21:09 Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
eReportaz

Live:

Η «αλήτισσα» καρδιά της Ρένας δεν ξεχνά να αγαπά…

Η «αλήτισσα» καρδιά της Ρένας δεν ξεχνά να αγαπά…

ΚουβελιώτηΈνα εξώφυλλο γεμάτο post it. ∆ιαφόρων χρωμάτων. Ένα ακατάστατο κολάζ υπενθυμίσεων για να μπει σε μία κατάσταση η μνήμη. Για να βάλει σε τάξη τις υποχρεώσεις. Όλη αυτή η πολυχρωμία που ταιριάζει απόλυτα με τα χρώματα των αναμνήσεών μας έγινε ξάφνου το όπλο της Ρένας Κουβελιώτη. Της δημοσιογράφου! Της γυναίκας! Μα, πάνω απ’ όλα της μάνας! ∆ιότι όλα τα κίτρινα, φούξια, πράσινα και πορτοκαλί χαρτάκια έγιναν ξαφνικά το όπλο απέναντι σε έναν ύπουλο εχθρό, η άφιξη του οποίου προαναγγέλθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  

Αλλά έγιναν και το μήνυμα που στέλνεται μέσα από το εξώφυλλο του βιβλίου της που έγινε bestseller στη χώρα μας πριν καλά – καλά κυκλοφορήσει και πάρει η συγγραφέας στα χέρια της το πρώτο αντίτυπο και η «αδερφή» της, Μαρία Τσινκίδου, το δεύτερο. Αν και η σειρά ελάχιστη σημασία έχει για τον άνθρωπο που βίωσε όλες τις αγωνίες της Ρένας από την ημέρα που η ρεπόρτερ του Alpha έμαθε ότι κάποια στιγμή θα πέσει ο διακόπτης της μνήμης της. Ότι θα προκληθεί ένα blackout που θα διαγράψει από το μυαλό της ακόμα και τα παιδιά της: τον Χρήστο και την Ηλέκτρα – Θεοδώρα. Σε αυτά απευθύνεται πρωτίστως μέσα από το ερώτημα που θέτει το βιβλίο της: «Θα με αγαπάς όταν δε θα σε θυμάμαι;».

Το μυστικό

Η επιστήµη βρίσκεται στο πλευρό της γνωστής δηµοσιογράφου η οποία πάσχει από µία σπάνια µορφή άνοιας και µάχεται για το θαύµα

Αυτή είναι η αγωνία της Ρένας. Η αγάπη! Τη δίνει απλόχερα! ∆ιότι μπορεί όλοι να ξέρουν ότι είναι μία εργαζόμενη μητέρα με δύο παιδιά, αλλά στην ουσία η καρδιά της χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου. Κι εκεί βρίσκεται το μυστικό. Ενδεχομένως και η θεραπεία σε αυτή την ασθένεια που εντόπισε ο γιατρός όταν πήγε να κάνει εξετάσεις για κάποια κενά μνήμης που παρουσιάστηκαν από το 2015. Κι, όμως, ακόμα και στα πρωτοεμφανιζόμενα μηνύματα αυτής της ύπουλης ασθένειας, η Κουβελιώτη συνέχισε να δίνει την αγάπη της σε όποιον την είχε ανάγκη. Κυρίως, όμως, στα παιδιά. Χωρίς να χρειάζεται χαρτάκια και λίστα υπενθυμίσεων. ∆ίχως να κολλάει η μνήμη. ∆ιότι πολύ απλά η επιθυμία να δώσει αγάπη νικούσε τα πάντα. Ίσως επειδή η ίδια ως παιδί πέρασε δύσκολα χρόνια, όπως μάθαμε από το βιβλίο. Και γι’ αυτό η ευαισθησία της απέναντι στα παιδιά όλου του κόσμου έγινε σημείο αναφοράς. Όχι μόνο στις γιορτές, αν και από ‘κει άρχισε η ανιδιοτελής προσφορά της. Στον Alpha έγινε θεσμός η ετήσια επίσκεψη στο ορφανοτροφείο Μητέρα, αλλά και στο νοσοκομείο Παίδων του ιδρύματος. Κι από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τον Άη Βασίλη, τον Τοτό και τους συνοδοιπόρους της που τους ξεσήκωνε με το πάθος της, κάποια στιγμή ήρθε και η επίσκεψη στη θάλασσα.

Μια αγκαλιά

«Αυτά τα παιδιά δεν έχουν πάει εκεί. Πρέπει να πάμε», έλεγε από το 2016. Και δεν το ξέχασε. Ούτε χρειάστηκε post it όταν η πρώτη χρονιά πέρασε δίχως να πετύχει στον στόχο της. Ήρθε η επόμενη και μαζί της οι νέες προσπάθειες. Αλλά ούτε η δεύτερη αποτυχία την πτόησε. Κυρίως, όμως, δεν ξέχασε. ∆ιότι η αγάπη έκανε το θαύμα της. Αυτή την αγάπη που δίνει απλόχερα και στον 15χρονο Χρήστο και στη 10χρονη Ηλέκτρα, την ηρωϊδα του βιβλίου, το οποίο είναι μία κληρονομιά στα παιδιά της. Την ίδια αγάπη που προσφέρει και στα άλλα παιδιά του κόσμου. Και της αρκεί το χαμόγελό τους. Μία αγκαλιά για να ξεχάσει την ταλαιπωρία ή τα προβλήματα. Όπως συνέβη το 2018. Στις 22 ∆εκεμβρίου αισθάνθηκε αδιαθεσία. Έπεσε η πίεσή της. Κρίθηκε επιβεβλημένη η εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, ωστόσο, ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη στο «Μητέρα». Οι αντιρρήσεις των γιατρών, προφανώς, δεν την έπεισαν. Η Κουβελιώτη έφυγε από το νοσοκομείο σχεδόν με τον ορό στο χέρι. Πέρασε από τον Alpha, φόρτωσε όσα δώρα χωρούσε το αυτοκίνητό της και έφυγε για να προσφέρει την αγάπη της σε παιδιά που είναι μόνα τους, αλλά δεν πρέπει να αισθάνονται έτσι. Όπως ένιωθε και η Ρένα επειδή είχε μπει στο σημάδι της γειτόνισσας, όπως αποκάλυψε στο βιβλίο της. Επειδή είχε γεμίσει η ψυχή της ενοχές για τον χωρισμό των γονιών της. Λες και φταίνε τα παιδιά που οι γονείς τους άλλοτε αποφασίζουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους ή σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Συναισθήματα

ΚουβελιώτηΗ Ρένα θα υποβληθεί σύντομα σε νέο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Στην Ιατρική Σχολή ασχολούνται με την ασθένειά της, μέσω γονιδιακού ελέγχου. Η επιστήμη βρίσκεται στο πλευρό της δημοσιογράφου η οποία πάσχει από μία σπάνια μορφή άνοιας. Αλλά σε αυτήν τη μάχη, το σημαντικότερο όπλο της είναι τελικά η αγάπη. ∆ιότι ακόμα και αν το μυαλό σβήσει κάποια στιγμή, τα ερεθίσματα των συναισθημάτων θα κρατήσουν την Κουβελιώτη όρθια. Όπως έμαθε να ζει όλα αυτά τα χρόνια, είτε είχε απέναντί της διακινητές λαθρομεταναστών είτε εγκληματικές οργανώσεις που έκαναν απαγωγές και δολοφονίες, είτε αστυνομικούς που ενώ έμπαιναν υπηρεσία με εντολή της υπηρεσίας τους, ζητούσαν και οδοιπορικά. Όπως άντεξε τις φλόγες και το διοξείδιο του άνθρακα στις πυρκαγιές του 2017 όταν βρέθηκε και τότε στο νοσοκομείο απ’ όσα εισέπνευσε την ώρα του ρεπορτάζ. Όπως άντεξε τη δεύτερη δουλειά έπειτα από τις περικοπές του 2017 που έβαζαν σε κίνδυνο την επιβίωσή της και έθεταν σε αμφισβήτηση την κάλυψη των αναγκών που είχαν τα παιδιά της.

«Είδες τι καλό είναι να μη θυμάσαι τα πάντα;», ρώτησε τον υπογράφοντα όταν άνοιξε η συζήτηση για όσα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια. Με το χαμόγελο στα χείλη της. ∆ιότι όταν ένας άνθρωπος αγαπάει και προσφέρει, το χαμόγελο δεν φεύγει από τα χείλη του. Ακόμα και όταν βουρκώνει η Ρένα Κουβελιώτη από τη συγκίνηση των χιλιάδων μηνυμάτων που δέχεται το τελευταίο διάστημα, άμεσα έρχεται ένα χαμόγελο για να δώσει κουράγιο και να ενισχύσει την πίστη των άλλων ότι και σε αυτή τη μάχη θα τα καταφέρει. Λύτρωσε, άλλωστε, την ψυχή της με την αποκάλυψη του βάρους που ένιωθε την τελευταία πενταετία. Και βαθιά μέσα της ξέρει ότι όσα παιχνίδια και αν κάνει ο εγκέφαλός της, ένα πράγμα δεν μπορεί να της στερήσει: την αγάπη. ∆ιότι η Ρένα δεν θα ξεχάσει ποτέ να αγαπά. Θα θυμάται πάντα με την καρδιά!

Η Μαρία Τσινκίδου θα ‘ναι πάντα δίπλα της

ΚουβελιώτηΣτο πλευρό της Ρένας όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται πολύτιμος συμπαραστάτης η μητέρα της. Αλλά η ρεπόρτερ από τη Θεσσαλονίκη βρήκε στην Αθήνα και τον Alpha μία αδερφή. Όποιος δεν έχει δει την Κουβελιώτη και την Τσινκίδου να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν τα μπαγκάζια για τις ετήσιες καλοκαιρινές διακοπές τους, ε, τότε έχει πολλά να ζήσει.

Social media

«Για άλλη μια φορά με διέψευσες με τον καλύτερο τρόπο… θυμάσαι που σου έλεγα ότι όταν θα τελειώσεις το βιβλίο θα είμαστε γιαγιάδες με μπαστουνάκι; Εσύ γελούσες κρυφά έπαιρνες βαθιά ανάσα και ‘‘βουτούσες’’ ξανά και ξανά με αγάπη και θάρρος σε όλα αυτά που σε πλήγωσαν, σε σημάδεψαν ή σε έκαναν να πεις ‘‘ευχαριστώ ζωή’’! Εκτός από τον Χρήστο και την Ηλέκτρα που φουσκώνουν από περηφάνια για τη μαμά τους… όλοι εμείς που σ’ αγαπάμε δοξάζουμε τον Θεό που είσαι στη ζωή μας. Σ’ ευχαριστώ για την τιμή να έχω στα χέρια μου το πρώτο σου βιβλίο… εξάλλου την τελευταία ‘‘βουτιά’’ στις σελίδες του την κάναμε μαζί στις διακοπές μας! Για το αποτέλεσμα δεν αγωνιώ… ξέρω ότι θα σκίσει γιατί είναι αληθινό όπως κι εσύ!!!», της έγραψε η Μαρία Τσινκίδου στα social media.

Η συνάδελφος, φίλη, «αδερφή» της Κουβελιώτη θα βρίσκεται πάντα δίπλα της. Όπως πιστεύουν όλοι στον Alpha ότι θα παραμείνει στις επάλξεις και η Ρένα. Κι ας γράφει στο βιβλίο της «ακόμα κι αν δεν θα σε θυμάμαι, να ξέρεις πως σ’ αγάπησα τόσο πολύ, που φτάνει για να καλύψει δέκα ζωές σου και άλλες τόσες δικές μου». Κι ας ζητάει από την Ηλέκτρα «να μου υποσχεθείς πως αν δεν μπορώ να αυτοεξυπηρετηθώ θα φροντίσεις να πάω σε κάποιον ειδικό χώρο· σ’ ένα σπίτι με ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Μη σου περάσει ούτε μια στιγμή από το μυαλό πως η ψυχή μου δεν θα αισθανθεί τον εγκλωβισμό σου. Ακόμα κι αν το μυαλό μου κοιμηθεί, η ψυχή μου –καθότι μεγάλη αλήτισσα– θα τα αισθάνεται όλα, σε διαβεβαιώ. Ετσι, αν νιώσω πως σκλαβώνεσαι εξαιτίας μου, θα μαραθώ, θα πεθάνω».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

The Bachelor: Νομικά κινείται το κέντρο ιππασίας- “Σκηνοθετημένο το ατύχημα με τα άλογα!”

Ο (αθέατος) πόλεμος για την εκπομπή του Καπουτζίδη στην ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας