0:18 Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Guardian: Τα νησιά του Αιγαίου προσδοκούν να γίνουν οι πρώτες Covid free περιοχές της Ελλάδας

Guardian: Τα νησιά του Αιγαίου προσδοκούν να γίνουν οι πρώτες Covid free περιοχές της Ελλάδας

Στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία πρόκειται να γίνουν οι πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που θα είναι Covid free, με την ελπίδα να υποδεχθούν επισκέπτες το καλοκαίρι, αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.

Χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, το άρθρο αναφέρει ότι οι Αρχές έχουν δεσμευτεί πως σε τουλάχιστον 69 νησιά οι εμβολιασμοί θα ολοκληρωθούν πλήρως έως τα τέλη Απριλίου.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημειώνει αναφορικά με τα μικρότερα νησιά πως ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολος ο εφοδιασμός τους, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους πληθυσμούς μεμιάς, ώστε όταν αρχίσουν να δέχονται τουρίστες, οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και προστατευμένοι.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, η παράδοση χιλιάδων εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους περιέγραψε την επιχείρηση ως πολύπλοκη, κατά την οποία αεροπλάνα, ελικόπτερα και βάρκες της ακτοφυλακής στελεχώθηκαν με στρατιώτες, αξιωματούχους της Πολιτικής Προστασίας και της αστυνομίας που συμμετείχαν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας.

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε εμβόλια σε ένα νησί. Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους … ο καθένας είναι μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας», δήλωσε στην Guardian.

Καθώς τα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα δίνουν αγώνα να καταστείλουν το τρίτο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη, το τεράστιο φάσμα νησιών της χώρας παρέμεινε αξιοσημείωτα ανέγγιχτο από την κρίση, σημειώνει η αρθρογράφος.

Ο δήμαρχος των Λειψών Φώτης Μάγκος, δηλώνει με περηφάνια στην εφημερίδα ότι στο νησί έχει εντοπιστεί μόλις ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού από την έξαρση της πανδημίας, αυτή ενός στρατιώτη, ο οποίος επέστρεφε στο νησί από την άδειά του.

«Βλέπουμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο ελαφριά μας άγγιξε. Είμαστε σε lockdown, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά θεωρώ ότι η επιτυχία μας έγκειται στο ότι ρίξαμε όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που έρχονται, οι οποίοι ελέγχονται δύο φορές. Είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό», επισημαίνει.

Καθώς το νησί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως σε μεγάλο βαθμό και η ελληνική οικονομία, ο Μάγκος υπογράμμισε πως η εκστρατεία εμβολιασμού έγινε αποδεκτή με τεράστια υποστήριξη.

Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζουν μόνιμα στους Λειψούς έχουν εμβολιαστεί. «Σαράντα πέντε τοις εκατό είναι κάτω των 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι όσοι είναι στις ηλικιακές ομάδες εμβολιασμών έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου και 86 άτομα θα εμβολιαστούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν τελειώσει. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι».

Στο παρακείμενο νησί της Πάτμου, δημοφιλής προορισμός σε διασημότητες, προσκυνητές, αλλά και της κοσμοπολίτικης ελίτ, η προοπτική να γίνουν Covid free μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε ενθουσιώδη απήχηση.

«Το χειμώνα έχουμε περίπου 3.100 άτομα που ζουν εδώ και οι περισσότεροι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο δήμαρχος του Ελευθέριος Πέντες. «Η λίστα κλείνει αυτήν την Παρασκευή και σχεδόν όλοι ηλικίας από 18 έως 59 ετών εγγράφονται για τη λήψη. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 περιπτώσεις Covid εδώ και νομίζω ότι ήταν ένα μάθημα για όλους μας», συνεχίζει.

Σε μέρη που συχνά αισθάνονται αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο εκτός τουριστικής σεζόν, η εκστρατεία εμβολιασμού έχει επίσης ενισχύσει το ηθικό. Οι άνθρωποι του τουρισμού πρώτοι καλωσόρισαν την ιδέα, ελπίζοντας ότι θα αντιστρέψει τις απώλειες της περασμένης χρονιάς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο, το οποίο επαναλαμβάνεται στην άλλη άκρη του κόσμου, με την Ταϊλάνδη να θέτει ως προτεραιότητα τον πλήρη εμβολιασμό του νησιωτικού θερέτρου του Πουκέτ, δεν είναι χωρίς επικριτές. Αυτήν την εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επέμεινε ότι με το έθνος να ορίζει την 14η Μαΐου ως ημερομηνία-στόχο για το άνοιγμα του τουρισμού, το επίκεντρο δεν ήταν μόνο τα νησιά αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ως ένας ασφαλής προορισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Εξαγορά πέντε ξενοδοχείων από τον όμιλο Grecotel

Νέες επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Περιφέρεια από την Grecotel

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας