5:31 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Εκκλησία στο πλυντήριο του Λούα-Λούα - Ο offshore ξενοδόχος Λαυρεντιάδης

Η Εκκλησία στο πλυντήριο του Λούα-Λούα - Ο offshore ξενοδόχος Λαυρεντιάδης

Η αξιοποίηση της περιουσία της Εκκλησίας, είτε κινητής είτε ακίνητης, είναι θεμιτή και σε μεγάλο βαθμό απαραίτητη για τη χρηματοδότηση του έργου της. Αν και η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας θα πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο και με κριτήρια που θα ταυτίζονται με την αποστολή της Εκκλησίας, ωστόσο συγκεκριμένες «δύσοσμες» υποθέσεις καταδεικνύουν πως οι διοικούντες την Εκκλησία κάνουν επιλογές που όχι μόνον είναι λανθασμένες, αλλά ακροβατούν με την παρανομία, δεν παράγουν το επιθυμητό οικονομικό αποτέλεσμα και πάνω από όλα σκανδαλίζουν τους πιστούς.

Του Θανάση Κουκάκη

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει σήμερα πτυχές διαφορετικών υποθέσεων που δείχνουν το πώς η συνδιαλλαγή της Εκκλησίας με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, αμαυρώνει την εικόνα του Κλήρου και προκαλεί τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, οι πολίτες των οποίων διαπιστώνουν πως η Εκκλησία δεν τους προστατεύει, αλλά τους ξεπουλά.

• Οι δουλειές που είχε στήσει ο υπόδικος επιχειρηµατίας µέσω εταιρειών του µε µισθώσεις κτιρίων – ξενοδοχείων (ιδιοκτησίας Μ. Πετράκη) σε Ψυρρή και Κολωνάκι, για να ξεπλένει χρήµα.
• Ο ρόλος του Πετσίτη και η ένοχη σιωπή του Αρχιεπισκόπου
ΟΙ BUSINESS ΜΕ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑ∆Η

Οι προσωπικές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι γνωστές. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος έχει δημοσίως υποστηρίξει πολλές φορές τον υπόδικο επιχειρηματία που είναι κατηγορούμενος για τα σκάνδαλα της Proton Bank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE και για πολλές άλλες υποθέσεις, που είτε βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις Αρχές είτε έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Αυτό που δεν ήταν ως πρόσφατα γνωστό είναι τα οικονομικά αλισβερίσια της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Λαυρεντιάδη. Τα τελευταία δέκα χρόνια εντός των εκκλησιαστικών κύκλων υπήρχαν πληροφορίες για εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στα οικονομικά της Εκκλησίας, τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου. Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν εξετάσθηκαν ποτέ σε βάθος η δημοσιογραφική έρευνα απεκάλυψε πως η ελληνική Εκκλησία, ηθελημένα ή μη, έχει γίνει όχημα για το ξέπλυμα χρήματος του υπόδικου επιχειρηματία. Η υπόθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς δείχνει πως μέσω της Εκκλησίας ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει βρει τρόπο να νομιμοποιεί «μαύρο χρήμα» από έκνομες υποθέσεις που ήδη διερευνά η Δικαιοσύνη.

Αν δεν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση τού Μανώλη Πετσίτη, του κολλητού φίλου του Νίκου Παππά, που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να μισθοδοτείται πλουσιοπάροχα από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με συνολικές αμοιβές 201.193 ευρώ, δεν θα είχαν έλθει στο φως και κάποιες εκ των συναλλαγών του υπόδικου επιχειρηματία με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η BFS ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε πως η εταιρεία BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών, η οποία ανήκει κατά 100% στην κυπριακή εταιρεία Chemstorage Limited του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και η οποία συνδέεται με την Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΒΕΕ -την εταιρεία που έχει «φεσώσει» με 130 εκατ. ευρώ χρέος τη ΔΕΠΑ- μίσθωσε προ μηνών για ξενοδοχειακή χρήση εξαώροφη πολυκατοικία στην περιοχή του Ψυρρή που ανήκει στην Ιερά Μονή Πετράκη. Η Chemstorage Limited είχε ως τον Ιούλιο του 2019 εκπρόσωπο τον Κύπριο δικηγόρο Σωτηράκη Παναγιώτου, τον οποίο εκπροσωπούσε στην Ελλάδα ο Μανώλης Πετσίτης. Διαχειριστής της Chemstorage ήταν ως τον Ιούλιο του 2019 η APLAW Services Limited, η νομική φίρμα του δικηγόρου των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος διατηρεί τουλάχιστον από το 2013 γνωριμία με τον Νίκο Παππά και φέρεται να κόμιζε συχνά πυκνά επενδυτικές προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η σχέση Πετσίτη – Λαυρεντιάδη μέσω Chemstorage και ELFE έχει αποδειχθεί και από το γεγονός πως σε μια από τις επισκέψεις που είχε κάνει ο Μανώλης Πετσίτης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο το 2017, είχε δηλώσει στην είσοδο της ΔΕΠΑ την ιδιότητα του εκπροσώπου της Chemstorage Limited!

Σήμερα ως διευθυντής – διαχειριστής της κυπριακής Chemstorage, εμφανίζεται η JERONESE MANAGEMENT LTD, η οποία με τη σειρά της έχει ως διαχειριστή την LAVENTIA TRADING LTD, που με τη σειρά της έχει ως διευθυντή – διαχειριστή την BRIGIDI HOLDINGS LTD, της οποίας διευθύντρια είναι η Κυπρία Μυριάνθη Πέτρου, η οποία είναι σήμερα αντιπρόεδρος της BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανικής Εταιρείας Χημικών.

Η BFS, η οποία όπως προαναφέρθηκε μίσθωσε για ξενοδοχειακή χρήση εξαώροφη πολυκατοικία στην περιοχή του Ψυρρή που ανήκει στην Ιερά Μονή Πετράκη, έχει έναν ειδικό σκοτεινό ρόλο στον επιχειρηματικό σχεδιασμό του Λαυρεντιάδη. Η εν λόγω επιχείρηση είναι ένα «κέλυφος» που δημιουργήθηκε ως «εταιρεία σφραγίδα» για να εξυπηρετεί σκοπούς της ELFE και μέσω αυτής τελείται πιθανότητα ξέπλυμα χρήματος.

Η μήνυση που έχει υποβάλει η ΔΕΠΑ σε βάρος του Λαυρεντιάδη για την υπόθεση ELFE και στη βάση τής οποίας ασκήθηκε δίωξη στον επιχειρηματία, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής αποκαλυπτικά για την BFS: «Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις η BFS ΑΕΒΕ παραμένει αδρανής από τον χρόνο σύστασής της και εμφάνισε αποκλειστικά και μόνον ζημίες. Η εταιρεία αυτή φαίνεται συνεπώς να αποτελεί την «εφεδρική» του ομίλου Λαυρεντιάδη, καθώς μέσω αυτής διακινούνται αδικαιολόγητα τεράστια χρηματικά ποσά και εκδίδονται επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις διαταγήν της ELFE SA, χωρίς να προκύπτει με κάποιον τρόπο η σχέση της με την ELFE SA (….) Η ELFE SA τον Ιούλιο του 2017 προσκόμισε στη ΔΕΠΑ μεταχρονολογημένες επιταγές εκδόσεως της BFS ΑΕΒΕ συνολικής αξίας 750.000 € με σκοπό την προπληρωμή της εβδομαδιαίας κατανάλωσης φυσικού αερίου.


Σχετικό άρθρο: Αποκάλυψη: Ο Μανόλο, ο Λαυρεντιάδης και η έρευνα

Η εταιρεία μας ζήτησε στοιχεία από την ELFE SA για τη φερεγγυότητα τής εν λόγω «εξωτικής» εταιρείας που εμφανίστηκε ξαφνικά, ωστόσο η ELFE SA αρνήθηκε ρητά να παράσχει κάποιο στοιχείο. Η πλήρης αφερεγγυότητα και η σκιώδης δράση τής εν λόγω εταιρείας αποδείχτηκε λίγες ημέρες αργότερα όταν εμφανίστηκαν από τη ΔΕΠΑ οι εν λόγω επιταγές συνολικού ύψους 750.000 ευρώ προς εξόφληση, καθώς σφραγίστηκαν στο σύνολό τους και δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ για την κάλυψή τους στο λογαριασμό της BFS ΑΕΒΕ στην Eurobank…».

Από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανικής Εταιρείας Χημικών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 προκύπτει πως πράγματι η εν λόγω επιχείρηση ήταν αδρανής! Αυτό το γεγονός γεννά ερωτήματα για το πώς μπόρεσε να πλειοδοτήσει στο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για το κτήριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (επί της οδού Σαρρή 26 στην Αθήνα).

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα που ζητούσε η Μονή αντιστοιχούσε στο ποσό των 6.000 ευρώ, ενώ βάσει της προκήρυξης η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την οποία θα μίσθωνε το ακίνητο θα ήταν για περίοδο δώδεκα ετών. Σύμφωνα με το συμφωνητικό που συνομολόγησαν η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη και η BFS, η μίσθωση εκκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου του 2030, δηλαδή για 12 έτη. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και τις 30 Απριλίου 2019 το μηναίο μίσθωμα ήταν στις 3.000 ευρώ. Από την 1η Μάιου 2019 έως και τις 31 Αυγούστου του 2030 το μηναίο μίσθωμα ορίσθηκε στις 14.000 ευρώ.

Όταν η εταιρεία BFS πλειοδότησε στο διαγωνισμό για το κτήριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη όχι μόνον δεν διέθετε την οικονομική ευρωστία για να πληρώσει αυτά τα μισθώματα, αλλά δεν διέθετε και τα εχέγγυα πως δύναται να διαχειριστεί ξενοδοχείο, καθώς ο σκοπός της βάσει του καταστατικού της είχε να κάνει με λιπάσματα και διαχείριση προσωπικού και όχι με ξενοδοχειακές μονάδες. Η Γενική Συνέλευση της BFS (σ.σ. ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης) τροποποίησε το καταστατικό της εταιρείας μόλις τον Νοέμβριο του 2019, προκειμένου στους σκοπούς της να περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση ξενοδοχείων και λοιπών παρόμοιων καταλυμάτων.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για το πώς η BFS του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που ανήκει στην Chemstorage Limited, που εκπροσωπούσαν οι Μανώλης Πετσίτης και Σωτηράκης Παναγιώτου μπόρεσε να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό της Ιεράς Μονής Πετράκη, όταν δεν διέθετε τα οικονομικά μέσα για να το πράξει.

Το κόλπο µε το Lozenge Hotel πρώην Lycabettus και το µυστήριο µε τις µεταφορές χιλιάδων ευρώ

Η έρευνα για τα χρέη ύψους 130 εκατ. ευρώ της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ και οι μεθοδεύσεις του υπόδικου επιχειρηματία για να αποψιλώσει από περιουσιακά στοιχεία την ELFE μεταφέροντας σε συνδεδεμένες παρένθετες εταιρείες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS ΑΕΒΕ, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ) το προσωπικό και τις δραστηριότητές της, έφεραν στο φως έναν ακόμη μηχανισμό που έχει στήσει ο Λαυρεντιάδης για να «κρύβει» και να «ανακυκλώνει» χρήμα. Και στην υπόθεση αυτή είχε εμπλοκή ο Μανώλης Πετσίτης, αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία έχει ενοικιάσει σε εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη ακίνητό της που στεγάζει ξενοδοχείο στο κέντρο των Αθηνών.


Σχετικό άρθρο: Λαυρεντιάδης: Κατάχρηση κρατικού χρήματος και των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015 όταν και συστάθηκε στην Κύπρο η εταιρεία FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS με αριθμό μητρώου ΗΕ 341617. Ως διευθυντής τής εν λόγω εταιρείας δηλώθηκε αρχικά ο Λευτέρης Γεωργίου, ενώ την υποστήριξή της είχε η νομική φίρμα APLAW SERVICES LIMITED, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία του Αρτέμη Αρτεμίου. Μετά από σχεδόν 20 μήνες και συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου 2016 η FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS καταχωρήθηκε στο ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο προκειμένου να ξεκινήσει δραστηριότητες μέσω υποκαταστήματος στη χώρα μας. Με τη σειρά του ο Γεωργίου δήλωσε ως φορολογικό εκπρόσωπό του στην Ελλάδα, τον Θεόδωρο Δρίτσα, κάτοικο Καισαριανής. Από τις έρευνες των Αρχών καταδείχτηκε πως ο Δρίτσας είναι πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος με τη σειρά του ήταν εκείνη την περίοδο φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα των δικηγόρων Λάμπρου Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου, ήτοι στενών συνεργατών του Αρτέμη Αρτεμίου στην APLAW SERVICES LIMITED, η οποία εξυπηρετούσε και την FORTITUDINEM PROPERTIES του Λαυρεντιάδη.

Το 2016 και αφού είχε δημιουργήσει ήδη υποκατάστημα στην Ελλάδα, η FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS μετείχε σε διαγωνισμό που διενήργησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μίσθωσε το κτήριο όπου μέχρι τον Ιούνιο του 2015 στέγαζε το Athens Lycabettus Hotel στο Κολωνάκι (Βαλαωρίτου 6). Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τόσο για τη μη ανανέωση της σύμβασης της προηγούμενης ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου, όσο και για τη διαγωνιστική διαδικασία μίσθωσης, η οποία έγινε σε στάδια, έχουν διατυπωθεί διάφορες επικρίσεις.

Στο τέλος του 2016 η κυπριακή εταιρεία προχώρησε σε ανακαίνιση του επταώροφου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 50 κλινών και ξεκίνησε να το λειτουργεί με την ονομασία πλέον Lozenge Hotel τον Φεβρουάριο του 2017. Τότε εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS στις συναλλαγές της με τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ο Κώστας Χρυσικόπουλος. Πρόκειται για τον γιο του Γιάννη Χρυσικόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη και ήταν συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όταν ο υπόδικος επιχειρηματίας είχε ασχοληθεί με τα του Ολυμπιακού. Στα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχει προσκομίσει στις τράπεζες και είναι στα χέρια των δικαστικών Αρχών ο Κώστας Χρυσικόπουλος δήλωνε ως επαγγελματική έδρα τη Θεοφάνους 12 Αθήνα, δηλαδή τη διεύθυνση που δήλωναν ως έδρα και οι παρένθετες εταιρείες του Λαυρεντιάδη ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και CENTROFARO!

Μέσα από έρευνα οι δικαστικές αρχές εντόπισαν στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν πως η FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS και το Lozenge Hotel χρησιμοποιούνται από τον Λαυρεντιάδη προκειμένου να ξεπλένει και να διοχετεύει χρήματα προς τις παρένθετες εταιρείες του. Από τους λογαριασμούς της FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκύπτει πως από το Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2019, εισέρευσαν συνολικά στους λογαριασμούς της 2,7 εκατ. ευρώ. Περίπου 2,2 εκατ. ευρώ εισέρευσαν μέσω συναλλαγών που έγιναν με POS και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως σε κάποιο βαθμό είναι πληρωμές πελατών. Ενδεικτικά, το 2017 αυτές οι πληρωμές ανήλθαν στα 865.000 ευρώ, το 2018 στο 1,21 εκατ. ευρώ και το πρώτο τετράμηνο του 2019 περίπου στα 140.000 ευρώ. Η έρευνα έδειξε πως στην FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS κατατέθηκαν μεταξύ άλλων 240.000 ευρώ υπό μορφή μετρητών, εκ των οποίων τα 170.000 ευρώ τα κατέθεσε ο ίδιος ο Κώστας Χρυσικόπουλος, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ξεκαθαριστεί η προέλευση των χρημάτων αυτών. Ακόμη, εντοπίσθηκαν μεταφορές από λογαριασμούς τρίτων προς τους λογαριασμούς της FORTITUDINEM 162.000 ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 127.000 ευρώ προήλθαν από τις παρένθετες εταιρείες του Λαυρεντιάδη, τις ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC και 12.500 ευρώ από τον Χρυσικόπουλο. Τέλος, εντοπίσθηκαν 72.000 ευρώ περίπου από εισερχόμενα εμβάσματα, τα οποία και εξετάζονται.

Οι καταθέσεις αυτές αναλώθηκαν με διαφόρους τρόπους. Το ενδιαφέρον είναι πως εντοπίστηκαν μεταφορές προς τρίτα φυσικά και νομικά πρόσωπα ύψους 930.000 ευρώ εκ των οποίων τα 210.000 ευρώ μεταφέρθηκαν από την FORTITUDINEM στις παρένθετες εταιρείες του Λαυρεντιάδη ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, χωρίς προφανή οικονομικό σκοπό. Εκτός από τις προαναφερόμενες μεταφορές εντοπίσθηκαν και εξερχόμενα εμβάσματα 1,32 εκατ. ευρώ περίπου από τους λογαριασμούς της FORTITUDINEM PROPERTIES. Τα 668.770 ευρώ εξ αυτών έχουν ως δικαιούχο την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και προφανώς αφορούν στο μίσθωμα του ξενοδοχείου.

Να σημειωθεί πως στις 14 Ιουνίου 2019 και ενώ είχε ξεκινήσει η έρευνα των Αρχών για την FORTITUDINEM PROPERTIES & INVESTMENTS, ο Λευτέρης Γεωργίου αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της κυπριακής εταιρείας και αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Αγαπίου, στενό συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φωσφορικά Λιπάσματα Καβαλάς Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία, συμφερόντων του υπόδικου επιχειρηματία.

Δεδομένου ότι η Αρχιεπισκοπή έχει ενημερωθεί για το ότι ο υπόδικος επιχειρηματίας είναι πίσω από το Lozenge Hotel, το οποίο και το χρησιμοποιεί για να «ξεπλένει» χρήμα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας, κάτι που γεννά ερωτήματα, αλλά κυρίως προβληματισμό.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας