More

  Η φωτογραφία που σόκαρε τον πλανήτη: Δεν διανοείστε πού κοιμάται αυτό το αγοράκι

  Είναι κάποιες φορές που η δύναμη της εικόνας ωχριά μπροστά σε οποιαδήποτε περιγραφή της με λέξεις. Είναι συνήθως οι ίδιες φορές που μόνο μια φωτογραφία είναι ικανή να στηρίξει όλο το βάρος της όποιας ευαισθητοποίησης του ανθρώπου που δημιούργησε έναν κόσμο τόσο άδικο γι’ αυτούς που θα αφήσει πίσω. Τα παιδιά… Τα αθώα θύματα του παραλογισμού των μεγάλων που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον καταστρέψουν, καθώς αυτοί δεν θα προλάβουν να γίνουν μάρτυρες του ολέθρου που γιγαντώνουν λίγο – λίγο ανερυθρίαστα.

  Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, καθώς εκτιμάται πως σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο.

  Τουλάχιστον το 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή απόβλητο, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά τα απόβλητα έχουν καταλήξει στη φύση, στο πόσιμο νερό και στις θάλασσες, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Σύμφωνα με τη μελέτη του Ocean Conservancy το 2017, για το 55-60% της «πλαστικής» μόλυνσης των ωκεανών, οφείλονται πέντε κράτη: η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

  Το 2018 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε το θέμα των πλαστικών στους ωκεανούς ανάμεσα στα έξι πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

  Στο διαγωνισμό World Press Photo 2019, ο Πορτογάλος φωτογράφος Μάριο Κρουζκερδίζει το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στην κατηγορία «Περιβάλλον», αποτυπώνοντας με τρόπο μοναδικό την πλαστική ρύπανση στον ποταμό Pasig.

  Στην εν λόγω φωτογραφία, απαθανατίζεται ένα παιδί να κοιμάται μέσα σε κάποια χωματερή, ενώ στην πραγματικότητα επιπλέει σε ένα στρώμα ανάμεσα σε πλαστικά και σκουπίδια μέσα στον ποταμό.

  Ο ποταμός Pasig χαρακτηρίστηκε βιολογικά νεκρός στη δεκαετία του 1990, λόγω συνδυασμού της βιομηχανικής ρύπανσης και των αποβλήτων που καταλήγουν εκεί από τις γύρω κοινότητες που ζουν χωρίς επαρκή υποδομή αποχέτευσης.

  Το 2017 η Nature Communications χαρακτήρισε τον ποταμό Pasig ως έναν από τους 20 πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο. Έχει εκτιμηθεί πως ο Pasig δέχεται έως 63.000 τόνους πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στον ωκεανό, επιβαρύνοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς.

  Ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες για τον καθαρισμό του Pasig, οι οποίες αναγνωρίστηκαν με διεθνές βραβείο το 2018, αλλά σε τμήματα του ποταμού τα απόβλητα εξακολουθούν να είναι τόσο πυκνά ώστε παιδιά να μπορούν να περπατούν πάνω στα σκουπίδια που επιπλέουν.

  Πηγή: cnn.gr

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ανοίγουν τα δημοτικά 1η Ιουνίου – Οδηγίες για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού

  Οδηγίες πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοιό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία συνέταξε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ και της...

  Εκκλησίες: Σήμερα ο εορτασμός της Ανάστασης του Πάσχα

  Η Εκκλησία θα γιορτάσει σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, την Ανάσταση του Πάσχα η οποία είχε διεξαχθεί διαφορετικά και περιορισμένα λόγω κορωνοϊού. Την απόφαση την...

  Κικίλιας: 195 φαρμακευτικές ουσίες στην θετική λιστα φαρμάκων (που αποζημιώνονται)

  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, εντάχθηκαν στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, 195 συσκευασίες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, πολλών εκ των οποίων η εξέταση εκκρεμούσε από...

  Σύψας: «Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά»

  Ανήσυχος για τον εφησυχασμό που παρατηρείται τελευταία με τον κορωνοϊό εμφανίστηκε ο Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας πως ο ιός μπορεί «να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά». Ο καθηγητής...

  Κεραμέως: Νωρίτερα η έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη

  «Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία» τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λίγες ημέρες πριν την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών στα...