More

  H κατάθεση του διαφημιστή Βουλκίδη, η «απαλλαγή» πολιτικών, οι μίζες και ντοκουμέντα που εκθέτουν τον Φρουζή

  • Αθώωσε τον ΜrNovartis και πολιτικά πρόσωπα ο διαφημιστής
  • Ενέπλεξε το πρώην στέλεχος της Novartis Φ. Δεστεμπασίδη ως τον άνθρωπο που απαιτούσε «επιστροφή» από τη διαφήμιση
  • Επιχείρηση «ξεδόντιασμα» των μαρτύρων
  • Τα κενά και οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελέων

   

  Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

  Ως «έξυπνη» κατάθεση μπορεί να χαρακτηριστούν τα όσα εξέθεσε ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης το πρωινό της Τετάρτης 22/5 ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Ο ιδιοκτήτης της NewMedicalDevelopment,ο οποίος περιγράφεται στα έγγραφα του FBIως «κεντρικό σημείο επαφής για το ξέπλυμα χρήματος για λειτουργίες της αγοράς», κλήθηκε με την ιδιότητα του υπόπτου. Τα στοιχεία τα οποία τον επιβαρύνουν είναι δύο καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και το χειρόγραφο σημείωμα το οποίο βρέθηκε στο σπίτι του στις 23 Ιανουαρίου του 2017 και – σύμφωνα με τους εισαγγελείς- καταγράφει τις μίζες που διακινούσε η Novartis μέσω των εταιρειών του. Το συνολικό ποσό το οποίο φέρεται να κατέληξε στον γνωστό διαφημιστή την περίοδο 2009-2014 αγγίζει το 1.049.000 ευρώ. Από αυτά, οι 433.000, επιστράφηκαν στην Νοvartis με τις εισαγγελικές Αρχές να εκτιμούν ότι κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα.

  Ποιον έδειξε
  Ωστόσο, στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε δια μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Απόστολου Λύτρα ο κ. Βουλκίδης γύρισε το ματς τούμπα ή για να χρησιμοποιήσουμε έναν άλλο ποδοσφαιρικό όρο πέταξε την μπάλα στην εξέδρα! Αφενός σημείωσε ότι τα ποσά που επέστρεψε στη Νοvartis δεν αφορούσαν «πολιτικό λάδωμα» αλλά κατέληξαν στην τσέπη συγκεκριμένου στελέχους. Του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, ο οποίος από το 2008 μέχρι και το 2014 υπήρξε διευθυντής επικοινωνίας του κολοσσού, ο οποίος του ζητούσε «επιστροφές» για να του δίνει διαφημίσεις! Παράλληλα, ο Βουλκίδης «απαλλάσσει» και τον Κωνσταντίνο Φρουζή, γνωστό ως «MrNovartis»,με τον οποίο ουδέποτε είχε κάποιου είδους συνδιαλλαγή, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εικονικότητα των τιμολογίων αλλά και υπερκοστολογήσεις στα έργα που αναλάμβανε.
  Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί του Βουλκίδη αφήνουν πολλές απορίες στους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση, καθώς λόγω των εσωτερικών διαδικασιών που ισχύουν στις πολυεθνικές θεωρείται αδιανόητο μπάτζετ ύψους 1 εκατ. ευρώ να το χειρίζεται ένας και μόνο μάνατζερ. Επιπλέον, η εμπλοκή του Δεστεμπασίδη στην υπόθεση χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους ως και έξυπνη επίθεση κατά ενός πρώην στελέχους της εταιρείας που έχει φωτογραφηθεί από τους εμπλεκόμενους ως «προστατευόμενος μάρτυρας». Εάν υποτεθεί ότι κάτι τέτοιο ισχύει, ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση θα αδυνατίσει ακόμη περισσότερο την ήδη «αδυνατισμένη» δικογραφία καθώς αυτομάτως θα έχει την τύχη του Νίκου Μανιαδάκη και από μάρτυρας θα βρεθεί κατηγορούμενος! Κάτι που ωφελεί πολλούς. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ο διαφημιστής δεν ήταν σε θέση να συνεισφέρει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα όσα υποστήριξε. Είναι ο λόγος του, απέναντι στον λόγο των «μαρτύρων» και φυσικά πλέον του ίδιου του Δεστεμπασίδη, ο οποίος με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Και είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κίνηση μετατρέπει την υπόθεση από «πολιτικό σκάνδαλο» σε διαφορά μεταξύ δύο «συνεργατών».

  «Γιατί έδινα τις μίζες»

  Στο υπόμνημά του, πάντως, ο Βουλκίδης αναφέρεται αναλυτικά στα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να ενθυλακώσει έναν πακτωλό χρημάτων. «Διατηρούσα επί σειρά ετών από την αρχή της λειτουργίας της εταιρείας μου, περίπου από το 1986, συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Sandoz η οποία εν συνεχεία μετονομάστηκε σε Novartis», αναφέρει και προσθέτει ότι το 2000 γνώρισε σε επαγγελματικά πλαίσια τον Δεστεμπασίδη, ο οποίος εργαζόταν τότε στηνPfizer. To 2009, κατά τον Βουλκίδη, o Δεστεμπασίδης του ανέφερε ότι μπορούσε να μεσολαβήσει για να αναλάβει μεγαλύτερο όγκο διαφήμισης από τη Novartis. «Προκειμένου να γίνει αυτό μου ζήτησε από τα έσοδα που αποκόμιζα από την παροχή υπηρεσιών μου, να του αποδίδω ένα ποσό ως αντίτιμο για την κάποιας μορφής προώθησή μου. Κατά αυτόν τον τρόπο ο ίδιος μου εξήγησε ότι θα αναλάμβανα όλο και περισσότερες εργασίες σε σχέση με τις λοιπές εταιρείες του χώρου. Ήταν δε ξεκάθαρο ευθύς εξαρχής ότι τα χρήματα που θα του έδινα προορίζονταν αποκλειστικά για τον ίδιο λόγω δε της διαμεσολάβησής του για την ανάληψη εκ μέρους του της εταιρείας μου μεγαλύτερου όγκου εργασιών. Πράγματι κάθε φορά που αναλάμβανα να παρέχω κάποια διαφημιστική υπηρεσία στη Νοvartisέδινα αφότου μου καταβαλλόταν το συμφωνημένο τίμημα για τις υπηρεσίες μου από την εταιρεία ένα ποσό στον συγκεκριμένο που προοριζόταν αποκλειστικά για τον ίδιο».

  Δικηγόρος Α. Λύτρας στην «ΜΠΑΜ»: «Ο Βουλκίδης δεν έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη»

  Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο έμπειρος ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος συμπαρίσταται νομικά στον Βουλκίδη, επεσήμανε: «Ο εντολέας μου έχει υποστεί όλο αυτό το διάστημα διαπόμπευση και έχει διασυρθεί χωρίς να έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη. Όλα τα τιμολόγια που εξέδωσε η εταιρεία του αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που παρείχε στην Novartis και σε καμία περίπτωση δεν είναι εικονικά και δεν υφίσταται υπερτιμολόγηση. Ο ίδιος παρέχοντας εξηγήσεις ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς διευκρίνισε ότι άτομο που κατείχε κομβική θέση στηNovartisτου πρότεινε, προκειμένου η εταιρεία του εντολέα μου να συνεχίσει να έχει συνεργασία με τηNovartisκαι μάλιστα να αναλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο εργασιών, να δίνει στον συγκεκριμένο ένα μέρος από τα κέρδη του. Μάλιστα, ήταν απόλυτα σαφές ότι τα χρήματα προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο για τον συγκεκριμένο άτομο, και δίνονταν επειδή ο ίδιος τον διαβεβαίωνε ότι λόγω της θέσης του μπορούσε να μεσολαβεί και ο εντολέας μου να αναλαμβάνει περισσότερες εργασίες, χωρίς ποτέ να έχει υπονοηθεί ότι θα προωθούνταν σε πολιτικά πρόσωπα».

  Τι έχουν καταθέσει οι μάρτυρες

  Τον Βουλκίδη «καίνε» οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων τόσο σε Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της αμερικανικής Δικαιοσύνης αναφέρουν ξεκάθαρα τον Βουλκίδη ως πλυντήριο της Novartis και αυτό διασταυρώθηκε και από το FBI.Ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει σε κατάθεσή του, στις 22 Ιανουαρίου του 2018: «Όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιο 2013), ο αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς, Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της τρόικας. Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες – οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπεύθυνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στο Σαλμά».Όμως το εντυπωσιακό που προέκυψε από την έρευνα είναι πως τα νούμερα που αναφέρονται στο ιδιόχειρο σημείωμα επιβεβαιώνονται απόλυτα από την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη». Συγκεκριμένα στην κατάθεσή του ο «Σαράφης», στις 27 Νοεμβρίου του 2018 λέει: «Συγκεκριμένα την 6.12.2010, ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στο Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Novartis, το ποσό των 58.000 ευρώ». Το ποσό αυτό διοχετεύτηκε σύμφωνα με τον μάρτυρα στον Λοβέρδο, μέσω του Νίκου Μανιαδάκη (ο οποίος ξεκίνησε ως προστατευόμενος μάρτυρας αλλά στη συνέχεια εντοπίστηκαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος, προσπάθησε να διαφύγει και συνελήφθη) και αφορούσε δώρο της φαρμακευτικής προς τον υπουργό γιατί την είχε ενημερώσει για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τα οποία είχε στη διάθεσή της ώστε να αποφύγει το κούρεμα. Στο ιδιόχειρο σημείωμα του Βουλκίδη που κατασχέθηκε υπάρχει πραγματικά η σημείωση «2010 , 6/12/2010 58.000».
  Σε άλλη κατάθεσή του ο «Σαράφης», αναφέρεται επίσης αναλυτικά σε εικονικές τιμολογήσεις που έγιναν το 2011 προκειμένου τα χρήματα τα εκταμιευτούν και να δοθούν στο Λοβέρδο. Ο μάρτυρας δίνει με ακρίβεια αριθμούς τιμολογίων και ημερομηνίες που αφορούν την εικονική διαφήμιση και καταλήγει: «Το ποσό των 90.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Μανιαδάκη, ήταν δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του GILENYA». Πράγματι, ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έβαλε το GILENYA στην ελληνική αγορά παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, καθώς συμπλήρωσε το φάρμακο χειρόγραφα στον κατάλογο των φαρμάκων που είχαν ήδη εγκριθεί και απέφερε εκατομμύρια ευρώ στη Novartis. Στο ιδιόχειρο σημείωμα του Βουλκίδη υπάρχουν οκτώ ποσά που φαίνεται να δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο και τα οποία μάλιστα αθροίζει ο ίδιος σε συνολικό ποσό 90.000 ευρώ, ποσό που συμπίπτει με αυτό που ο μάρτυρας περιγράφει ως μίζα, όπως και οι ημερομηνίες που καταθέτει.
  Από την πλευρά της η «Αικατερίνη Κελέση» κάνει εκτενή αναφορά στην εταιρεία «Ιατρικές Εξελίξεις». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τη συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες». Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για ποιο λόγο δίνονταν στο Φρουζή, η κ. Κελέση απαντά: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβέρδου».

  Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ NOVARTISΠΟΥ «ΘΟΛΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΒΟΥΛΚΙΔΗ

  Το ΦΕΚ αποκαλύπτει ότι για ποσά άνω των 10.000 δολαρίων χρειαζόταν έγκριση του ΔΣ και του Φρουζή

  Στοιχεία τα οποία «θολώνουν» τη βασιμότητα της κατάθεσης Βουλκίδη στους εισαγγελείς Διαφθοράς βρίσκονται στη διάθεση της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Από αυτά προκύπτει ότι εντός της Novartisυπάρχουν πολλά επίπεδα υπογραφών για την εκταμίευση ενός ποσού, καθώς και ότι για κονδύλια ή επιχορηγήσεις άνω των 10.000 δολαρίων χρειάζεται η έγκριση του ΔΣ! Το ερώτημα το οποίο αυτομάτως τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να περάσει ένα κονδύλι συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ από έναν και μόνο manager; Και το δεύτερο είναι πόσα επίπεδα υπογραφών υπήρχαν εντός της Novartis; Σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε από πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία, το πρώτο τμήμα που υπογράφει την εντολή αγοράς-purchase order (P.O.) είναι το τμήμα Αγορών (Sourcing Department), το οποίο αξιολογεί και τους προμηθευτές. Ο Βουλκίδης ήταν προμηθευτής της εταιρείας σχεδόν 20 χρόνια, άρα πριν τον Δεστεμπασίδη. Ο manager του αρμόδιου τμήματος (π.χ. ο Δεστεμπασίδης για το τμήμα επικοινωνίας) για ποσά έως 2.000 ευρώ, αλλά και πάλι χρειάζεται και 3η υπογραφή από τον προϊστάμενο του εκάστοτε manager αλλά και από το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Executive Committee ή Leadership Team) της εταιρείας. Μάλιστα, από την πληροφόρηση που μας έδωσε η εταιρεία προκύπτει ότι για ποσά άνω των 25.000 ευρώ υπογράφει ο Οικονομικός Διευθυντής, ενώ για ποσά άνω των 50.000 ευρώ το μέλος του Δ.Σ. ή Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος. Παράλληλα, για ποσά που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ χρειάζεται υπογραφή από τον Διευθυντή Ευρώπης, ενώ σε σχετικά ΦΕΚ αναγράφεται ότι επιχορηγήσεις ποσών άνω των 9.999 δολαρίων ΗΠΑ, χρειάζεται έγκριση του Δ.Σ.Σύμφωνα με τα ίδια ΦΕΚ που δείχνουν και τη διοίκηση της Novartis Hellas, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Δεστεμπασίδης δεν αποτελούσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ούτε καν της Διοικούσας Επιτροπής. Ήταν δηλαδή όχι στην ανώτατη (top management), αλλά στη μέση βαθμίδα διοίκησης (middle management) της εταιρείας.Ο Φρουζής αντιθέτως ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και προϊστάμενος του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη.Ο ακριβής τίτλος του Φρουζή στη Novartis ήταν Vice President, Head of Market Access & Communications, δηλαδή Αντιπρόεδρος και Διευθυντής του Τμήματος Πρόσβασης Αγοράς & Επικοινωνίας.Άρα ο επίσημος Διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρείας, με αρμοδιότητα και της διαφήμισης, ήταν ο Φρουζής.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Πήγε να πιάσει τη γάτα του και έπεσε στον ακάλυπτο – Τραυματίστηκε σοβαρά

  Το περιστατικό συνέβη στην Λαμία και ο άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας. Το ατύχημα συνέβη, λίγο πριν τις 10:00' το...

  Τρίκαλα: Μήνυμα από το 112 – Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα

  Η «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 25-09-2020. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς,...

  Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται 36χρονος από τσίμπημα μαύρης αράχνης

  Ανησυχία προκαλούν τα συνεχή περιστατικά από τσίμπημα μαύρης αράχνης στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.news, στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει μεταφερθεί...

  Σοβαρό τροχαίο στην ΝΕΟ Πατρών – Πύργου

  Πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη λίγο μετά τις 9 το βράδυ στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας, όταν...

  Ο “ασθενής του Βερολίνου”: Ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από το AIDS, πεθαίνει από καρκίνο

  Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο Αμερικανός που έγινε γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου», ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό...