8:28 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Η Ε.Ε. είναι "έτοιμη να συζητήσει" άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η Ε.Ε. είναι "έτοιμη να συζητήσει" άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι “έτοιμη να συζητήσει” άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

“Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η θέση περί άρσης τη πατέντας διατυπώθηκε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης για μια τέτοια κίνηση διά μέσου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και μεγάλη συζήτηση, καθώς οργανισμοί όπως ο ΠΟΕ λειτουργούν με όρους ομοφωνίας και συναίνεσης.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα όλες τις χώρες – μέλη του οργανισμού να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της πατέντας, την οποία έχουν υποβάλει η Ινδία και η Νότια Αφρική στον ΠΟΕ, ανέφερε μέσω Twitter: “Πρόκειται για μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της #COVID19. Η δέσμευση του @POTUS Τζο Μπάιντεν & της @USTradeRep πρέσβη Tai στην υποστήριξη της άρσης της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων ως προς τα εμβόλια αποτελεί δυναμικό παράδειγμα ηγεσίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων σε παγκόσμια κλίμακα”.

Διαβάστε επίσης

Οι φαρμακοβιομηχανίες περνούν στην αντεπίθεση για την άρση των πατεντών στα εμβόλια

ΗΠΑ: Τάσσονται υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας