20:52 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Η ελληνική πρόταση για την επέκταση και ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης

Η ελληνική πρόταση για την επέκταση και ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης

Το σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο μέσω Ελλάδας και από τη χώρα μας στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σχέδιο της πρότασης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις για τη μεταφορά της πράσινης και φθηνής ενέργειας.

Η ελληνική πρόταση αποτελείται από τέσσερα βασικά σημεία:

1. Διάδρομοι ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου.

Στις βόρειες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει περισσότερη ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά) και στις νότιες άφθονο αιολικό δυναμικό. Οι ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα επιτρέψουν την αδιάλειπτη ροή ηλεκτρικής ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.

2. Έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δυτ. Βαλκανίων

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι μόλις 1 GW. Απαιτείται αναβάθμιση του δικτύο ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης θα διευκολύνουν την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική προς τη Νότια Ευρώπη και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη όπου είναι απαραίτητη.

3. Ταχύτερη αδειοδότηση

Απαιτείται η θέσπιση ταχύτερων διαδικασιών αδειοδότησης έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις ΑΠΕ.

4. Χρηματοδότηση επενδύσεων.

Στην Ευρώπη υπάρχουν διάσπαρτα προγράμματα και πηγές για τη χρηματοδότηση υποδομών. Όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Connecting Europe Facility κλπ

Η ελληνική πλευρά προτείνει να συγκεντρωθούν πόροι από αυτά τα προγράμματα που να εστιάζουν στα δίκτυα, δημιουργώντας ένα νέο «European Grid Facility»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bόμβα του ISIS σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι την Καμπούλ

Πτώση στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας