11:01 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

H «Ατλαντίδα του Μεσαίωνα» καταστράφηκε από μια μοιραία πλημμύρα πριν από 660 χρόνια – Τα ερείπια και τα μυστικά της πόλης έρχονται στο φως

H «Ατλαντίδα του Μεσαίωνα» καταστράφηκε από μια μοιραία πλημμύρα πριν από 660 χρόνια – Τα ερείπια και τα μυστικά της πόλης έρχονται στο φως

Πέρυσι, τα ερείπια της Rungholt, μια από καιρό χαμένη μεσαιωνική πόλη γνωστή ως η “Ατλαντίδα της Βόρειας Θάλασσας,” κείτονταν κατά μήκος των ακτών της Γερμανίας. Πλέον, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει περισσότερα από δώδεκα υψώματα που στήριζαν κατοικίες της περιοχής, ρίχνοντας περισσότερο φως στην φημισμένη, αλλά κακότυχη, θρυλική πόλη.

Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, το Rungholt ήταν εμπορικό κέντρο κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές από το McClatchy News. Ωστόσο, μια τεράστια πλημμύρα γνωστή ως «Μεγάλος Πνιγμός των Ανθρώπων» κατέστρεψε την πόλη το 1362. Ωστόσο, η μνήμη του Rungholt επέζησε, λαμβάνοντας τελικά τη μορφή τοπικών θρύλων.
Κάποιος δίδασκε ότι η πόλη καταστράφηκε από τον Θεό ως τιμωρία για ανηθικότητα. Ένας άλλος υποστήριξε ότι οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης εξακολουθούσαν να ακούγονται να χτυπούν μια ήσυχη μέρα. Όμως, παρά όλους τους μύθους γύρω από την πόλη, η ακριβής τοποθεσία της δεν είχε βρεθεί ποτέ. Δηλαδή, μέχρι τον Μάιο του 2023, όταν μια ομάδα ερευνητών βρήκε τα λείψανα ενώ ερευνούσε λασποτοπιές κοντά στο Nordstrand, που βρίσκεται περίπου 100 μίλια βόρεια του Αμβούργου.

Ανακάλυψαν τα ερείπια εκκλησιών, τειχών και 54 μεσαιωνικών τύμβων σε μια περιοχή μήκους πάνω από ένα μίλι.

Οι έρευνες που οδήγησαν στα καταπληκτικά ευρήματα

Μία οκταήμερη ερευνητική εκστρατεία έφερε στο φως νέες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας και των οικισμών της Βόρειας Φριζίας,  στη Θάλασσα του Βάντεν.

Όπως αναφέρει το κοινό δελτίο Τύπου της κρατικής  αρχαιολογικής υπηρεσίας του Σλεσβιχ-Χολσταϊν, του κέντρου αρχαιολογίας του Λαϊμπνιτς στο Σλεσβιχ, του Πανεπιστημίου του Κιέλου και του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg Mainz, η Θάλασσα του Βάντεν, της Βόρειας Φριζίας, είναι μια συναρπαστική φυσική περιοχή με ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα και την ίδια στιγμή, είναι ένας ιστορικός οικισμός, όπου οι ερευνητές μπορούν πλέον να διερευνήσουν τη ζωή και τη διατροφή των ανθρώπων κατά το παρελθόν.

Μια διεπιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κιέλου (CAU), το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz (JGU), το Συγκρότημα Αριστείας ROOTS στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, το Κέντρο Αρχαιολογίας του Leibniz στο Schleswig (LEIZA-ZBSA) και το Κρατικό Αρχαιολογικό Γραφείο του Schleswig-Holstein (ALSH) έχει ανακαλύψει πρόσφατα ίχνη 19 προηγουμένως άγνωστων μεσαιωνικών υψωμάτων, αποκαλούμενων «terps», κατά τη διάρκεια μιας οκταήμερης ερευνητικής εκστρατείας στη Θάλασσα του Βάντεν στο Nordstrand χάρη στη χρήση γεωφυσικών μετρήσεων.

“Αυτό έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό γνωστών μεσαιωνικών κατοικιών στην περιοχή. Καταφέραμε να γεφυρώσουμε ένα μεγάλο κενό γνώσης, μαθαίνοντας για τη δομή του εποικισμού της συγκεκριμένης εποχής,” είπε η γεωφυσικός Sarah Bäumler από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου.

Καταιγίδες κατέστρεψαν το Edomsharde πάνω από 650 χρόνια πριν

Τα παλιρροϊκά επίπεδα,  δυτικά της χερσονήσου Νόρντστραντ, όπου εργαζόταν η ομάδα, συνδέονται με την ιστορική διοικητική περιφέρεια Edomsharde, η οποία καταστράφηκε από το τσουνάμι του 1362.

Η πόλη Rungholt, η οποία αναφέρεται στην μυθολογία λίγο αργότερα, λέγεται επίσης ότι ήταν μέρος αυτής της περιοχής, «harde».

Μόλις το προηγούμενο έτος η ομάδα κατάφερε να αναγνωρίσει την κάτοψη της εκκλησίας, μήκους 40 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή χρησιμοποιώντας γεωφυσικές μεθόδους, γεωτρήσεις και ανασκαφές. “Οι διαστάσεις αντιστοιχούν σε αυτές άλλων μεγάλων εκκλησιών στη Βόρεια Φριζία”, εξήγησε ο Δρ. Bente Sven Majchczack,

“Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν μια σημαντική εκκλησία του Edomsharde” σχολίασε.

Στο πλαίσιο του φετινού ανασκαφικού εγχειρήματος, η ομάδα διενήργησε επτά ανασκαφές, μετρώντας ένα μέτρο επί ένα, σε βασικά σημεία της κάτοψης της εκκλησίας, ώστε να επαληθεύσει τις περσινές μετρήσεις και ν’ αντλήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή της εκκλησίας.

Οι γεωτρήσεις στο πεδίο εργασίας παρέχουν επίσης νέες πληροφορίες για την εξέλιξη του τοπίου κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών και, ως εκ τούτου, αναπαριστούν μια ιδέα της εικόνας  του κατά τον Μεσαίωνα. “Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε, μεταξύ άλλων, να κάνουμε δηλώσεις για τις αλλαγές που προκάλεσαν εδώ οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, υπάρχουν στοιχεία ότι η γη μειώθηκε ως αποτέλεσμα της κοπής τύρφης (ποάνθρακα),  καθιστώντας την περιοχή ευάλωτη στο  τσουνάμι“, δήλωσε η γεωγράφος Δρ. Hanna Hadler από το Πανεπιστήμιο του Mainz.

Το σημαντικό κενό γνώσης σχετικά με τους μεσαιωνικούς οικισμούς καλύφθηκε

Πίσω στο 2017, μερικά από τα σημερινά μέλη της ομάδας κατάφεραν να αναγνωρίσουν ένα φράγμα, ένα λιμάνι και αρκετά υψώματα – «terps», πιο νότια.

“Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα σπηλιά κλείνει το χάσμα της ανάμεσα στην περιοχή του λιμανιού και την  περιοχή της εκκλησίας”. Αυτό που ήδη υποπτευόμασταν είναι επομένως αλήθεια: «Τα σημερινά παλιρροϊκά επίπεδα ήταν τότε πυκνοκατοικημένες περιοχές», εξηγεί η Δρ.Ruth Blankenfeldt, από το LEIZA-ZBSA.

Αυτό υποστηρίζεται επίσης από μια σειρά μεμονωμένων ευρημάτων από σχηματισμένους πλίνθους, μεταλλικών αντικειμένων και μεσαιωνικής κεραμικής, τα οποία οι ερευνητές και οι εθελοντές κατάφεραν να περισώσουν και  να καταγράψουν στους λασπότοπους, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Οι πρώην οικισμοί εξακολουθούν να κρύβουν πολλά μυστικά

Παρ’ όλα αυτά, η Θάλασσα του Βάντεν στη Βόρεια Φριζία και οι πρώην οικισμοί εκεί εξακολουθούν να κρύβουν πολλά μυστικά. Η έρευνα σε αυτόν τον ιδιαίτερο φυσικό χώρο είναι χρονοβόρα και απαιτητική.

Οι ερευνητές πρέπει να περπατούν πάνω στη λάσπη και τη γλίτσα για περίπου μιάμιση ώρα κάθε μέρα για να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους, κουβαλώντας μαζί τους όλο τον εξοπλισμό τους. Έτσι απομένουν μόνο λίγες ώρες ουσιαστικού χρόνου εργασίας γύρω από την χαμηλή παλίρροια, ο οποίος αξιοποιείται εντατικά.

“Συνεπώς, μπορούμε να διαχειριστούμε έναν περιορισμένο φόρτο εργασίας κατά τη διάρκεια κάθε εκστρατείας και πολλά ερωτήματα σχετικά με τις πρώην δομές του οικισμού,  παραμένουν αναπάντητα”, τόνισε ο γεωφυσικός Δρ.Dennis Wilken από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου.

Κοινό σχέδιο χρηματοδοτούμενο από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών

Σε αυτήν την έρευνα, στο πλαίσιο του έργου “RUNGHOLT – Συνδυασμένη γεωφυσική, γεωαρχαιολογική, και αρχαιολογικές έρευνες στη Βόρεια Φριζική Θάλασσα του Βάντεν, κοντά στο μεσαιωνικό εμπορικό σταθμό της Rungholt”, η οποία χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας (DFG), συμμετέχει η Δρ. Hanna Hadler, και ο καθηγητής Andreas Vött, από την ομάδα έρευνας και γεωαρχαιολογίας φυσικού κινδύνου από το  Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz ο, Δρ. Dennis Wilken από την ομάδα εφαρμοσμένης γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, η Δρ. Ruth Blankenfeldt της LEIZA-ZBSA στο Σλέσβιχ, καθώς και οι Δρ. Stefanie Kloβ και Dr. Ulf Ickerodt από την Εθνική Αρχαιολογική Υπηρεσία του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (ALSH).

Ο Δρ. Bente Sven Majchczack και ο Καθηγητής Wolfgang Rabbel, συμμετέχουν στη συνεργασία στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνικοπεριβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις στη Βόρεια Φριζική Ακτή της Θάλασσας του Βάντεν”, του Συνδέσμου Αριστείας ROOTS του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

Ωστόσο, πολλά άλλα ερωτήματα για τη μεσαιωνική πόλη παραμένουν αναπάντητα, ανέφεραν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι έρευνες στους λασπόλακκους είναι εντατικές και χρονοβόρες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

➤Ακολουθήστε την ΜΠΑΜ στο Instagram.

➤Αγόρασε την εφημερίδα και διαδικτυακά εδώ: https://www.empam.gr/eshop

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας