3:41 Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Η εκλογή του ακροδεξιού Μιλέι στην Αργεντινή εμπόδιο για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-χωρών της Λατινικής Αμερικής

Η εκλογή του ακροδεξιού Μιλέι στην Αργεντινή  εμπόδιο για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-χωρών της Λατινικής Αμερικής

Η νίκη του Χαβιέ Μιλέι στην Αργεντινή θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο ακροδεξιός πρόεδρος απείλησε να αποχωρήσει από το εμπορικό μπλοκ που είχαν σχηματίσει η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur και η μη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης θα ήταν μεγάλη απώλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στο οικονομικό μέτωπο, αλλά και από άποψη συμβολισμού και πολιτικής στη σχέση με τη Λατινική Αμερική. Η ΕΕ ήταν προσπαθώντας σκληρά να επαναβεβαιώσει την επιρροή στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους», σχολίασε ο Γκουστάβο Μούλερ, ερευνητής στο πανεπιστημιακό κέντρο του Πανεπιστημίου το Λέβεν στο Βέλγιο.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, η ΕΕ συνεχάρη τον Μιλέι και λέει ότι σκοπεύει να διατηρήσει την εταιρική σχέση, ιδίως με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur το συντομότερο δυνατό.

Η εμπορική συνθήκη συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν το 2019 μετά από δύο δεκαετίες συνομιλιών, αλλά οι πρόσθετες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που απαιτήθηκαν από την ΕΕ φέτος, οδήγησαν τη Βραζιλία και την Αργεντινή να αναζητήσουν νέες παραχωρήσεις που παρέτειναν τις διαπραγματεύσεις.

Τώρα, η εκλογή ενός αρνητή της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι ο Μιλέι, μπορεί να γίνει άλλο ένα επιχείρημα για ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα τη Γαλλία και την Αυστρία, να εγκαταλείψουν τη διαδικασία.

«Μια νέα κυβέρνηση στην Αργεντινή που αρνείται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελεί νέο εμπόδιο, ειδικά από την άποψη της ΕΕ και ιδιαίτερα τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά την ίδια στιγμή, η πιο σημαντική χώρα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις όταν πρόκειται για Η κλιματική αλλαγή είναι αυτή με περισσότερο από το δάσος του Αμαζονίου που είναι η Βραζιλία, και εκεί πρέπει να γίνουν οι περισσότερες διαπραγματεύσεις», συνέστησε ο ερευνητής.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας