9:39 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Η αναγέννηση της Pitsos!

Η αναγέννηση της Pitsos!

Mε μία επίσημη επιστολή, επιβεβαιώθηκαν και επίσημα, όσοι ψίθυροι ακούγονταν το τελευταίο διάστημα για το μέλλον της ΠΙΤΣΟΣ (Pitsos), καθώς μετά το άδοξο τέλος του θρυλικού εργοστασίου, έγινε το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία της βιομηχανικής μονάδας.

Στον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pyramis Metallourgia Α.Ε, Νίκο Μπακατσέλο, έχει πλέον ανατεθεί το δύσκολο, περίπλοκο αλλά και συμβολικό καθήκον την επαναλειτουργίας τουλάχιστον δύο γραμμών παραγωγής του εργοστασίου της ιστορικής βιομηχανίας ΠΙΤΣΟΣ. 

Η συνολική επένδυση του επιχειρηματία, από τον Βορρά, ενδέχεται να αγγίξει μέχρι και τα 10 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο  κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, γνωστοποίησε ότι η πρόταση της εταιρείας του, για αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου, έγινε αποδεκτή.

Παρατίθεται:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω και εγγράφως σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που αφορά στην εξαγορά του εξοπλισμού του εργοστασίου Πίτσος στο Ρέντη. Όπως ενημερώθηκα σήμερα από την διοίκηση της εταιρείας η πρόταση μας για αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου έχει γίνει δεκτή.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της συμφωνίας και στην υλοποίηση της επένδυσης από πλευράς μας, δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών.

Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές που έχετε κάνει εξαρχής ώστε να στηρίξετε αυτό το εγχείρημα. Σας διαβεβαιώνω πως με τη βοήθειας σας θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων των πρώην εργαζομένων της Πίτσος».

Η τεχνογνωσία των εργαζομένων

Ο πρόωρος Γολγοθάς των εργαζομένων που έμειναν μετέωροι από το κλείσιμο του εργοστασίου φαίνεται πως τελειώνει σταδιακά.

Οι εργαζόμενοι της πρώην ΠΙΤΣΟΣ που έχασαν την εργασία τους, θα αξιοποιηθούν πλέον από την Pyramis στη νέα επιχειρηματική προσπάθεια.

Περί τους 100 εργαζομένους θα απασχοληθούν εκ νέου για τη λειτουργία των δυο γραμμών παραγωγής, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και γνωρίζουν τη λειτουργία των μηχανημάτων.

Η Pyramis σκοπεύει να προχωρήσει στην σταδιακή επαναπρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων (περίπου 300) αξιοποιώντας την δεδομένη εμπειρία τους στη διαδικασία παραγωγής των συγκεκριμένων οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών.

Αρκετοί από τους απολυμένους, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και οι οποίοι ήδη θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις αποζημιώσεις που τους έδωσε η γερμανική εταιρεία, δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν.

Το εργοστάσιο και η νέα έδρα

Το παραγωγικό έργο του εργοστασίου προβλέπεται να φθάσει να παράγει ετησίως μέχρι 120.000 τεμάχια κουζινών και εστιών από τις δυο γραμμές παραγωγής, ώστε να είναι επιχειρηματικά βιώσιμο. 

Όλα τα νέα προϊόντα θα φέρουν την επωνυμία «Pyramis» ή άλλου brand name και όχι της Πίτσος (Pitsos) καθώς οι Γερμανοί αρνήθηκαν την παραχώρησή του ή την οποιαδήποτε σύνδεση με τα δικά τους εμπορικά σήματα.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι η βιομηχανική μονάδα θα συνεχίσει να υφίσταται, έστω και με διαφορετικό περιεχόμενο και μονάδα εγκατάστασης, φέρνει χαμόγελα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Ήδη αναζητείται χώρος στα Οινόφυτα ή στον Ασπρόπυργο/Eλευσίνα προκειμένου να εγκατασταθεί ο παραγωγικός εξοπλισμός της ΠΙΤΣΟΣ, δίχως να σταματούν οι προσπάθειες να εγκατασταθεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής ελληνικών οικιακών συσκευών και πάλι στον Πειραιά.

Να θυμίσουμε ότι προτού η εταιρεία «Pyramis» (Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ), έλθει σε συμφωνία για την απόκτηση μέρους του εξοπλισμού της BSH Hellas (BSH ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Α.Β.Ε), το ιστορικό εργοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη Αττικής είχε κλείσει από τα τέλη Μαρτίου.

Ποια είναι η Pyramis;

Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ της οικογένειας Μπακατσέλου είναι μία ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο.

Παρά το ότι είναι γνωστή για τους νεροχύτες και τα σκεύη κουζίνας, εν τούτοις διαθέτει κουζίνες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές με τα brand name Pyramis και Körting στην Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται το υψηλού επιπέδου σε μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοματισμούς εργοστάσιο παραγωγής, οι αποθήκες και τα γραφεία Διοίκησης. Διαθέτει επίσης ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο Κιλκίς.

Η εταιρεία σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα άνω των 1,500,000 τεμαχίων ετησίως, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της. Διαθέτει επίσης και άλλα προϊόντα για την κουζίνα, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες όμως παράγονται σε συνεργαζόμενα εργοστάσια στο εξωτερικό.

Διάσωση και στόχοι

Ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.» και της «Pyramis Deutschland GmbH».

Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες.

Έχει διετελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην «Imperium ΑΕΕΧ» και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην «Egnatia Bank Securities S.A.» καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.».

Υπήρξε μέλος της ΔΕ του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου, μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και Πρόεδρος της ΔΕ Βορείου Ελλάδος. Από τον Φεβρουάριο 2014 έως τον Ιούνιο 2016 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank. Είναι μέλος της ΔΕ και του ΔΣ του ΣΒΒΕ.

Είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και από τον Ιούνιο 2010 έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος του AMCHAM και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος.

Διορατικά εκτίμησε ότι υπάρχουν ευκαιρίες διείσδυσης περαιτέρω στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται. Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Σλοβένικη Gorenjie για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων ηλεκτρικών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η εμπορική ονομασία της Pitsos παραμένει ως περιουσιακό στοιχείο στην BSH. 

Στόχος είναι τα νέα προϊόντα να προωθηθούν στο εξωτερικό αξιοποιώντας συνέργειες με τη δραστηριότητα που ήδη αναπτύσσει ο επιχειρηματίας μέσω της Pyramis.

Βέβαια, δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι οι Έλληνες εδώ και γενιές, εμπιστεύονται τα προϊόντα της Pitsos και δεδομένου ότι έχουν εκλείψει παλιά ελληνικά brand names, ενδεχομένως το ελληνικό εγχείρημα αγκαλιαστεί ξανά από την εγχώρια αγορά.

Οι Made in Greece ηλεκτρικές συσκευές, λοιπόν, ξαναμπαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας