Οι «μπίζνες» και οι ψευδαισθήσεις

Οι «μπίζνες» και οι ψευδαισθήσεις

Του Δ.Γ.Παπαδοκωστόπουλου

Οι Αμερικανοί σίγουρα δεν είναι αμερικανάκια και το σημαντικότερο, πρώτα απ’ όλα κοιτούν τα συμφέροντά τους και μετά όλα τα άλλα. Ετσι θα επενδύσουν στην Ελλάδα, όχι όταν θα τους το πει ο Τραμπ ή κάποιος παράγοντας της αμερικανικής διοίκησης, αλλά όταν οι ίδιοι κρίνουν ότι αυτό τους συμφέρει. Επίσης, θα μας δώσουν αεροσκάφη F-35 γιατί είμαστε στη δυτική συμμαχία και γιατί θα τα πληρώσουμε, συμβάλλοντας να μην έχουν ανεργία στη χώρα τους.
Υπό την έννοια αυτή, είναι και κυνικοί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που σημαίνει ότι μετά από χρόνια παρατήρησής τους εύκολα μπορεί κάποιος να τους «διαβάσει», καθώς εξυπηρετούν πρωτίστως τα συμφέροντά τους και δεν το κρύβουν.

Απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν φαίνεται να έχουν ενδοιασμούς να επιλέξουν και μάλλον επιλέγουν τους γείτονες για παρτενέρ και τούτο παρά το ότι η Τουρκία είναι ισλαμική χώρα, που σταδιακά γίνεται όλο και πιο ακραία. Εξάλλου, τίποτα δεν εμποδίζει τις ΗΠΑ να έχουν σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που ανοιχτά πριμοδότησε κάποτε τον Μπιν Λάντεν και σήμερα είναι αλληλέγγυα στο ριζοσπαστικό αντιδυτικο Ισλάμ. Ολα αυτά μοιάζουν παράλογα και σίγουρα είναι, αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πιστή φωτογραφία του πολυσύνθετου κόσμου, στον οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα, που δυστυχώς έχει ψευδαισθήσεις.
Καταρχάς, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, αλλά αν δεν φτιάξουμε το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, Αμερικανοί επενδυτές δεν θα μας κάνουν τη χάρη να έρθουν, όσο και αν η αμερικανική διοίκηση τους παροτρύνει.

Οσον αφορά τα δύσκολα τώρα και δη την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που ζητάει να μοιραστεί με την Ελλάδα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, τα πράγματα αλλάζουν. Αν εκεί στηριχτούμε στους συμμάχους Αμερικανούς, θα πάθουμε ό,τι έπαθε ο Ιωαννίδης το 1974 στην Κύπρο, όταν είπε την άστοχη φράση: «Μας πρόδωσαν οι Αμερικανοί…», αλλά και η κυβέρνηση Σημίτη με τα Ιμια το 1996. Και στις δύο περιπτώσεις απωλέσθηκε εθνικό έδαφος και βέβαια οι Αμερικανοί ποτέ δεν μας πρόδωσαν, υπό την έννοια ότι δεν είναι Έλληνες, αλλά ξένοι και κοιτάνε την δουλειά τους.

Η Ελλάδα πρέπει μόνη της να προασπίζει τον εαυτό της και να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για να το πράξει. Μόνο όταν ο οποιοσδήποτε επίβουλος ξέρει ότι θα χάσει κι αυτός θα καθίσει στ’ αυγά του. Δεν θα μας λυπηθεί μόνο επειδή είμαστε φίλοι των ΗΠΑ, αλλά γιατί δεν θα διστάσουμε να επαναλάβουμε αυτό που έκαναν οι Ελληνες το 1940.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

Σχόλια