1:51 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αναλάβει τον συντονισμό της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού των χωρών μελών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αναλάβει τον συντονισμό της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού των χωρών μελών της ΕΕ

Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πολλές χώρες της Ε.Ε. δαπανούν όλο και περισσότερα χρήματα για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αναλάβει τον συντονισμό της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού για να γίνεται πιο αποτελεσματικά.

«Πρέπει να αγοράζουμε μαζί όπως κάναμε με τα εμβόλια και θέλουμε να κάνουμε με το αέριο. Και γι’ αυτό προτείνουμε μια κοινή ομάδα δράσης για τις προμήθειες άμυνας μέσω της οποίας τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους για προμήθειες. Και προτείνουμε επίσης οικονομικά κίνητρα για τα κράτη μέλη ώστε να συμμετάσχουν σε αυτήν την [task force]», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί της Μόσχας και του Πεκίνου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ε.Ε. είναι ευάλωτη, με τις στρατιωτικές της δυνατότητες να υστερούν.

Γι’ αυτό θεωρούν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ανανεώσουν το αμυντικό τους οπλοστάσιο και να ενισχύσουν τα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας.

Πέρα από αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα αποθέματα drones και τεθωρακισμένων οχημάτων θα πρέπει να αυξηθούν, όπως και οι δυνατότητες της κυβερνοάμυνας.

Οι κινήσεις αυτές υπαγορεύονται από την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά δεν θα καθιερωθούν καθώς οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν την χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι Βρυξέλλες θέλουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ικανότητα της βιομηχανίας του μπλοκ για κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά στους τομείς της αεροναυπηγικής και των πυραύλων.

Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν με τις προτάσεις.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να κάνει κοινές αγορές ενέργειας, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει ένα δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας