήρυξε τη μέθοδο των αποκεφαλισμών. Σε αντίθεση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που κράτησαν αυτή την τακτική επανέφεραν την τακτική θέλοντας να δείξουν ακριβώς τη ρήξη τους με την Αλ Κάιντα.

Στόχος να προκαλέσουν σοκ

Για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ο αποκεφαλισμός είναι μια μέθοδος εκτέλεσης που προκαλεί ιδιαίτερο σοκ και δέος. Μπορεί βομβιστικές επιθέσεις ή επιθέσεις αυτοκτονίας να έχουν πολύ περισσότερα θύματα, είναι όμως πιο “απρόσωπες”. Αντίθετα στους αποκεφαλισμούς (ιδιαίτερα εκείνους που καταγράφονται σε βίντεο και μεταδίδονται παγκοσμίως) στο επίκεντρο είναι το πρόσωπο, που συνήθως πριν την εκτέλεσή του μιλά για τον λόγο που τον έφερε σε αυτή την θέση. Αυτό προκαλεί ταύτιση του κοινού με το θύμα και ως εκ τούτου μεγαλύτερο τρόμο και συνεπώς η προπαγάνδα των τζιχαντιστών είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.
Ο ψυχολογικός πόλεμος είναι ένα βασικό στοιχείο στη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους και χρησιμεύει για να μεγιστοποιηθεί το σοκ και να εκβιαστούν οι αντιδράσεις τις οποίες επιδιώκουν να προκαλέσουν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ 

Φρίκη στο Παρίσι: Τρομοκράτης αποκεφάλισε δάσκαλο

Πομπέο κατά Τουρκίας: Εντείνει τους κινδύνους σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας