3:50 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Η Γαλλική Δημοκρατία ασθενεί

Η Γαλλική Δημοκρατία ασθενεί

“SOS – Δημοκρατία” είναι σημερινός τίτλος σε πρωτοσέλιδο που εκφράζει την ανησυχία των Γάλλων για τη γαλλική δημοκρατία, πράγμα που επιβεβαιώνει και σημερινή δημοσκόπηση της Viavoice .

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 76% των πολιτών, δηλαδή τα τρία τέταρτα των Γάλλων πιστεύουν ότι η Γαλλική Δημοκρατία ασθενεί διότι όπως ισχυρίζονται, οι κυβερνώντες είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα.

Συγχρόνως ένας στους δύο Γάλλους χαρακτηρίζει “αυταρχική” την άσκηση εξουσίας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με υψίστη έκφραση, την κατεπείγουσα μέσα στη νύχτα της Παρασκευής, θέσπιση του νόμου για τις συντάξεις παρ’ ότι είχε περιθώριο δυο εβδομάδων και παρά το αίτημα των συνδικάτων να καθυστερήσει. Έκανε το ακριβώς αντίθετο.

Μοναχικό διάγγελμα…
Το αίσθημα της περιφρόνησης είναι το πλέον κυρίαρχο σήμερα σε λαό και συνδικάτα που σύσσωμα απέρριψαν την πρόσκληση για αύριο Τρίτη, να συζητήσουν με τον Πρόεδρο για το μέλλον.

“Δεν τελειώσαμε με τις συντάξεις” φωνάζουν. “Καμία συνάντηση πριν από την επόμενη γενική απεργία της 1ης Μαΐου” δηλώνουν.

Έτσι σήμερα το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί μόνο στους Γάλλους, χωρίς δημοσιογράφους, με στόχο την επιτάχυνση των επόμενων μεταρρυθμίσεων. Μόνος χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή;

Η Πρωθυπουργός μίλησε για “την ανάγκη μιας περιόδου ανάρρωσης”. Το ποιος ασθενεί παραμένει όμως το μέγα ερώτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργισμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν τα γραφεία της «Louis Vuitton» στο Παρίσι

Εισβολή διαδηλωτών κατά του συνταξιοδοτικού στο κτίριο της BlackRock στο Παρίσι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας