2:13 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η (άγνωστη) ζωή του ανεπιθύμητου γαμπρού του Ανδρέα

Η (άγνωστη) ζωή του ανεπιθύμητου γαμπρού του Ανδρέα

Η Πλατεία Βικτωρίας ήταν κάποτε μια πολύ ΠΑΣΟΚ γειτονιά. Η τοπική οργάνωση στην οδό Φιλιππίδου ήταν ορμητήριο των εκατοντάδων στελεχών και στις εκλογές το μεγάλο εκλογικό κέντρο στην πάνω πλευρά της πλατείας, επί της 3ης Σεπτεμβρίου, δέσποζε, πάντα γεμάτο κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Νικηµένος από τον κορωνοϊό, το εµβληµατικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον στη γειτονιά του Ανδρέα, του Γεννηµατά, του Αλευρά και του Χαραλαµπόπουλου…

Και οι περισσότεροι από τους άνδρες είχαν μουστάκια. Όπως και ο πατέρας του γράφοντος. Παλαιό, εμβληματικό μουστάκι αλά ΠΑΣΟΚ.

Μουστακαλής

Εκεί πιο δίπλα, στο κτίριο πάνω από τον τότε Floca, γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Πλατείας Βικτωρίας, ένας άλλος διάσημος μουστακαλής είχε το γραφείο του. Το κτίριο κάθε απόγευμα έσφυζε από ζωή, αφού είχε φροντιστήριο Αγγλικών στον έναν όροφο. Στον άλλον όροφο ήταν το γραφείο του Θόδωρου Κατσανέβα. Ένα ταπεινό γραφείο για έναν πραγματικό αγωνιστή και δημοκράτη που μπορεί να έφτασε να γίνει πρόεδρος του ΟΑΕ∆, του ΙΚΑ και βουλευτής, αλλά δεν ξέχασε ποτέ ότι ήταν αγωνιστής.

Αυτός ο αγωνιστής σήμερα δεν είναι πια κοντά μας. Ο Θόδωρος Κατσανέβας έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες και πήγε να βρει άλλους, μεγάλους και σπουδαίους συντρόφους του της δεκαετίας του ’80, τον Γεννηματά, τον Αλευρά, τον Χαραλαμπόπουλο, που είχε και το πιο εμβληματικό μουστάκι απ’ όλους. Και το λέμε αυτό γιατί ο Κατσανέβας στην πορεία των χρόνων άλλαξε. Απαρνήθηκε το μουστάκι. Χώρισε από την κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τις ιδέες του. Και κόντρα στον κορωνοϊό έδωσε αγώνα και έφυγε από τη ζωή με ψηλά το κεφάλι.

Στο ΠΑΚ

Ο Κατσανέβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ∆ΕΑ και στο ΠΑΚ Αγγλίας. Όπως ήταν φυσικό, ο μονόδρομος μετά την πτώση της χούντας ήταν να εμπλακεί στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Ακαδημαϊκός και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι οι δύο λόγοι που επηρεάζουν την πολιτική του καριέρα. Οι εχθροί του λένε ότι γι’ αυτό ανεβαίνει στο ΠΑΣΟΚ, οι φίλοι του πιστεύουν ότι αυτοί οι λόγοι δεν τον άφησαν να αναρριχηθεί στην κορυφή της πυραμίδας του κόμματος, όπως συνέβη με άλλα διάσημα στελέχη.

Μπορεί να έφτασε να εκλεγεί μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ το 1987, αλλά μιλάμε για το τέλος της πρώτης οκταετίας, όπου λίγοι ήταν αυτοί που δεν είχαν υπουργοποιηθεί. Ο Κατσανέβας έγινε πρόεδρος του ΟΑΕ∆ από το 1981 και μέχρι το 1985, που μεταπήδησε ως πρόεδρος στο ΙΚΑ. Αλήθεια, ποιος ήξερε τα εργασιακά καλύτερα από αυτόν. Γι’ αυτό άλλωστε είχε συγγράψει γι’ αυτά τα θέματα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 1981. Βουλευτής εκλέχτηκε το 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε…

Σύγκρουση

Όταν όλοι στο ΠΑΣΟΚ χειροκροτούσαν τον Ανδρέα που με νόημα έφερνε από το παρασκήνιο της ζωής του στο προσκήνιο τη ∆ήμητρα Λιάνη, αυτός βγήκε απέναντι στον μέχρι τότε πεθερό του. Κατόπιν υπήρξε ένα επεισόδιο μεταξύ του Κατσανέβα και της γραμματέως του Παπανδρέου, Αγγέλας Κοκκόλα, για τη μεταφορά του αρχείου του Ανδρέα από το Καστρί στην Εκάλη, όπου διέμενε με τη Λιάνη. Αυτός ήταν και ο λόγος που στη διαθήκη του ο Παπανδρέου χαρακτήρισε «όνειδος» τον Κατσανέβα. Η φράση αυτή υπήρξε λόγος για δικαστικές διαμάχες του Κατσανέβα με τον δημοσιογράφο Σπύρο Καρατζαφέρη και τη Wikipedia, για το εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου τον χαρακτήριζε «όνειδος» – σημειωτέον, η τότε σύζυγός του Σοφία είχε ταχθεί με το μέρος του.

Το 1996, λίγο μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, συνέβησαν αυτά, όταν ανοίχτηκε η πρώτη ιδιόχειρη διαθήκη του, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1990, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένεια και τον κατηγορούσε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όνομα του Γεωργίου Παπανδρέου και του ιδίου. Η Σοφία Κατσανέβα το απέδωσε σε τρίτους και όχι στον πατέρα της. Ο Κατσανέβας αργότερα θα χωρίσει με τη Σοφία, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, και θα παντρευτεί το 2000 τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε ένα παιδί.

Η οικογένεια

Ο χωρισμός του τον φέρνει μακριά από την οικογένεια. Νωρίτερα είχε πάρει πολιτικό διαζύγιο με τους Πανανδρεϊκούς, αφού στήριξε τον Σημίτη. Το 1993, όταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισαν τις εκλογές, απέτυχε να εκλεγεί.

Όμως το 1996 επί Σημίτη και το 2000 ως επιλαχών, και αφού η Μιλένα Αποστολάκη έχασε την έδρα της στο εκλογοδικείο λόγω κωλύματος, είχε δύο συνεχόμενες θητείες. Όμως το 2004 λόγω της υπογραφής που έβαλε μαζί με άλλους εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για το Πόρτο Καρράς, ο Γιώργος Παπανδρέου τον θέτει εκτός ψηφοδελτίων. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το διαζύγιό του με τη Σοφία έπαιξε ρόλο στο να χαθεί κάθε επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου και μαζί με ολόκληρη την οικογένεια.

Η περιπλάνηση

Μετά την οικονομική και πολιτική κρίση του 2010, ο Θόδωρος Κατσανέβας προσπαθεί να επανακάμψει πολιτικά μπαίνοντας στον αντιμνημονιακό αγώνα. Την 1η Μαΐου 2013 ίδρυσε πολιτικό κόμμα, με όνομα «∆ραχμή, Ελληνική ∆ημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων», προσπαθώντας έτσι να συνδέσει την κίνησή του με αυτήν του Ιταλού κωμικού Πέπε Γκρίλο. Κεντρικό αίτημά του η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή. Το εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς, καθώς στις ευρωεκλογές του 2014 έλαβε μόλις 8.792 ψήφους και ποσοστό 0,15%.

Το 2019 έκανε μία τελευταία προσπάθεια να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα. Μπήκε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, αλλά πολύ σύντομα τα έσπασε μαζί του και αποχώρησε.

Συγγραφικό έργο

Αγωνιστής έως το τέλος, ο Κατσανέβας έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στις 14 Απριλίου και τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 18 του μήνα, ανακοίνωσε ότι έχει τον ιό λέγοντας: «Η ατυχία είναι ότι έκανα το εμβόλιο της Pfizer την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου, αλλά προφανώς μέχρι την Κυριακή που παρουσίασα τα πρώτα συμπτώματα, με πρόλαβε ο κορωνοϊός αμέσως μετά, από άγνωστη αιτία, παρ’ όλες τις προφυλάξεις που έπαιρνα.
Έτσι το εμβόλιο δεν πρόφτασε να δημιουργήσει τα απαραίτητα αντισώματα, αν και ίσως βοηθήσει στην ήπια αντιμετώπισή του στο τωρινό διάστημα». Κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη… Μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στις 19 Απριλίου και από τις 3 Μαΐου ήταν διασωληνωμένος, καθώς η κατάστασή του είχε παρουσιάσει επιδείνωση. Ο φονικός ιός τον νίκησε εντέλει το Σάββατο 8 Μαΐου.

Η κηδεία του έγινε την περασμένη Τετάρτη σε στενό οικογενειακό κύκλο και η οικογένειά του τηρώντας την κληρονομιά του ζήτησε από τον κόσμο αντί στεφάνων κ.λπ. να στηρίξουν τον Σύλλογο Ποντίων Αργοναύται – Κομνηνοί, Alpha Bank / IBAN: GR 06 0140 1160 1160 0200 2015 674, δωρεά εις μνήμην Θεόδωρου Κατσανέβα.

Ως ακαδημαϊκός έχει συγγράψει πλήθος εξιδανικευμένων βιβλίων. Αναφέρουμε ενδεικτικούς τίτλους «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ», «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ», «Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΑ∆ΙΟ∆ΡΟΜΙΑΣ», «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ».

Έχει συμμετάσχει σε οργανώσεις και συνδέσμους, σε μερικούς από τους οποίους έχει διατελέσει και πρόεδρος, όπως στον σύνδεσμο Ελληνο-Αρμενικής Φιλίας, στην Επιστημονική Εταιρεία Εργασιακών Σχέσεων, στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (της οποίας εκλέχτηκε πρόεδρος το 2008) κ.α. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού, για τον οποίο είχε δημιουργήσει αυτοματοποιημένα τεστ, που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην Οικονομική της Εργασίας. Επίσης έχει συγγράψει μία ποιητική συλλογή και έπαιζε κιθάρα, δείγμα ότι ήταν και άνθρωπος των τεχνών.Κατσανέβας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλ.Τσίπρας: Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης των διακρίσεων και της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ συνάνθρωπων μας

Μήνυμα κατά του εφησυχασμού από τον Κ. Μητσοτάκη

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας