23:19 Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια προκαλεί πολιτική ένταση στην Αλβανία

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια προκαλεί πολιτική ένταση  στην Αλβανία

Σφοδρή  πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Αλβανική Βουλή.

Η Αλβανική  αντιπολίτευση κατηγόρησε  τον Ράμα για “μυστικές συζητήσεις” με την Ελλάδα και υποχώρηση στα δικαιώματα της Αλβανίας εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πρόοδο της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, παρενέβη με έντονο τρόπο στη συζήτηση που προκάλεσε η αντιπολίτευση προειδοποιώντας  ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει και να καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός.

Από την πλευρά του ο αλβανός πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο  Ιλίρ Μέτα  πως δεν υπάρχει καμμία μυστική συμφωνία με την Ελλάδα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως όσοι του επιτίθενται προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη αναρωτώμενος πως είναι αδύνατον να γίνει μια μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

“Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά”, ανέφερε ο Εντι Ράμα.

Διαβάστε επίσης 

ΗΠΑ: Σε διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου κάλεσε τους οπαδούς του ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ

Μπάιντεν: Ο “πόλεμος” με την Κίνα συνεχίζεται

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας