0:38 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Η φτώχεια εξουθενώνει!

Η φτώχεια εξουθενώνει!

Σε ένα πρόσφατο άρθρο της η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζακ Μονρό στον «Γκάρντιαν», γνωστή για την εκστρατεία της στα θέματα φτώχειας, ιδιαίτερα για την ανακούφιση από την πείνα, γράφει πως η σημερινή κρίση, που απειλεί να ρίξει εκατομμύρια κόσμου στη φτώχεια, θα έχει πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες απ’ ό,τι ένα καλοκαίρι δυσαρέσκειας, μερικοί μήνες σφιξίματος του ζωναριού ή κάποιος αυτοέλεγχος όταν ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ.

 

Η φτώχεια είναι επικίνδυνη κατάσταση. Και δεν μιλάμε μόνο για την προσπάθεια να επιβιώσεις, όπου πρέπει να διαθέτεις ατσάλινες ψυχικές δυνάμεις, τις οποίες οι υπουργοί που βγαίνουν στην τηλεόραση και σου χαμογελούν συγκαταβατικά  δεν μπορούν να τις φανταστούν ούτε στον ύπνο τους, αλλά κυρίως για την προσπάθεια να μπορέσεις να ισορροπήσεις ψυχικά.

Ήδη πολλά από τα «ειδεχθή» εγκλήματα που συνταράσσουν την κοινωνία μας τον τελευταίο καιρό μπορούν άνετα να αποδοθούν στα δέκα χρόνια της μνημονιακής περιόδου της χώρας. Γιατί όπως και ο ψυχίατρος Μπέσελ βαν ντερ Κολκ γράφει στο βιβλίο του «Το σώμα κρατάει λογαριασμό», ο αντίκτυπος του τραύματος είναι συντριπτικός γι’ αυτούς που υποφέρουν και το τραύμα μπορεί να κρατήσει ολόκληρες γενιές.

Η πείνα δεν είναι κάτι στον αέρα… Αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ένστικτα επιβίωσης και η διατροφική ανασφάλεια σε οποιαδήποτε ηλικία συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα χρόνιας νόσου. Άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια αποτελούν ωρολογιακές βόμβες τοξικού στρες, μετατραυματικής διαταραχής, κατάθλιψης, χρόνιας κόπωσης, αυτοάνοσων, αυτοκτονικής διάθεσης και αυτοκτονίας.

 

Αν επιλέξεις να στερήσεις τον κόσμο από τα βασικά που έχει ανάγκη, θα μας κοστίσει ως κοινωνία, πολύ περισσότερο στα χρόνια που έρχονται. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διορθώσει το καταρρακωμένο δίχτυ της κοινωνικής προστασίας εν ονόματι της ενσυναίσθησης, της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς, θα πρέπει να το μπαλώσει… Κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει τώρα!

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας