4:08 Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Η Ε.Ε δεσμεύεται για την υποστήριξη του Αφγανικού λαού

Η Ε.Ε δεσμεύεται για την υποστήριξη του Αφγανικού λαού

Tο Συμβούλιο της Ευρώπης  ενέκρινε σήμερα τα συμπεράσματα για το Αφγανιστάν, τα οποία τονίζουν τη δέσμευση της ΕΕ για ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και για την υποστήριξη του Αφγανικού λαού. Τα συμπεράσματα καθορίζουν επίσης τη γραμμή δράσης της ΕΕ για το εγγύς μέλλον.

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της και τονίζει την ανάγκη για ισχυρό συντονισμό για τη συνεργασία με συναφείς διεθνείς εταίρους, ιδίως τον ΟΗΕ.

Η επιχειρησιακή δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της θα συνδυαστεί προσεκτικά με την πολιτική και τις ενέργειες του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου που έχει οριστεί από τους Ταλιμπάν, δεν θα δώσει καμία νομιμότητα σ’ αυτό το τελευταίο και θα το αξιολογήσει με βάση τα πέντε σημεία αναφοράς που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντησή τους στη Σλοβενία στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Στο πλαίσιο αυτό, τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Μια ελάχιστη παρουσία της ΕΕ επιτόπου στην Καμπούλ, εξαρτώμενη από την κατάσταση ασφάλειας, θα διευκόλυνε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης, και θα μπορούσε επίσης να συντονίσει και να υποστηρίξει την ασφαλή και ομαλή αναχώρηση όλων των ξένων υπηκόων και των Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

Ως θέμα υψηλής προτεραιότητας, η ΕΕ θα ξεκινήσει μια περιφερειακή πολιτική πλατφόρμα συνεργασίας με τους άμεσους γείτονες του Αφγανιστάν για να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή και να υποστηριχτούν η οικονομική ανθεκτικότητα και η περιφερειακή οικονομική συνεργασία, καθώς και οι ανθρωπιστικές ανάγκες και οι ανάγκες για προστασία.

Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη 

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών για το Αφγανιστάν

Ολοκληρώθηκε η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Καταργήθηκε το υπουργείο Γυναικών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας