15:42 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Αυστραλία ακολουθεί τις ΗΠΑ στο διπλωματικό μποϊκοτάζ στην Κίνα

Η Αυστραλία ακολουθεί τις ΗΠΑ στο διπλωματικό μποϊκοτάζ στην Κίνα

Η Αυστραλία δεν θα στείλει κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησής της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022, προσχωρώντας στο «διπλωματικό μποϊκοτάζ» που κήρυξαν την Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε σχετικά, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η κίνηση της Καμπέρα έρχεται εν μέσω «διαφωνίας» με την Κίνα, σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν από νόμους της Αυστραλίας για ξένες παρεμβάσεις, μέχρι την πρόσφατη απόφαση για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων, πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε παράλληλα, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σινγιάνγκ και την απροθυμία του Πεκίνου να συναντηθεί με Αυστραλούς αξιωματούχους για διμερείς επαφές.

«Η Αυστραλία δεν θα επιστρέψει στην ισχυρή στάση για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της και προφανώς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν στέλνουμε Αυστραλούς αξιωματούχους σε αυτούς τους Αγώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Αυτή η απόφαση, η οποία δεν εμποδίζει τους αθλητές να συμμετάσχουν στους Αγώνες, έρχεται την επόμενη ημέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα της κατάστασης στην Σινγιάνγκ, που η Ουάσιγκτον θεωρεί γενοκτονία της μειονότητας των Ουιγούρων. Το Πεκίνο απάντησε αμέσως, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν το τίμημα για την κακή απόφαση».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση της Καμπέρα, ενώ η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, την χαρακτήρισε «ένα κρίσιμο βήμα προς την αμφισβήτηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κινεζική κυβέρνηση κατά των Ουιγούρων και άλλων τουρκικών κοινοτήτων».

Σύμφωνα με ακτιβιστές, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες τουρκόφωνες μειονότητες, κυρίως μουσουλμάνοι, κρατούνται σε καταυλισμούς στην Σινγιάνγκ. Η Κίνα κατηγορείται για στείρωση των γυναικών στην περιοχή και επιβολή καταναγκαστικής εργασίας.

Το Πεκίνο από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι τα στρατόπεδα είναι στην πραγματικότητα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν σκοπό να κρατήσουν τους κατοίκους τους μακριά από τη ριζοσπαστικοποίηση.

Οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα εν μέσω μιας πολιτικής σύγκρουσης που βύθισε τις διμερείς σχέσεις στη σοβαρότερη κρίση τους από τα γεγονότα της Τιενανμέν, το 1989.

Η Κίνα έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις αποφάσεις της Αυστραλίας σχετικά με ξένες παρεμβάσεις, την απαγόρευση ανάθεσης συμβάσεων 5G στην Huawei και το αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απόφαση της Αυστραλίας να εξοπλίσει το ναυτικό της με πυρηνικά υποβρύχια ως μέρος ενός νέου αμυντικού συμφώνου με την Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που θεωρείται ευρέως ως προσπάθεια αντιμετώπισης της κινεζικής επιρροής στην περιοχή του Ειρηνικού, προκάλεσε επίσης την οργή του Πεκίνου.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο Αυστραλοί κρατούνται επί του παρόντος στην Κίνα. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Λέϊ Τσενγκ, ο οποίος κρατείται για περισσότερο από έναν χρόνο και τον ακαδημαϊκός Γιούν Γιανγκ, ο οποίος δικάζεται για κατασκοπεία.

Ο Μόρισον, διαβεβαίωσε ότι η Καμπέρα «ήταν πάντα ανοιχτή» σε συζητήσεις με το Πεκίνο, αλλά τόνισε, ότι οι προσπάθειές της απορρίφθηκαν από την Κίνα: «Η κινεζική κυβέρνηση δεν δέχθηκε ποτέ να συναντηθούμε για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα».

Η ανακοίνωση της Αυστραλίας ότι δεν θα στείλει αξιωματούχους στους Ολυμπιακούς Αγώνες «έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία που έχει εκφράσει δημόσια για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας», σύμφωνα με σχετικό σχόλιο εκπροσώπου της κινεζικής πρεσβείας στην Καμπέρα.

«Η Αυστραλία είναι ένα μεγάλο αθλητικό έθνος και κάνω μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ αθλητικών και πολιτικών ζητημάτων. Αυτά είναι ζητήματα μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Και θα ήθελα να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα», επεσήμανε ο Μόρισον.

Η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή (AOC), ανέφερε σε ανακοίνωση της, ότι σέβεται την απόφαση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν θα επηρεάσει την προετοιμασία της αυστραλιανής ομάδας: «Η AOC είναι πολύ προσεκτική ώστε τα μέλη της ομάδας να μπορούν να ταξιδέψουν στην Κίνα με ασφάλεια, δεδομένης της πολυπλοκότητας του περιβάλλοντος που σχετίζεται με τον κορονοϊό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ματ Κάρολ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου 40 Αυστραλοί αθλητές αναμένεται να αγωνισθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (4-22 Φεβρουαρίου).

Διαβάστε ακόμη 

Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου από τις ΗΠΑ

Πώς το κινεζικό καθεστώς «κουκουλώνει» την υπόθεση της τενίστριας Πενγκ Σουάι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας