12:55 Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Η χρήση μαριχουάνας τροποποιεί το επιγενετικό προφίλ του σπέρματος

Η χρήση μαριχουάνας τροποποιεί το επιγενετικό προφίλ του σπέρματος

Η χρήση κάνναβης συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος

Συστήνεται σε όσους σκοπεύουν να γίνουν γονείς να μην κάνουν χρήση μαριχουάνας τουλάχιστον για έξι μήνες πριν τη σύλληψη

Οι γενετικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι ο καπνός και τα φυτοφάρμακα μπορούν να αλλάξουν το γενετικό υλικό (DNA) του σπέρματος. Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ δείχνει ότι η τετραϋδροκανναβινόλη, που είναι συστατικό της κάνναβης, επηρεάζει την επιγενετική σύσταση του DNA, προκαλώντας δομικές και ρυθμιστικές αλλαγές στο DNA των σπερματοζωαρίων των χρηστών. Εξαιτίας αυτού οι άνδρες που κάνουν χρήση κάνναβης, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι μελλοντικά αυτό μπορεί να επηρεάσει τους απογόνους τους.

Λίγα είναι γνωστά για τις αναπαραγωγικές επιδράσεις της χρήσης της μαριχουάνας από εφήβους ή ενήλικες.

Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μια από τις 100 φυσικές χημικές ουσίες που παράγονται από το φυτό της κάνναβης. Η κανναβιδιόλη είναι η δεύτερη – αφθονότερη ουσία στο φυτό. Αρκετές χώρες αλλάζουν τη νομοθεσία και κατατάσσουν την κανναβιδιόλη ως φαρμακευτικό σκεύασμα. Το αφθονότερο συστατικό των φυτών είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μία ουσία που είναι υπεύθυνη για το «φτιάξιμο» των χρηστών μαριχουάνας. Καθώς η νόμιμη πρόσβαση στη μαριχουάνα συνεχίζει να επεκτείνεται στις ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού, περισσότεροι επιστήμονες μελετούν τις τυχόν επιδράσεις του δραστικού συστατικού της, της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Μέθοδος:

Πειράματα έγιναν σε αρουραίους και 24 άνδρες: Διαπιστώθηκε ότι η THC στοχεύει σε γονίδια σε δύο κύριες κυτταρικές οδούς/μονοπάτια και αλλάζει τη μεθυλίωση του DNA σε 117 γονίδια, μια διαδικασία απαραίτητη για την κανονική ανάπτυξη. Το ένα μονοπάτι εμπλέκεται στο να βοηθηθούν τα σωματικά όργανα να φτάσουν στο πλήρες τους μέγεθος, ενώ το άλλο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό γονιδίων που ρυθμίζουν την αύξηση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Και τα δύο μονοπάτια μπορεί να απορυθμιστούν σε κάποιους καρκίνους. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αν οι αλλαγές στο DNA, που ενεργοποιούνται από την THC, ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν στα παιδιά. Σε ανθρώπους, η χρήση κάνναβης συνδέθηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος. Τα ευρήματα δείχνουν πιθανές προγεννητικές αναπαραγωγικές διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης.

Χρήστες:

Η μελέτη καθόρισε ως τακτικούς χρήστες εκείνους που κάπνιζαν μαριχουάνα τουλάχιστον κάθε εβδομάδα για τους προηγούμενους έξι μήνες. Το σπέρμα τους συγκρίθηκε με εκείνων που δεν είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας τους τελευταίους έξι μήνες και δεν είχαν καπνίσει πάνω από 10 φορές στη ζωή τους. Όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση της THC στα ούρα των ανδρών, τόσο πιο έντονες ήταν οι επιγενετικές αλλαγές στο σπέρμα τους.

Βιβλιογραφία. Susan K. Murphy, Nilda Itchon-Ramos, Zachary Visco, Zhiqing Huang, Carole Grenier, Rose Schrott, Kelly Acharya, Marie-Helene Boudreau, Thomas M. Price, Douglas J. Raburn, David L. Corcoran, Joseph E. Lucas, John T. Mitchell, F. Joseph McClernon, Marty Cauley, Brandon J. Hall, Edward D. Levin & Scott H. Kollins. Cannabinoid exposure and altered DNA methylation in rat and human sperm. Epignetics, 18/12/2018.

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας