4:56 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Η Δανία ζητά να απαγορεύσει η ΕΕ τα social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών

Η Δανία ζητά να  απαγορεύσει η ΕΕ τα social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει όριο ηλικίας 15 ετών για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν καλύτερα οι νεαροί χρήστες smartphone από το επιβλαβές περιεχόμενο και τον εθισμό στην οθόνη.

«Σήμερα μπορείς να δημιουργήσεις ένα προφίλ στις περισσότερες πλατφόρμες από την ηλικία των 13 ετών. Αλλά ακόμα και όταν είσαι 13 ετών, είσαι ακόμα παιδί. Και έχουμε διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλος», έγραψε η Φρέντερικσεν στη δανέζικη εφημερίδα Politiken της Κυριακής και συνυπέγραψε με τη νομοθέτη της ΕΕ, Christel Schaldemose.

Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης, σύμφωνα με το Politico, ότι η θέσπιση ορίου ηλικίας θα έπρεπε να συνοδεύεται και από αποτελεσματικά εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, καθώς «οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτό». Η πρωθυπουργός και η νομοθέτης δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν «ανεπαρκή» το νέο εγχειρίδιο κανόνων για τον έλεγχο του περιεχομένου, αλλά και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πλατφόρμες.

Κατέθεσαν προτάσεις για την «αυστηροποίηση της νομοθεσίας», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εθιστικών σχεδίων και της διαφήμισης σε ανηλίκους και της υποχρεωτικής ειδοποίησης που θα λέει στους χρήστες πόσο χρόνο περνούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας ακολουθεί την έκκληση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο μήνα, στην οποία ζητούσε να οριστεί η «ψηφιακή πλειοψηφία» στα 15 έτη σε επίπεδο ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έδωσε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα μηνύματα μίσους και προσβολές που δέχεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη συμπεριφορά πολιτών στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα social media.

Ο επιθετικός τόνος στα social media δεν είναι κάτι νέο, έγραψε σήμερα στο Instagram η 46χρονη πρωθυπουργός, μιλώντας για το περιεχόμενο μηνυμάτων που δέχεται: «Παρενόχληση, σεξισμό, κακοποίηση, μίσος και απειλές». «Δυστυχώς, αυτό είναι μέρος της καθημερινότητας για πολλούς», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό το φαινόμενο αυτό στα social media είναι κάτι που την ανησυχεί έντονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγγελος Τσιγκρής: Η έκθεση των παιδιών στα social media αυξάνει τον κίνδυνο θυματοποίησής τους

Ξυλοδαρµοί και νταηλίκια για τα «likes» στα social media!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας