2:42 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


«Η Δαμασκός διασκορπίζει τα χημικά σε όλη τη χώρα»

«Η Δαμασκός διασκορπίζει τα χημικά σε όλη τη χώρα»

Μια επίλεκτη συριακή μονάδα, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης, διασκορπίζει τα όπλα αυτά σε δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε χθες στον ιστότοπό της πως μια εξειδικευμένη στρατιωτική μονάδα, η αποκαλούμενη Μονάδα 450, μετακινεί εδώ και μήνες τα αποθέματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των όπλων.

Ωστόσο οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως εξακολουθούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα περισσότερα από τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με την «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Όμως «γνωρίζουμε πολύ λιγότερα απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν από έξι μήνες για το πού βρίσκονται τα χημικά όπλα», φέρεται ότι δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ» επικαλείται επίσης δήλωση ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον εκτιμά πως η Δαμασκός διαθέτει 1.000 τόνους χημικών και βιολογικών παραγόντων, «αν και μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι».

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά αποθήκευε τα περισσότερα από τα χημικά και βιολογικά όπλα της σε λίγες εγκαταστάσεις στη δυτική Συρία, άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο να διασκορπίζει τα όπλα αυτά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν τώρα πως το οπλοστάσιο έχει μεταφερθεί μέχρι και σε 50 εγκαταστάσεις στη δυτική, τη βόρεια, τη νότια και την ανατολική Συρία.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον διοικητών της Μονάδας 450, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς από την κοινότητα των Αλαουιτών του Άσαντ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Επίσης δεν υπάρχουν σχέδια να βομβαρδιστούν οι εγκαταστάσεις των χημικών όλων λόγω του κινδύνου τα δηλητηριώδη αέρια να εξαπλωθούν σε περιοχές αμάχων, δήλωσαν αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας