23:14 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η μαφία της Folli Follie

Η μαφία της Folli Follie

ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΙ

Οι πλασματικοί τζίροι, οι εικονικές εταιρείες, και το Merry go round

 Τo πόρισμα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που επέβαλε πρόστιμο 10 Εκατ. ευρώ στον Δ. Κουτσολιούτσο και οδήγησε στις νέες διώξεις

 Πλαστογραφούσαν μέχρι και τραπεζικά έγγραφα της Alpha Bank εμφανίζοντας εικονικό υπόλοιπο

Του Πέτρου Κουσουλού

Tα φετινά Χριστούγεννα είναι τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών για την επιχειρηματική δυναστεία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Ο Mr Folli Follie, ο γιος του Τζώρτζης αλλά και η σύζυγός του Κατερίνα διώκονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που έκανε τα πάντα: Από εικονικές συναλλαγές σε Ευρώπη και Ασία μέχρι και πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων και συγκεκριμένα της Alpha Bank προκειμένου να δείχνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Τα όσα περιγράφονται στο πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και αποτέλεσε το βασικό όπλο του επίκουρου εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννη Δραγάτση, για τη νέα δίωξη, δύσκολα τα χωρά ο ανθρώπινος νους. Εικονικές συναλλαγές, πλασματικοί τζίροι και κέρδη, εκτεταμένη πλαστογραφία και εταιρείες κέλυφος συνέθεταν το παζλ του μύθου της «Folli Follie». Δεν γνωρίζουμε εάν ο πατριάρχης της επιχειρηματικής δυναστείας, Δημήτρης, είχε στο μυαλό του τη συγκεκριμένη εξέλιξη όταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 μαζί με την αγαπημένη σύζυγό του, Κατερίνα, αποφάσιζε να δραστηριοποιηθεί ενεργά με το επιχειρείν. Ο ίδιος, πάντως, γνωρίζει πολύ καλά πλέον ότι η θέση του θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής όταν θα κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της 35ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών.

Και ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ κινδυνεύουν ακόμη και με προφυλάκιση. Εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Κουτσολιούτσος προσπάθησε να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης αρνούμενος την κατηγορία της χειραγώγησης των μετοχών της εταιρείας του. Δεν έπεισε καθώς του καταλογίστηκε πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι το λιγότερο σε σχέση με όλα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής το οποίο εν πολλοίς στηρίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marshall. Ξετυλίγεται πλήρως το παιχνίδι που είχε στηθεί μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Ελλάδος, εκθέτοντας μια απίστευτη ελεγκτική εταιρεία, παντελώς άγνωστη, με έδρα το Χονγκ-Κονγκ που ακούει στο όνομα «Thomas Ng Chi Wa & Co-Certified Public Accountants», η οποία φέρεται να είχε διενεργήσει έλεγχο για το 2016 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς!

Ο κατασχεμένος θησαυρός

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάθεση των ελεγκτών βρίσκεται ένας μικρός θησαυρός. Πρόκειται για όλα τα πλαστογραφημένα έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν από τους υπολογιστές υπαλλήλων του ομίλου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο pdf αρχεία τα οποία τιτλοφορούνται «το δείγμα σας» και «φτιαγμένο από τον Έρικ». Τα δύο αρχεία είναι υποδείγματα από bank statements της Alpha Bank. Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα προς τον Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου στα οποία γίνεται ανταλλαγή στοιχείων σε σχέση με τα υπόλοιπα των λογαριασμών.

Οι εικονικές συναλλαγές

Από την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψε ότι ο Όμιλος της Folli Follie πραγματοποιούσε εικονικές συναλλαγές από το 2001. Αρχικά με το σύστημα «Μerry Go Round» (γύρω- γύρω όλοι), στη συνέχεια με έμμεσες εικονικές συναλλαγές την περίοδο 2007-2015 και με άμεσες εικονικές συναλλαγές από το 2015 μέχρι και το 2017. Όπως αναφέρεται από το 2015 μέχρι και το 2017 με αυτόν τη μέθοδο των άμεσων εικονικών συναλλαγών παρουσιάστηκαν τεχνητά προσαυξημένα κέρδη ύψους 1 δισ. δολαρίων!

· Ή έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Alvarez & Marshall διαπίστωσε ότι από το 2015 μέχρι και το 2017 καταχωρούνταν εικονικές πωλήσεις σε έναν υποτιθέμενο πελάτη και συγκεκριμένα την NG BOON SOON, αλλά εικονικές αγορές από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή και συγκεκριμένα την THANA PRASERTSIA. Οι άμεσες εικονικές πωλήσεις προκαλούν σοκ. Το 2015 ανήλθαν σε 560 εκατ. δολάρια, το 2016 σε 863 εκατ. δολάρια και το 2017 σε 995 εκατ. δολάρια. Την ίδια στιγμή οι εικονικές πωλήσεις ανήλθαν σε 315 εκατ. δολάρια το 2015, 502 εκατ. δολάρια το 2016 και 580 εκατ. δολάρια το 2017.

· Την ίδια στιγμή η Folli Follie εμφανιζόταν να πουλά εμπορεύματα (αυξάνοντας τρελά τους τζίρους) και σε παρένθετες εταιρείες πίσω από τις οποίες κρύβονταν στελέχη της. Κοινώς, η έκθεση καταγράφει ότι τα στελέχη του Ομίλου πουλούσαν στον εαυτό τους! Στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταγράφονται συνολικά 27 ελεγχόμενες εταιρείες στις οποίες κατέληξε το 90% των πωλήσεων. «Με βάση τα ανωτέρω εκτιμάται ότι η συνολική επίπτωση από τις έμμεσες εικονικές πωλήσεις στην καθαρή θέση του FF Group APAC της 31.12.2017 ανέρχεται σε 1.129 εκατ. δολάρια!

· Σε ό,τι αφορά την τρίτη πρακτική που ακολουθούταν ονομάζεται «γύρω-γύρω όλοι» δηλαδή Merry Go Round. Tι σημαίνει αυτό; 1) Διενεργούνταν και καταχωρούνταν από εταιρείες του FF GROUP APAC πωλήσεις προς μια ελεγχόμενη εταιρεία, 2) η ελεγχόμενη εταιρεία πουλούσε τα εμπορεύματα απευθείας ή μέσω άλλης ελεγχόμενης εταιρείας σε μια άλλη εταιρεία του FF GROUP, 3) η εταιρεία του FF GROUP πουλούσε τα εμπορεύματα είτε σε ένα νόμιμο εξωτερικό πελάτη είτε σε μια ελεγχόμενη εταιρεία και 4) επειδή τα εμπορεύματα πωλούνταν περισσότερες από μια φορές, προσαυξάνονταν τα έσοδα όσο και το κόστος των πωληθέντων των ενοποιημένων καταστάσεων του FF GROUP APAC. Kατά την κατάρτιση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, οι ενδο-ομιλικές συναλλαγές απαλείφονται κατά την ενοποίηση. Κάτι το οποίο δεν συνέβαινε με τις συναλλαγές της Folli Follie καθώς φαινομενικά οι συναλλαγές διενεργούνταν με τρίτα μέρη! Το αποτέλεσμα ήταν να εκτινάσσεται το πλασματικό κέρδος.

Εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα στην Alpha Bank

H ιστορία, όμως, γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς βάσει της αμερικανικής έκθεσης αλλά και του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα στελέχη του Ομίλου Folli Follie για να δικαιολογήσουν τα εικονικά κέρδη, πλαστογραφούσαν και τραπεζικά έγγραφα της τράπεζας Alpha Bank στην οποία διατηρούσαν λογαριασμούς! Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν σε αυτή την απίστευτη απάτη είναι εμπλεκόμενα και στελέχη της ίδιας της Τράπεζας με την Alvarez & Μarshall να επισημαίνουν ότι «δεν εντοπίστηκαν στοιχεία» που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι το FF Group:

1) παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς,

2) παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους ή εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και

3) κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εικονικά υπόλοιπα!

Σύμφωνα με την έκθεση, «το Δεκέμβρη του 2019 ανοίχτηκαν στην Alpha Bank δύο τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα της Folli Follie Hong Kong Limited. Aυτοί ήταν πραγματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούνταν μαζί με άλλους λογαριασμούς». Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί σοκ είναι το συμπέρασμα ότι όλη η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ στην Αlpha Bank ύψους 208,5 εκατ. δολαρίων ήταν εικονικά και κατασκευασμένα!

Μάλιστα, από τον έλεγχο της Αlvarez & Marshall προέκυψε ότι από το 2001 ορισμένα bank statements δημιουργήθηκαν κατόπιν των υποδείξεων στελεχών του Ομίλου με σκοπό την τεκμηρίωση της ύπαρξης τραπεζικών υπολοίπων. Συγκεκριμένα εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν:

· Αρχεία με τη μορφή bank statements της Alpha Bank,

· Κενά αρχεία με πρότυπα bank statements,

· Αρχεία που δείχνουν ότι γραφίστας της Folli Follie είχε στην κατοχή του πρότυπο bank statement,

· Διαφορές σε υποτιθέμενα έγγραφα επιβεβαίωσης υπολοίπων που είχαν ετοιμαστεί από διαφορετικούς υπαλλήλους του Ομίλου.

Παράλληλα, συγκεκριμένος υπάλληλος ομολόγησε ότι από το 2001 συμμετείχε στην πλαστογραφία των τραπεζικών εγγράφων, ενώ τα στελέχη της εταιρείας αποπειράθηκαν να σβήσουν τα επιβαρυντικά στοιχεία από τους υπολογιστές για να μην πέσουν στα χέρια των ελεγκτών! Έτσι, λοιπόν, ενώ ο Όμιλος Folli Follie εμφανιζόταν (το 2016) να έχει τραπεζικά υπόλοιπα 206,1 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα είχε υπόλοιπο 8.7 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στις 31.12.2016 ο λογαριασμός της εταιρείας του Χονγκ Κονγκ είχε υπόλοιπο μόλις 288 δολάρια, ενώ δηλωνόταν ότι είχε 208, 5 εκατομμύρια…

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “MΠΑΜ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FOLLI FOLLIE: Διώκονται για εγκληματική οργάνωση οι Κουτσολιούτσοι!

Folli Follie: Πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας