1:06 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι εταιρείες του Σαββίδη, η δαιδαλώδης σχέση και ο ανιψιός

Οι εταιρείες του Σαββίδη, η δαιδαλώδης σχέση και ο ανιψιός

Tις εταιρείες του ομίλου Ιβάν Σαββίδη και τις συνδέσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με την εταιρεία στην οποία ανήκει το προπονητικό κέντρο και το ξενοδοχείο της ΠΑΕ Ξάνθη παρουσιάζει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Συνδέσεις οι οποίες προκύπτουν τόσο από την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός όσο και από επίσημα έγγραφα, τα οποία συνθέτουν μία «δαιδαλώδη» σχέση. Εκτός από τις εταιρείες η «Μ» δημοσιεύει επίσης την έκθεση του καθηγητή Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νίκου Τέλη, η οποία κατατέθηκε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αντικρούει τα επιχειρήματα του Ολυμπιακού. Η συνέχεια, βέβαια, θα δοθεί στα αρμόδια δικαστήρια…
Τον Απρίλιο του 2013 ιδρύθηκε στην Κύπρο η εταιρεία RFA Trading & Consulting Ltd με κύρια δραστηριότητα την εμπορία καπνού. Ενα χρόνο μετά η εταιρεία πουλήθηκε στον Ιωάννη Καλπαζίδη. Πρόκειται για τον ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος παράλληλα είναι και μέτοχος της εταιρείας. Ο Καλπαζίδης είναι επίσης και διευθυντής της RFA μαζί με τη Μαρία Θρασυβούλου και τον Σεργκέι Ανισίμοφ, ενώ από το 2014 συμμετέχει και στα ΔΣ και άλλων εταιρειών του ομίλου Σαββίδη. Ειδικότερα, όταν η ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη ο ίδιος ήταν μέλος στο ΔΣ της εταιρείας, τον Αύγουστο του 2014. Επίσης,συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟ Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ειδικού Εμποτισμένου Ενεργού Ανθρακα. Μία εταιρεία η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από τη ΣΕΚΑΠ, ενώ είναι και μέλος στο ΔΣ και εκπρόσωπος σε εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία καπνού μαζί με τους Ιωάννη και Ιγνάτιο Σαββίδη.
Η RFA συνδέεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολυμπιακού με μία κυπριακή εταιρεία, την Belterra Holdings, συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2017 ως μέτοχοι της Belterra Holdings εμφανίζονται η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη με ποσοστό 9% και ο γιος του με ποσοστό 91%. Η Belterra συνδέεται με την εταιρεία Dimera Ltd. Την εταιρεία η οποία είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδρύθηκε το 2005.
Μέτοχοι της Dimera είναι η Belterra Holdings με ποσοστό 81,99% και οι Νίκος Σαββίδης με 11,895% και Γιώργος Σαββίδης. Οι δύο εταιρείες εμφανίζονται να έχουν την ίδια έδρα στην Κύπρο και συγκεκριμένα την οδό Τεμπών 30, Εγκώμη, στη Λευκωσία, ενώ συνεργάζονται και με τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης. Η DimeraLtd δραστηριοποιείται και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Μακεδονία Παλλάς ΑΕ συμφερόντων Σαββίδη.
Οι τρεις εταιρείες συνδέονται μεταξύ τους μέσω διαφόρων δανειοδοτήσεων. Ειδικότερα, η RFAφέρεται να έλαβε το χρονικό διάστημα 2013 – 2014 δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από τη Dimera, ενώ παράλληλα χορήγησε δάνειο ύψους 250.000 ευρώ στην Belterra. Eπίσης, στις οικονομικές καταστάσεις του 2013 και 2014 των εταιρειών Dimera και Belterra εμφανίζεται ως συνδεδεμένο μέρος η RFAδίχως όμως να διευκρινίζεται η αιτία της σύνδεσης, κάτι που δεν συμβαίνει στις επόμενες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 2015 – 2018.
Μεταξύ Καλπαζίδη, RFA και Dimera Ltd προκύπτει και άλλη οικονομική σχέση μέσω ομολογιακού δανείου. Ειδικότερα, το 2018, η RFA Trading & Consulting Ltdφέρεται να εμβάζει μέρισμα ύψους 6,7 εκατ. ευρώ στον Καλπαζίδη. Στη συνέχεια ο Καλπαζίδης μεταβιβάζει το ίδιο ποσό στην εταιρεία DimeraLtd με την αιτιολογία «συμμετοχή σε ομολογιακό δάνειο». Με λίγα λόγια μεταξύ των τριών εταιρειών προκύπτουν συναλλαγές οικονομικές αλλά και μετοχικές συνδέσεις.

Η RFA και η Vialand στην Ξάνθη
Ο Καλπαζίδης εκτός από τη RFA διαθέτει μία ακόμη εταιρεία, τη Vialand AE. Πρόκειται για την εταιρεία την οποία αγόρασε η RFA τον Νοέμβριο του 2018 στην οποία ανήκει το Αθλητικό Κέντρο ΑΟ Ξάνθη ΠΑΕ στα Πηγάδια της Ξάνθης και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Le Chalet στην Ξάνθη. Η Vialand είχε ιδρυθεί το 2002 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τη Βιαμάρ ΑΕ, ιδιοκτησίας Πανόπουλου και Συγγελίδη, την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και τον δικηγόρο Δημήτριο Δανιήλ. Στα ΔΣ της Vialand εμφανίζονται, σύμφωνα με την καταγγελία του Ολυμπιακού, κοινά πρόσωπα με το ΔΣ της Ξάνθης, κάτι που εγείρει ζητήματα και περιλαμβάνεται στην καταγγελία που έχει κατατεθεί ενώπιον της ΕΕΑ από τον περασμένο Δεκέμβρη. Επίσης, για τον Ολυμπιακό ζητήματα εγείρονται λόγω των δεσμών που έχει η RFA και ο ανιψιός Σαββίδη με εταιρείες του ομίλου.

Τα συµπεράσµατα της έκθεσης Τέλη που αντικρούει τα επιχειρήµατα τού Ολυµπιακού
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι αναφέρει η έκθεση Τέλη για τις καταγγελίες του Ολυμπιακού. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο φύλλο η «Μ» είχε δημοσιοποιήσει την έκθεση του καθηγητή Νομικής και πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Τζουγανάτου η οποία είχε κατατεθεί στην ΕΕΑ για λογαριασμό του Ολυμπιακού.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Τέλης, ο Καλπαζίδης συνδέεται με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με συγγένεια γ΄βαθμού.Επομένως δεν πληρείται το άρθρο 69 του νόμου 2725/1999 περί απαγόρευσης συμμετοχής σε άλλη ΠΑΕ, καθώς εκεί γίνεται λόγος για συγγενείς μέχρι β’ βαθμού.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, RFAκαι Καλπαζίδης «δεν έχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ούτε σε Dimera και Belterra».
«Η πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανήκει στην Dimera Ltd. Στην τελευταία και την Belterra holdings ο Νίκος Σαββίδης ο οποίος συνδέεται με τον μέτοχο Καλπαζίδη με συγγενικό δεσμό δ’ βαθμού. Επομένως δεν υφίσταται σύνδεση μεταξύ των ανωτέρω εταιρειών σύμφωνα με το κριτήριο του άρθρου 32 του ν. 4308/2014», επισημαίνει στην έκθεσή του ο καθηγητής, ο οποίος στέκεται και στη διάρθρωση των ΔΣ και των μετόχων του ΠΑΟΚ και των συγγενικών του προσώπων. Οπως αναφέρει, τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει διευθυντικά καθήκοντα ή τα μέλη του ΔΣ αλλά και οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ή σύζυγοι και συγγενείς τους μέχρι β΄βαθμού δεν συμμετέχουν στα εταιρικά όργανα ούτε στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Συνεπώς δεν πληρούνται οι απαγορεύσεις με βάσει την νομοθεσία.

Δανειοδοτήσεις και συγγένειες
Σε ότι αφορά τις δανειοδοτήσεις των τριών εταιρειών, η έκθεση επισημαίνει ότι «δεν μπορούν να θεμελιώσουν από νομικής πλευράς σχέση ελέγχου της RFA επί των εταιρειών Dimera και Belterra». «Και αυτό διότι ο οικονομικός δεσμός που δημιουργείται από τις δανειακές σχέσεις δεν μετασχηματίζεται σε δυνατότητα επιρροής της RFAστα εταιρικά όργανα των Dimera, Belterra και ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Επίσης, δεν ιδρύεται σύνδεση ούτε από το γεγονός και μόνον ότι υφίστανται εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της RFAκαι άλλων τυχόν επιχειρήσεων της οικογένειας Σαββίδη», αναφέρεται στην έκθεση. Επιπλέον, η RFA και ο Καλπαζίδης δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ή σε Belterra και Dimera, με αποτέλεσμα τα μέλη των ΔΣ και στις τρεις εταιρείες να μην ορίζονται ούτε από την RFA ούτε από τον Καλπαζίδη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Τέλη ακόμη και το γεγονός ότι Belterra και Dimera έχουν κοινή διεύθυνση δεν αρκεί για να θεμελιώσει πραγματική επιρροή, καθώς στο κτίριο μπορεί να στεγάζονται και άλλες εταιρείες.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις γνωμοδοτήσεις των καθηγητών και τα επιχειρήματα των δύο ΠΑΕ τα πάντα θα κριθούν πλέον στα δικαστήρια, όπου η μάχη μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται σκληρή.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας