19:37 Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Η Ελλάδα ξεκινά τη διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35

Η Ελλάδα ξεκινά τη διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35

Άμεσα ξεκινά η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35, όπως αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε συνάντηση με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα, Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα Δομή Δυνάμεων 2021-2031 προβλέπεται η απόκτηση 48 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς. Τα 24 είναι τα Rafale. Ως εκ τούτου τα υπόλοιπα θα είναι τα F-35. Εξάλλου η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ένταξη των F-35 στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μονόδρομος.

Στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ, Πολωνία, Φινλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το F-35 θεωρείται πως θα κυριαρχεί στις χώρες του δυτικού κόσμου τα επόμενα 40-50 χρόνια. Κι αυτό διότι διαθέτει «low signature», όπως τονίζεται στην αεροπορική γλώσσα, δηλαδή πολύ χαμηλή ανιχνευσιμότητα από εχθρικά αεροσκάφη και ραντάρ.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα όπλα του είναι (ενσωματωμένα) στο εσωτερικό, όπως και ο κινητήρας και οι όποιες κεραίες. Επιπλέον, ο χειριστής έχει σφαιρική επίγνωση (360°) της κατάστασης μάχης από τους αισθητήρες που διαθέτει το μαχητικό. Είναι επίσης διαλειτουργικά και με άλλα αεροσκάφη όπως τα F-16 ή τα Rafale.

Διαβάστε επίσης 

Διακόπουλος: «Αν η Τουρκία έπαιρνε 100 F-35, θα έκαναν το Αιγαίο σουβλάκι»

Ενημέρωση Γιάννη Οικονόμου : Με τα F-35 υπέρτατος σκοπός η ενίσχυση της άμυνας και η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

            

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας