1:57 Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Η ΕΕ θα αρχίσει να καταρρέει αν δεν απαντήσει στην πρόκληση της Πολωνίας

Η ΕΕ θα αρχίσει να καταρρέει αν δεν απαντήσει στην πρόκληση της Πολωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα αρχίσει να καταρρέει” εάν δεν “απαντήσει” στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας που αναφέρει ότι η εθνική νομοθεσία υπερτερεί της ευρωπαϊκής, τόνισε τη Δευτέρα Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά του βασικού δόγματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κλιμακώνοντας επικίνδυνα τη διαμάχη μεταξύ της ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης της χώρας και της πλειοψηφίας των 27 χωρών της ΕΕ επί των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών.

“Εάν δεν τηρήσουμε την αρχή στην ΕΕ ότι οι ίδιοι κανόνες τηρούνται το ίδιο παντού στην Ευρώπη, ολόκληρη η Ευρώπη θα αρχίσει να καταρρέει”, δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ από την Τσεχία.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο που άρχισε να σχεδιάζει το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο”, δήλωσε ο Γιούροβα, αρμόδια Επίτροπος για τις αξίες και τη διαφάνεια στην ΕΕ.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η απόφαση του δικαστηρίου είναι πιθανό να κοστίσει στη Βαρσοβία. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις η Πολωνία έχει κατηγορηθεί από πολλές δυτικές χώρες, παρατηρητές τήρησης των δικαιωμάτων και επικριτές της Βαρσοβίας ότι περιορίζει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης, ενώ παραβιάζει και τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) το 2015.

Ως απάντηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας των συνθηκών της ΕΕ, “πάγωσε” την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας που είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η Βαρσοβία να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ του μπλοκ που διατίθενται για την ανάκαμψη των οικονομιών από το πλήγμα της πανδημίας.

Εκτός από το “πάγωμα” της εκταμίευσης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Πολωνία, η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει και το μέτρο της αναστολής χρηματοδότησης για κράτη που θεωρεί ότι παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας