8:23 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Σκοτεινιάζουν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Σκοτεινιάζουν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υποβαθμίσει την ερχόμενη εβδομάδα τις προβλέψεις για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,9% το 2023, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη αυξανόμενα ρίσκα, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη διολίσθηση σε ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκοτεινιάζουν λόγω των σοκ από την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλιματική κρίση.

«Βιώνουμε μια ριζική μετατόπιση στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευπάθεια, μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική μεταβλητότητα, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και οδυνηρές φυσικές καταστροφές», ανέφερε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι η παλαιά τάξη, η οποία χαρακτηριζόταν από χαμηλά επιτόκια και πληθωρισμό, δίνει τη θέση της σε μία όπου κάθε χώρα μπορεί να βγει εκτός τροχιάς πιο εύκολα και πιο συχνά.

Σημείωσε ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, επιβραδύνονται, το οποίο περιορίζει τη ζήτηση για εξαγωγές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ίδια ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί συνολικά κατά 4 τρισ. δολάρια από σήμερα έως το 2026.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ακόμα και αν έχουμε ανάπτυξη, θα την αισθανόμαστε σαν ύφεση, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και αύξησης των τιμών».

«Βιώνουμε μια ριζική μετατόπιση στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευπάθεια – μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική μεταβλητότητα, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και οδυνηρές φυσικές καταστροφές» ανέφερε σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι η παλαιά τάξη, η οποία χαρακτηριζόταν από χαμηλά επιτόκια και πληθωρισμό, δίνει τη θέση της σε μία όπου κάθε χώρα μπορεί να βγει εκτός τροχιάς πιο εύκολα και πιο συχνά».

Σημείωσε ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, επιβραδύνονται, το οποίο περιορίζει τη ζήτηση για εξαγωγές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας