13:52 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η αναξιοποίητη βασιλική περιουσία στο Τατόι, παραδείγματα από την Ευρώπη

Η αναξιοποίητη βασιλική περιουσία στο Τατόι, παραδείγματα  από την Ευρώπη

Άμαξες, αυτοκίνητα,  έπιπλα εποχής, πίνακες του Βολανάκη και του Γύζη, του Χατζηκυριάκου-Γκίκα ή του αγαπημένου ζωγράφου του Γεωργίου του Α’ του Ιωάννη Αλταμούρα, τα δύο πιάνα που έπαιζε κάποτε η πριγκίπισσα Ειρήνη, αλλά και πολύτιμα αναμνηστικά από τις εξορμήσεις των βασιλέων στο εξωτερικό, παιδικά παιχνίδια, καρτ ποστάλ, παλιές φωτογραφίες βαλίτσες, τα μπαούλα της Φρειδερίκης, της Σοφίας και της Ειρήνης, και μια μυστηριώδης κάβα είναι μόνο μερικά από τα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στα ανάκτορα της τέως βασιλικής οικογένειας στο κτήμα Τατοΐου.

Η κάβα δε που ανακαλύφθηκε περιέχει  εκατοντάδες μπουκάλια από κρασιά (με ετικέτα «Δεκέλεια»), αλλά και εκατοντάδες παλαιωμένα μπουκάλια από σκωτσέζικο ουίσκι, από μαρτίνι, κονιάκ, εκατοντάδες μπουκάλια μπίρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τηλεφώνησε στον Γιάννη Μπουτάρη με τον οποίο μόλις λήξει η καραντίνα θα έχουν συνεργασία για το θέμα του οινοποιείου του Τατοΐου καθώς υπάρχει ήδη πρόταση των αδελφών Μπουτάρη οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τους παλιούς αμπελώνες του Τατοΐου, να επαναλειτουργήσουν το παλιό φημισμένο οινοποιείο και να παράγουν βιολογικό κρασί.

Στο Τατόι, όμως βρέθηκε και κάτι άλλο. Ανακαλύφθηκε κάτω από όγκους σκόνης ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από  όπλα  εποχής. Έτσι το υπουργείο Πολιτισμού ειδοποίησε το ΓΕΕΘΑ το οποίο ήρθε και τα συνέλεξε.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης τόσο στο κτήριο το οποίο για χρόνια παρέμενε εγκαταλλελειμένο στην φθορά του χρόνου όσο και να πάρουν όλα αυτά τα ιστορικής αξίας κειμήλια την θέση που τους αξίζει αφού αντανακλούν μια μακρά περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τα κεντρικά ανάκτορα, προσφέρονται ως ιδανικός τόπος ώστε να λειτουργήσουν υπό τη μορφή μουσείου.

Ανάλογα παλάτια στο εξωτερικό κατακλύζονται κάθε χρόνο από χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι πληρώνουν για να θαυμάσουν από κοντά τα κειμήλια,  ιστορικής και αισθητικής αξίας . Παράδειγμα οι Βασιλικοί Σταύλοι της Βασίλισσας Ελισάβετ Β στο Λονδίνο που κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων διοργανώνουν ειδικές εκθέσεις με ιστορικά κειμήλια της βασιλικής οικογένειας έχοντας εκατοντάδες χιλιάδες λίρες ως εισόδημα που χρησιμοποιείται για την συντήρηση και ανακαίνιση των βασιλικών κτηρίων. Γιατί όχι και εδώ αφού βέβαια καιρός είναι να ξεπεράσουμε  τις αγκυλώσεις, και να το δούμε  ως κομμάτι της ζωντανής μας κληρονομιάς.

Διαβάστε επίσης 

Τατόι: Οι “χρυσοί” ευεργέτες και τα μυστικά του βασιλικού κτήματος

Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία αλλάζει τις καταναλωτικές μας συνήθειες

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας