22:50 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) παρουσίασε τους επτά αστροναύτες της για το ταξίδι στη Σελήνη

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) παρουσίασε τους επτά αστροναύτες της για το ταξίδι στη Σελήνη

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) παρουσίασε τους επτά αστροναύτες που θα εκπαιδευτούν για το ταξίδι στη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις».

Πρόκειται για τον Γάλλο Τομάς Πεσκέ, τους Γερμανούς Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουερ, τους Ιταλούς Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι, τον Δανό Αντρέας Μόγκενσεν και τον Βρετανός Τιμ Πικ.

Όλοι τους έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον μία αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αθροιστικά έχουν μείνει 4,5 χρόνια σε τροχιά και έχουν συμπληρώσει 98 ώρες διαστημικών περιπάτων.

Από τους επτά, οι τρεις θα επιλεγούν για το Lunar Gateway, τον μελλοντικό διαστημικό σταθμό που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και μόνο ένας θα πατήσει στη Σελήνη, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η ESA δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός.

«Είμαστε όλοι τους υποψήφιοι και αυτό που μετράει είναι να πάμε εκεί ως ομάδα. Δείτε, φοράμε όλοι το ίδιο μπλουζάκι», σχολίασε ο Τομάς Πεσκέ που ήταν παρών στην εκδήλωση μαζί με τους Γκερστ, Μάουερ και Παρμιτάνο που όπως και ο ίδιος φορούσαν μια γαλάζια μπλούζα, με τα λογότυπα της ESA και του προγράμματος «Άρτεμις». Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ο Αντρέας Μόγκενσεν ετοιμάζεται για αποστολή εκεί.

Ένας Ευρωπαίος στη Σελήνη θα ήταν «πηγή έμπνευσης για την Ευρώπη, μια ισχυρή ένδειξη ότι έχουμε θέση στον διαστημικό κόσμο», σχολίασε ο Πεσκέ, μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του.

«Με έναν Ευρωπαίο στη Σελήνη, ελπίζω ότι η ενωμένη Ευρώπη θα γίνει περισσότερο πραγματική απ’ όσο είναι σήμερα», επεσήμανε ο Γερμανός Ματίας Μάουρερ.

Η εκπαίδευση των αστροναυτών γίνεται κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου κατασκευάζεται μια προσομοίωση της σεληνιακής επιφάνειας και της «πολύ επιθετικής» σκόνης της, εξήγησε ο αστροναύτης.

Διαβάστε επίσης

Αυτές είναι οι νέες στολές που θα φορούν οι αστροναύτες στην Σελήνη το 2024

Η NASA παρουσίασε τους αστροναύτες που θα πάνε στη Σελήνη [βίντεο]

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας