Γιούνκερ: Είμαι Κύπριος

Γιούνκερ: Είμαι Κύπριος

«Είμαι Κύπριος» δήλωσε σήμερα απο βήματος Ευρωκοινοβουλίου ο Πρόεδρος της επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ εκφράζοντας έτσι την πλήρη υποστήριξή του στην Λευκωσία η οποία αντιμετωπίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας.

Αναφερόμενος στο που βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αυτή τη στιγμή ο κ. Γιούνκερ τις χαρακτήρισε ως τις πλέον «περίπλοκες» αλλά και τις πλέον «σημαντικές».

Και αυτό γιατί από την μία η ΕΕ τηρεί πιστά την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας του 2016 όσον αφορά την μετανάστευση και «είναι ξεκάθαρο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ ότι «αυτή συνεχίζει να είναι αποτελεσματική».

Στον αντίποδα όμως «υπάρχουν θέματα που δεν είναι πολύ κολακευτικά για την Τουρκία»  είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ανέφερε τις παράνομες γεωτρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από αυτή την άποψη είμαι Κύπριος και εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικα.

Σχετικά με τις εξελίξεις και την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία στην Συρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την Άγκυρα να ενεργήσει συγκρατημένα και να σταματήσει οποιεσδήποτε επιχειρήσεις. «Στρατιωτικές ενέργειες δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το επισημάνουμε στους Τούρκους φίλους μας» είπε και πρόσθεσε πως αν οι προθέσεις τους είναι να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη «να μην αναμένουν την ΕΕ να πληρώσει κάτι για αυτό» ανέφερε ο κ. Γιουνκερ εννοώντας ότι η Τουρκία οφείλει να μην δημιουργεί τετελεσμένα και μετά να ζητάει βοήθεια από την ΕΕ για την διαχείριση των προσφύγων που η ίδια θα δημιουργήσει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια